På Karise Efterskole styrkes elever og ansattes madmod

Efterskolernes Køkkentjans har ændret vaner hos køkkenpersonale og elever over hele landet. Resultatet er gladere ansatte og flere nysgerrige unge.

Hektisk aktivitet i køkkenet

I køkkenet på Karise Efterskole på Sydsjælland er der hektisk aktivitet. Et forløb for nogle af eleverne på skolen er ved vejs ende, så der skal både laves frokost og bages kage til alle ansatte og elever inden weekenden. I grovkøkkenet står Kimmie og Liva og ordner peberfrugter, som skal i salaten. Liva har været medhjælper i køkkenet, og det har været en øjenåbner for hende.

Jeg var slet ikke klar over, at sund mad kan smage så godt,"
griner hun.

Hun har virkelig nydt at komme i køkkenet og hjælpe til.

42 mio. kr. til større madforståelse

Karise Efterskole har fået midler fra Nordea-fondens indsats 'Efterskolernes Køkkentjans', som gennem en 3-årig periode har støttet 89 af landets efterskoler med cirka 42 mio. kr.

Skolerne har kunnet søge midler til at opkvalificere køkkenpersonalet i to kursusforløb: "Køkkentjansen under lup" og "Køkkentjansens klimakøkken", samt til køkken- eller udefaciliteter, der kan opfordre eleverne til at involvere sig i madlavningen på skolerne.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

I dag bruges rub og stub

Lonnie Schoppe, køkkenlærer fra Karise Efterskole, har deltaget i et kursus, og hun har fået et helt andet syn på mad og en forståelse for, hvor meget vi smider ud i dagligdagen.

I dag fryser vi alle rester ned. Vi laver chutney af trætte grøntsager eller bruger rester af havregrøden i brøddejen,"
siger hun.

Eleverne er involveret i alle processerne i køkkenet. I gamle dage ville eleverne have skrællet kartofler eller hjulpet med opvasken. Men ved at inddrage dem i alle processer opnår de en større forståelse for, hvor madvarerne kommer fra, og de får lyst til at prøve nye ting, som de ikke kender eller tidligere har afvist. Formålet med kurserne har netop været at give køkkenpersonalet redskaber til at involvere eleverne på en god måde.

Mindske madspild er også en god forretning

Overbygningen 'Køkkentjansens Klimakøkken' har haft til formål at få både ansatte og elever til at åbne øjnene for madspild og begrænse forbruget af madvarer, der har et stort klimaaftryk. Den nye viden har haft stor betydning for madbudgettet på Karise Efterskole. Inflationen har virkelig kunnet mærkes, når man skal købe mad ind til så mange. Men fordi køkkenet har så stort fokus på madspild, har det været muligt at holde budgetterne på samme niveau som vanligt. Indsatsen har dermed både været en økonomisk gevinst og godt for klimaet.

Efterskolernes Køkkentjans sætter aftryk

Omtrent 8.000 elever har været involveret i projekter, der relaterer sig til Efterskolernes Køkkentjans.

I Nordea-fonden er uddelingschef Christine Paludan-Müller rigtig tilfreds med det aftryk, som indsatsen har givet over hele landet:

Vi kan se, at kurserne og de nye faciliteter giver både ansatte og elever nogle muligheder og kompetencer, de kan bruge i mange år fremover,"
konkluderer hun.

Formiddagens anstrengelser er ved at være ovre. Lige om lidt myldrer resten af skolens elever ind til et veldækket bord. William, Liva og de andre unge køkkenmedhjælpere har brugt endnu en formiddag i køkkenet, hvor de får nogle gode snakke med voksne om mad, råvarer og alt mulig andet. Inden kagen og weekenden melder sig.

Kort og kontant

Projektnavn
Efterskolernes Køkkentjans
Projektperiode

2021-2023

Støttet med

42 mio. kr.

Få mere at vide

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.