Mere hjælp på vej til fædre og familier – i tiden efter barsel

Forum for Mænds Sundhed lancerer til maj projektet ’Far for livet – hele livet’ med støtte fra Nordea-fonden. Projektet skal understøtte den vigtige transition som danske fædre og familier er igennem i disse år - i kølvandet på den øremærkede barsel.

Bedre overgang til livet i institution og dagpleje

Med ’Far for livet – Far hele livet’ vil Forum for Mænds Sundhed sætte fokus på barslende fædre og deres børns overgang til livet i institution og dagpleje. Det skal lette overgangen for børnefamilierne og sikre at børn og fædre er trygge og sikre i situationen, hvilket danner grundlag for den tryggest mulige overgang og dermed stærkest mulige relation mellem far og barn. Til gavn for fædrene selv, såvel som for barnet og resten af familien.

I projektet vil far-ambassadører-korpset, der i dag findes i alle landets kommuner blandt sundhedsplejersker, blive udvidet til at omfatte pædagogisk personale, ligesom der vil blive udviklet og videreudviklet nye relationsskabende far-barn aktiviteter for målgruppen. Dette arbejde vil således fungere som en naturlig forlængelse og overbygning på tidligere ’Far for livet’-projekter, hvor det seneste har fokuseret på selve tiden under barslen.

Projektet har modtaget kr. 7,5 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden over en 4-årig periode.

Forum for Mænds Sundhed har i en årrække ydet en vigtig, landsdækkende indsats, der har givet flere børn mulighed for at få en tryg relation til deres forældre – både fædre og mødre.  Med det nye projekt udvides det gode arbejde, som far-ambassadør korpset udfører i alle landets kommuner, og der igangsættes flere far-barn aktiviteter i hele landet. Samtidig bliver der fokus på, hvordan børns overgang til livet i institution og dagpleje kan forbedres. Hos Nordea-fonden er vi stolte over at kunne støtte indsatsen, og vi glæder os til at se, hvordan projektet kan være med til at sikre en god overgang fra barsels- til hverdagsliv for familierne." 
siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Mere støtte i kølvandet på den øremærkede barsel

Med projektet bliver således det muligt at støtte endnu mere op om de mange fædre, der er, eller er på vej, på barsel efter den øremærkede barsel blev indført i august 2023. De foreløbige tal viser at rigtig mange fædre gør brug af barslen, og som følge deraf nu ofte er dem, der kører barnet ind i institution og tager den sidste del af barslen, hvor barnet er lidt større og kan mere. Det kræver specialiseret viden og aktivitetstilbud, og at personalet ude i daginstitutionerne er parate til at tage godt imod de mange barslende fædre.

Projektet vil som de to forrige ’Far for livet’-projekter bygge på eksisterende forskning, samt nye interviews og andre undersøgelser, der skal sikre en vidensbaseret tilgang, ud fra fædrene og familiernes egne ønsker og behov.

Vi ser utrolig meget frem tid at kunne arbejde videre med fædre og børn i denne vigtige fase af barnets liv og mandens dannelse som far. De danske fædre er i dag til stede i barnets liv tidligere og i et langt større omfang end nogensinde før, og det kræver selvsagt at alle, der møder fædrene i deres arbejde, er rustet til denne nye situation. Det ser vi meget frem til at bidrage til.” 
udtaler Tobias Prentow, projektleder i det nye projekt.

Kort og kontant

Projektnavn
Far for livet – hele livet
Projektejer

Svend Aage Madsen

Projektperiode

2024-2028

Støttet med

7,5 mio. kr.

Få mere at vide

Tobias Prentow
Projektansvarlig

Forum for Mænds Sundhed

61242787

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.