Nyt projekt skal få flere børnehavebørn op på cyklen

De seneste 10 år har der været et markant fald i antallet af børn, der dagligt cykler i deres fritid. Forskning viser, at børnehavealderen er en fordelagtig periode til at etablere gode cykel-, sundheds- og bevægelsesvaner.

Op på cyklen

Dansk Skolecykling har gode erfaringer med at lave cykeltræning med elever i indskolingen. Med støtte fra Nordea-fonden bliver det nu også muligt at lave cykeltræning med børn i 200 børnehaver. Og det er der god grund til, for undersøgelser viser, at børnehavebørns transport- og bevægelsesvaner har betydning for selvsamme vaner senere i livet.

Dansk Skolecykling har allerede gennemført et pilotprojekt i 19 børnehaver, som har vist, at det kan lade sig gøre at arrangere og afvikle cykeltræning for selv de mindste børn.

Daglig leder i Dansk Skolecykling, Kim Bremer, fortæller:

Der er masser af viden og forskning der viser, at bevægelse er vigtig. Det er mere det at få det omsat i praksis. Pædagogerne fortæller, at de mangler, at der er nogen, som fysisk kommer i dagtilbuddene og giver dem redskaberne. Det har vi gode erfaringer med.

Foruden den konkrete cykeltræning skaber Dansk Skolecykling en faglig platform for pædagogerne, så de naturligt kan inddrage cyklen i den motorik-træning, der i forvejen har fået mere og mere opmærksomhed i deres hverdag.

Erfaringerne fra pilotprojektet viser, at der især er to ting, der er afgørende for, at børnene kommer op på cyklen. For det første er det nødvendigt at uddanne en engageret cykelpædagog i hver børnehave, som kan skabe en fast cykeltrænings-rutine. Samtidig er forældrenes engagement helt essentiel for, at børnene fastholder de gode cykelvaner.

Den øgede biltrafik omkring skoler på grund af forældre, der transporterer deres børn i bil til og fra skole bidrager negativt til at øge cyklisme blandt elever, hvilket er en negativ spiral. Mange forældre anser ved skolestart ikke deres børn som værende cykelkompetente, hvilket understreger det væsentlige ved en cykelindsats allerede i børnehavetiden,
fortsætter Kim Bremer.

Projektet i tal
  • Projektet støttes med 3.572.500 kr. af Nordea-fonden og startede op den 1. feb 2023 og kører 3 år frem.
  • Projektet vil samarbejde med 30 kommuner og lave cykeltræning i minimum 200 børnehaver med 6000 børn.

Kort og kontant

Projektnavn
Børnehaverne cykler for det aktive liv!
Projektejer

Dansk Skolecykling

Projektperiode

2023-2025

Støttet med

3,6 mio. kr.

Få mere at vide

Kim Bremer
Daglig leder

Dansk Skolecykling

31346452

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.