Nyt Trailcenter i Skanderborg sikrer mere aktivt friluftsliv

Et unikt trailcenter til fremme af aktivt friluftsliv omkring Fælleden og Anebjerg Skov i Skanderborg bliver opført i løbet af 2023. Nordea-fonden har netop støttet projektet med 5,4 mio. kr.

Mere aktivt friluftsliv for lokale og besøgende

Alle kommuner blev af Danmarks Idrætsforbund og Lokale og Anlægsfonden i 2017 indbudt til at foreslå en variation af trailcentre. Det vil sige en bygning, der fungerer som mødested og udgangspunkt for forskellige aktiviteter i naturen.

Skanderborg Kommune blev udvalgt som én af fem kommuner med det bedste idéoplæg i en landsdækkende kampagne for eksempelprojekter. Fem år er gået med at udvikle idéen, finde den rette placering, designe en flerfunktionel bygning i dialog med slutbrugerne og skaffe de nødvendige tilladelser. Og ikke mindst at få en finansiering på plads.

Nu er der godt nyt til alle, der holder af idræt og udeliv. Nordea-fonden støtter med 5,4 mio. kr., hvilket sammen med et nyt lokalplantillæg gør det muligt at opføre det nytænkende trailcenter mellem Fælleden og Anebjerg Skov.

Etableringen sker i samarbejde med Naturstyrelsen og efter omfattende dialog med en række foreninger, aktive naturbrugere og DGI.

Trailcenter Skanderborg

Drømmen realiseres

Formanden for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget i Skanderborg Kommune Tage Nielsen fortæller, at han glæder sig over støtten fra Nordea-fonden.

Støtten gør os i stand til at realisere drømmen. Rigtig mange borgere, som benytter vores varierede natur i Søhøjlandet, får nu ekstra gode rammer for friluftslivet. Trailcenteret inviterer til aktive oplevelser, fællesskab og motion for alle uanset alder, niveau eller aktivitetstype. Hvad enten man vil dyrke yoga, cykle, løbe, rulle, ride, vandre eller bare nyde naturen, er det her, man kan starte og slutte sin træning,

siger han og fortsætter:

Drømmescenariet er et mødested for mountainbikere, der vasker cyklen, for løbere, der strækker ud, og en skoleklasse, der udforsker skoven. Trailcentret bliver en slags trædesten mellem de mere klassiske idrætsfaciliteter på Fælleden og aktivitetsmuligheder i Anebjerg Skov,
fortæller Tage Nielsen.
Fakta

Areal: ca. 337 m2 + overdækning

Arkitekt: Cubo Arkitekter

Støtte fra Lokale og Anlægsfonden: 2,42 mio. kr.

Støtte fra Nordea-fonden: 5,4 mio. kr.

Samlet anlægssum: 10,5 mio. kr.

Mulige motionsformer omkring Trailcenter Skanderborg: mountainbike, løb, orienteringsløb, trailrun, vandring, stavgang, rulleski, cykling, ridning, crossgym, yoga, TRX.

Lokalt knudepunkt

Nordea-fonden ser også frem til det kommende samarbejde og siger om støtten til projektet:

Skanderborg Trailcenter bliver et fantastisk lokalt knudepunkt for naturformidling og aktivt friluftsliv, som giver endnu flere outdoor-brugere gode muligheder for at komme ud i det fri,
fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

I forvejen støtter Lokale og Anlægsfonden projektet med 2,4 mio. kr. - i kombination med et kommunalt bidrag betyder det, at projektet er fuldt finansieret.

Cubo Arkitekter har tegnet Skanderborg Trailcenter, der består af to langstrakte bygninger, som adskilles af et gårdrum, der på uformel vis og med sin transparente fremtoning inviterer til ophold og aktivitet.

Naturstyrelsen ejer ca. 250 hektar af Anebjerg Skov, når den bynære unge skov er færdigplantet. Skovfoged Thorbjørn Nørgaard siger:

Fordelen ved Anebjerg Skov er, at der er masser af offentlig plads og mulighed for at kanalisere brugerne. Via stisystemer er det muligt at udvide naturoplevelsen til fx Illerup Ådal og Pilbrodalen. Trailcentret får en attraktiv beliggenhed, der giver anledning til spændende samarbejde med kommunen og forskellige brugergrupper.

Målet er, at Skanderborg Trailcenter samt en teknikbane og et børnespor til mountainbike står klar til brug i efteråret 2023. Trailcentret udgør starten på en proces for udvikling af Fælleden som idrætscenter.

Kort og kontant

Projektnavn
Trailcenter Skanderborg
Støttet med

5,4 mio. kr.

Samlet budget

10,5 mio. kr.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.