Køge Bugt klar med styrket indsats for havmiljøet

Med 3,3 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden bliver det nu muligt at etablere et nyt stenrev i Køgebugt, der skal fremme havmiljøet og udbrede ny viden om livet i havet. Bag initiativet står den frivillige forening Køge Bugt Stenrev, som arbejder for et bedre havmiljø i Køge Bugt. Fondsmidlerne skal bruges til at opføre to formidlingsstenrev og støtte nye formidlingstiltag – til glæde for både livet i havet og børn og voksne på land.

Blå biodiversitet og mere viden om havet  

Mange år med råstofindvending, udledning af spildevand samt overudnyttelse af flere kommercielle fiskearter har resulteret i, at havmiljøet i Køge Bugt er i en ugunstig forfatning. Hertil har årtiers stenfiskeri i bugten, hvor enorme mængder af sten er blevet fisket op fra havbunden til byggerier på land, betydet at mange marine livsformer mangler vigtige yngle- og opvækstområder.

Et af de tiltag der kan gennemføres for at fremme havmiljøet og den marine biodiversitet, er at etablere nye stenrevshabitater som erstatning fra de stenrev, der er blevet fjernet. Hertil er det afgørende, at der opnås forståelse for hvordan de marine økosystemer fungerer, og at denne viden formidles bredt ud til både borgere og beslutningstagere.

Ambitionerne for Allan Scheller, der er formand for og stifter af foreningen Køge Bugt Stenrev, er derfor klare: Der skal etableres et formidlingsstenrev, Strandgreven, tæt på kysten ved Mosede Fort (Greve), der kan bruges til undervisningsformål i kystnære stenrevshabitater. Samtidig skal der ca. 2 km længere ude i Køge Bugt etableres et større stenrev, Klintekongen, som vil ligge på 10 meter dybt vand og skal øge biodiversiteten og dermed give bedre forhold for fisk og andet marint liv.

Det betyder alverden for os i kampen for et bedre havmiljø i Køge Bugt. Nu kan vi kombinere tidligere bevillinger og støtte til forskning og fiskeundersøgelser med nye formidlingsaktiviteter, som størstedelen af støtten fra Nordea-fonden går til. Vi er utrolig glade for støtten fra Nordea-fonden,"
...siger Allan Scheller, formand for og stifter af foreningen Køge Bugt Stenrev. 

Hos Nordea-fonden, der støtter det nye stenrev med 3,3 mio. kr., er der store forventninger til projektet.

Foreningen Køge Bugt Stenrev løfter en vigtig opgave, når det handler om at sikre naturgenopretning og øge biodiversitet i havmiljøet i Køge Bugt, og de har også store ambitioner, når det handler om at tilbyde nye formidlingsaktiviteter, som kan øges vores viden om livet i havet. Med etableringen af det kystnære stenrev bliver tærsklen for at kunne deltage sænket, så flere – fra skolebørn til voksne dykkere – kan være med og få oplevelser i det blå. Det er vi meget stolte af at støtte,"
... siger uddelingschef i Nordea-fonden, Christine Paludan-Müller.

Udover udlægning af sten skal støtten fra Nordea-fonden bruges til opsætning af formidling om livet på stenrevene, afholdelse af offentlige formidlingsarrangementer samt understøtte de lokale naturvejledere som dagligt underviser bl.a. folkeskoler om miljøet i Køge Bugt.

Forskere fra Statens Naturhistoriske Museum/ Københavns Universitet vil overvåge fiskediversiteten på lokaliteten for Strandgreven før og efter at stenene er lagt ud. Her har de indtil nu observeret over 25 fiskearter i det lave vand.

Strandgreven og Klintekongen bliver også støttet af Greve Kommune og Den Blå Planet. Stenene stammer fra sten doneret til vores stenbanker og fra Vejdirektoratets udgravning til den nye Nordshavnstunnel. Stenene forventes at blive lagt ud i 2024.

Foreningen Køge Bugt Stenrev blev stiftet i 2020 og nyder i dag bred opbakning til sit arbejde.

Foreningen samarbejder med kommunerne fra Stevns til Vallensbæk, og modtog i 2022 en bevilling fra Velux Fonden til realisering af projektet Køge Bugt Marine Park. Her blev det første stenrev etableret i foråret 2023 ud for Solrød Strand.

Derudover er foreningen også kommet på Finansloven med en bevilling på 1 million kr. og har fået tilkæmpet 3 millioner kr. fra Folketinget til stenrev i den sydlige del af Køge Bugt som naturgenopretning, hvor der tidligere har været stenfiskeri.

Fakta om Køgt Bugt Stenrev

Foreningen Køge Bugt Stenrev blev dannet i 2020.
Foreningen arbejder for et bedre havmiljø i Køge Bugt med afsæt i følgende visioner:

  • Øge udbredelsen af tangplanter og stenrevshabitater til gavn for biodiversiteten, forbedring af vandkvalitet, da tangskove og stenrev er habitat for mange marine livsformer. Stenrev og tangskove optager næring fra vandet og stabiliserer havbunden.
  • Fremme rekreative aktiviteter i Køge Bugt ved at give bedre muligheder for snorkling og dykkeroplevelser, samt lyst- og fritidsfiskere og UV-jagt.
  • Give gode muligheder for forskning og formidling om Danmarks marinbiologi, biodiversitet og blå biomasse, således, at alle kan blive klogere på potentialerne ved at bæredygtig brug af havets ressourcer.
  • Inspirere og bidrage til søsætning lignende positive tiltag for havmiljøet rundt omkring i de danske farvande.

Kort og kontant

Projektnavn
Formidlingsrevene Strandgreven og Klintekongen
Projektejer

Foreningen Køge Bugt Stenrev

Projektperiode

2023-2026

Støttet med

3,3 mio. kr.

Få mere at vide

Allan Scheller
Projektleder

Køge Bugt Stenrev

+4525426151

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.