Nye frirum på vej til børn og unge i almene boligområder

I Brøndby Strand og i Æblehaven i Roskilde får børn og unge mulighed for at udfolde sig gennem kunsten, når to nye kulturlaboratorier står klar i 2023. Kulturlaboratorierne er støttet af Nordea-fonden med 5 mio. kr.

Kunsten rykker ud til børn og unge i almene boligområder

Foråret er så godt som over os og det giver mange ekstra smil på læben. For den kreative NGO, Turning Tables, er der endnu en god grund til at smile – de kan nemlig se frem til at åbne to såkaldte ’kulturlaboratorier’ i henholdsvis Brøndby Strand og i Æblehaven i Roskilde.

Turning Tables har siden 2015 arbejdet målrettet på at styrke børn og unges livssituation i Danmark, og de to kulturlaboratorier er et vigtigt skridt på vejen, for at kunne hjælpe endnu flere.

I Turning Tables er vi drevet af at styrke børn og unges muligheder i livet ved at give dem, der normalt ikke kommer til orde, en stemme. Vi har brugt de sidste seks år på at nå hertil, hvor vi står foran at skulle åbne to lokale kultur-fyrtårne for børn og unge. Det er en vigtig og stor opgave, og derfor er vi meget taknemmelige for Nordea-fondens bidrag hertil,
siger direktør og stifter Martin Højland.

5 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden

Nordea-fonden støtter faciliteter og indretning af de to kulturlaboratorier – alt fra møbler til professionelt film-, foto- og musikudstyr. Derudover går støtten til at give børn og unge mulighed for at deltage i kulturevents og vise deres produkter frem.

Det er vigtigt for Turning Tables at vise, at det både handler om hvad kunst og kultur kan gøre for unge bosat i almene boligområder, og i lige så høj grad, hvad de unge kan gøre for kunsten og kulturen i Danmark. En vision Nordea-fonden bakker op om.   

Vi ser stor værdi i den måde, Turning Tables bruger film, foto og musik som værktøj til få flere børn og unge fra almene boligområder godt på vej. Derfor er vi også stolte af at støtte etableringen af to kulturlaboratorier, som skal bruges til kulturevents og bygge bro mellem de unges kunst og den etablerede kulturverden, for at fremme livsmestring, kunstnerisk udfoldelse og flere gode liv blandt børn og unge,
fortæller Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

Ifølge rapporten ’Medborgerskab, sammenhængskraft og social integration’ udarbejdet af Center for Boligsocial Udvikling, er et vigtigt greb for at fremme social integration, at beboere i boligsociale områder føler, at de har en stemme på lige vilkår med alle andre borgere. Og lige præcis det, er en meget vigtig del af selve indsatsen, hvis man spørger Turning Tables.

Flere hundrede unge har været med – nu skal flere have chancen

Siden 2018 har NGO’en arbejdet i netop Brøndby Strand og Æblehaven på at fremme de lokale børn og unges stemmer, ved at give dem et rum, hvor de kunne udfolde sig kunstnerisk. Flere hundrede deltog og efterspørgslen er stadig overvældende – derfor kommer der nu to nye kulturlaboratorier.

Målet er, at vi over de næste mange år skal gøre en positiv forskel for hundredvis af børn og unge fra almene boligområder og mangfoldiggøre det danske kulturliv. Vi er glade for, at Nordea-fonden nu vil være med på denne rejse,
siger direktør Martin Højland.

Åbner i foråret og sensommeren 2023

De to kulturlaboratorier forventes at stå klar i 2023. Der vil være stor åbningsfest i Brøndby Strand 29. april og i Æblehaven i Roskilde 9. september, hvor alle er velkomne.

Om kulturlaboratorierne

Kulturlab Brøndby Strand er 250 m2 og Kulturlab Æblehaven / Rønnebærparken 180 m2. Husene er bygget af entreprenørfirmaet Arne Pedersen A/S og tegnet af de anerkendte arkitekter Arcgency, der bl.a. står bag Tunnelfabrikken og Absalon Kulturhus.

De to Kulturlabs er inddelt i arbejdsrum med foto-, film- og musikstudier, hvor der er mulighed for kreativ fordybelse samt større rum til fællesskabs-aktiviteter som udstillinger, filmfremvisninger, koncerter, debatter mm.

Begge kulturlabs er for alle børn og unge (8-26 år) i Brøndby og Roskilde Kommune, der har lyst til at arbejde kreativt og være en del af et stærkt kulturfællesskab. Tilbuddet er gratis, og der er ingen krav om forudgående erfaring.

Åbningstider Kulturlab Brøndby Strand 

  • Mandag: kl. 15-19 
  • Tirsdag: kl. 15-19
  • Onsdag: kl. 15-19

Åbningstider Kulturlab Æblehaven / Rønnebærparken

  • Tirsdag: kl. 15-19
  • Onsdag: kl. 15-19
  • Torsdag: kl. 16-20

Kort og kontant

Projektnavn
Kulturlaboratorier i almene boligområder
Projektejer

Turning Tables Danmark

Projektperiode

2022-2025

Støttet med

5 mio. kr.

Få mere at vide

Tore Qvist
Leder af økonomi og fundraising

Turning Tables Danmark

2073 4309

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.