Højskoleruten: Hellere ud at gå end at gå i stå

Højskoleruten er et net af vandre-, løbe- cykelruter mellem de danske højskoler, der undervejs vil være fyldt med interaktive spots om bl.a. højskolelivet, historie, refleksion og sang.

Natur og oplevelser til sindet i smuk forening

Kun udstyret med en smartphone og et par gode vandresko kan du få en kulturel og aktiv oplevelse i samarbejde med de danske højskoler. 

Højskoleruten gør gode fremskridt til at dække det meste af Østjylland med sin udvidelse af ruten fra tre til fjorten højskoler. Ruten tilbyder en ny måde at bevæge krop og sind i den østjyske natur - med afsæt i den danske højskoletradition.

Den interaktive vandrerute – Højskoleruten, er et samarbejde på tværs af højskolerne, som er støttet af Nordea-fonden. Højskoleruten er stolte af fremskridtet med ruten, som vil være klar til lancering i det nye år.

Højskolesangbogen

Hver af de fjorten østjyske højskoler er i gang med at lave lokale vandreruter, der er baseret på omkring 10.000 skridt med indlagte spots, hvor man interaktivt vil have mulighed for at blive præsenteret for en højskolefortælling om stedet, en sang fra Højskolesangbogen, et oplæg til en eftertanke om det levede liv, og muligheden for at blive bevæget eller lege. Alle ruter starter og slutter ved højskolerne.

Mellem de 14 højskoler er vi tilsvarende i gang med at lave forbindelsesruter med tilhørende spots, hvor man kan vandre, cykle eller tage bilen til en natur-højskoleoplevelse.

Højskoleruten byder brugerne på en særlig oplevelse, hvor de får muligheden for at kunne tænke over og diskutere spørgsmål, som handler om livet, og hvordan de ser på det både fra et personligt og samfundsmæssigt synspunkt. De vil blive mødt af spørgsmål, der handler om individ, fællesskab og samfund - og naturens betydning i den sammenhæng. Ruten giver grobund for nye diskussioner og perspektiver, mens de oplever vekselvirkningen mellem naturens ro og hverdagens aktivitet.

Hjemmeside og app bliver tilknyttet ruten

En ny hjemmeside med tilknyttet app er også ved at blive udarbejdet. Vi arbejder på at gøre den så brugervenlig som muligt, så dens indhold med alle ruterne, udførlige kort og nyheder er lette at gå til. Samtidig er det planen at vi foretager skiltning i området – med vores Grundtvig Logo (ofte på de røde træpæle ude i naturen – som vi p.t. har fået Århus Kommunes tilladelse til at bruge).

Ruterne er beregnet til alle borgere, foreninger, skoler m.m. skal inspireres til glæden ved vores liv: som individ, fællesskab og samfund.

De 14 højskoler bag projektet er: Den Skandinaviske Designhøjskole, Djurslands Folkehøjskole, Egmont Højskolen, Egå Ungdomshøjskole, Filmhøjskolen, Hadsten Højskole, Kalø Højskole, Odder Højskole, Rude Strand Højskole, Ry Højskole, Rønde Højskole, Silkeborg Højskole, Testrup Højskole og Idrætshøjskolen Aarhus.

Fakta om Højskoleruten

Geografi:

  • Højskoleruten dækker det meste af Østjylland og består af to forskellige typer af ruter: (1) Den østjyske fælleskulturelle rute - som forbinder højskolerne. (2) Lokale vandreruter - der består af ruter i den enkeltes højskoles nærområde.
  • Alle ruterne kan vandres, løbes eller cykles og starter og slutter ved en højskole
  • Lokalruterne tager udgangspunkt i de anbefalede 10.000 skridt om dagen og er derfor mellem 6 og 12 km lange.

Tidsplan (faser):

  • Fase 1
    • Den østjyske fælleskulturelle rute mellem Idrætshøjskolen i Aarhus, Rude Strand Højskole og Odder Højskole er færdiggjort
    • Den lokale vandrerute ved Idrætshøjskolen i Aarhus er også færdiggjort
  • Fase 2 & 3
    • Ruten, der inkluderer alle 14 højskoler, vil være færdig senest 1. januar, 2023
    • Den store åbning vil være i påskeferien, 2023
  • Fase 4
    • På sigt håber vi at kunne åbne en national-rute med tilhørende lokalruter ved hver højskole

Udformning:

  • På alle ruterne er der indlagte poster med forskellige naturoplevelser. Der er:
    • Bevægelses- og idrætslege
    • Højskoleprægede videofortællinger om det særlige ved stedet
    • Refleksionsspørgsmål eller en tankemæssig udfordring
    • En højskolesang til at underbygge stemningen
  • Vores mål er at forene stedernes mentale fordybelse med kroppens oplevelse igennem bevægelse.

Støtte:

  • Højskoleruten er støttet af Nordea-fonden

Kort og kontant

Projektnavn
Højskoleruten
Projektejer

Idrætshøjskolen i Aarhus

Projektperiode

2021 – 2023

Støttet med

ca. 1 mio. kr.

Få mere at vide

Søren Møller og Jens Christian Jensen
Projektleder (Søren) og Projektmedarbejder (Jens)

Højskoleruten - Idrætshøjskolen i Aarhus

2844 2192

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.