Grundlovsdag bliver national festdag for børn

I 2024 har grundloven 175-års jubilæum. Med støtte fra Nordea-fonden bliver der fejringer over hele landet særligt rettet skolebørn. Formålet er at øge kendskab og interesse for vores demokrati.

Børnene bliver involveret i grundlovsdagen

Med en 9,7 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden vil det nye initiativ GRUNDLOVSFESTEN engagere endnu flere skoler, biblioteker, boligforeninger og kulturinstitutioner til at holde grundlovsfester sammen med børn.

Vi er vildt glade og taknemmelige for, at Nordea-fonden deler vores syn på, at mange flere børn skal have et tættere forhold til grundloven og demokratiet og har valgt at støtte projektet. Vi kan ikke starte tidligt nok med at give børn medindflydelse og med, at børn engagerer sig i demokratiet,”
siger Olav Hesseldahl, leder af og initiativtager til GRUNDLOVSFESTEN.

Hos Nordea-fondens uddelingschef, Christine Paludan-Müller, er der store forventninger til GRUNDLOVSFESTEN:

Vores demokrati bygger på et stærkt samfundsengagement, som bliver grundlagt fra vi er helt små – især i vores skoletid. Hos Nordea-fonden er vi stolte af at støtte op om GRUNDLOVSFESTEN – det er et initiativ, der involverer børn og unge på nye måder i fejringen af grundlovsdag. Vi håber, at initiativet kan være med til at øge kendskabet til grundloven og samtidig stimulere børns lyst til aktivt at tage del i vores demokrati.”

Grundlovsdag den 5. juni markerer det danske demokratis fødselsdag, og dagen fortjener bedre – og festligere – traditioner end det, vi kan præstere i dag. Norges folkefest i børnehøjde 17. maj er en tydelig inspiration for GRUNDLOVSFESTEN.

“Lad os bare være brutalt ærlige og sige, at grundlovsdag i dag er en tynd kop te. Vores nationaldag er jo gammeldags og kedelig! Der er ingen pynt i butikkerne, ingen sang eller en lækker grundlovskage til at gøre dagen til noget særligt. Der findes stort set ingenting, der markerer grundlovsdag på nær Dannebrog på busserne og politiske taler. Men det kan vi lave om på i fællesskab – og det gør vi nu. Hvem vil være med i bevægelsen?”, spørger Olav Hesseldahl.

175-års jubilæum kickstarter ny tradition

I 2024 har grundloven 175-års jubilæum, og det er en oplagt mulighed for børn og voksne atprøve at holde en grundlovsfest. I skolerne bliver eleverne inddraget i, hvordan grundlovsfesten skal blive sin helt unikke fest med udgangspunkt i lokale værdier og traditioner. Med GRUNDLOVSFESTENs undervisningsmateriale til 4.- 6. klasserne kan eleverne skrivegrundlovssange, holde grundlovstaler og kreere pynt, så skolen stråler.

Uanset om festen er stor eller lille opfordrer skoleledernes formand Claus Hjortdal alle skoleledere til at markere grundlovsdag på en festlig måde.

Alt fra en morgensang ved flagstangen med fortællingen om grundloven over emneuge for hele skolen til en stor fest med hele lokalsamfundet vil være flot. Vi bør stå sammen om en manifestation af grundloven i en festlig ramme”,
siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen og for person for bestyrelsen i Foreningen 5. Juni, der står bag GRUNDLOVSFESTEN.

Lærere og skoleledere kan søge penge hos GRUNDLOVSFESTEN til en grundlovsfest for og med børn på www.grundlovsfesten.dk og få gratis undervisningsmateriale som er udviklet i samarbejde med forlaget Alinea. Flere nationale samarbejder er på trapperne og bliver lanceret i løbet af 2024.

Kort og kontant

Projektnavn
GRUNDLOVSFESTEN
Projektejer

Grundtvigsk Forum

Projektperiode

2024-2027

Støttet med

9,7 mio. kr.

Få mere at vide

Olav Hesseldahl
Leder

GRUNDLOVSFESTEN

3026 3742

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.