Børn i SFO’er og klubber vælger selv udeaktiviteter for 31,8 mio. kr.

Jorden er giftig, men det er bare noget, vi leger. I dag sætter Nordea-fonden navn på 74 projekter fra hele landet, som får støtte til aktiviteter i det fri. Tarzanbaner og udekøkkener står højt på børnenes ønskeliste.

74 projekter skaber mere udeliv i SFO'er landet over 

Børn i fritidsklubber og SFO'er over hele landet kan se frem til nye aktiviteter og masser af frisk luft i det kommende år.

I alt 74 projekter får i disse dage besked om, at de modtager mindst 100.000 kroner og helt op til en million kroner i støtte fra Nordea-fondens pulje 'Mere udeliv i SFO og klub'.

Se alle projekterne her 

Se en oversigt og kort beskrivelse af de 74 støttede projekter her

Og børnene i 0. til. 6. klasse har i vid udstrækning været med til selv at vælge, hvad de allerbedst kunne tænke sig at gøre i det fri. Bevægelsesbaner, udekøkkener og nyttehaver står højt på børnenes ønskeseddel ude i klubber og SFO’er, hvor udearealerne nogle steder trænger til et løft.

Oprindeligt havde Nordea-fonden afsat 25 mio. kr. til puljen, men helt ekstraordinært besluttede fonden at hæve det samlede støttebeløb til i alt 31,8 mio. kroner.

Vi har fået overraskende mange og meget kvalificerede ansøgninger, som falder fint i tråd med vores ønsker om at få børnene ud i det fri og til selv at bidrage med tanker og idéer om et godt udeliv i klub og SFO,
siger Nordea-fondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.

Børn drømmer stort om leg i det fri

I SFO’en på Højmeskolen i Odense har børnene eksempelvis lavet modeller af deres drømme om udeområder. Drømmen er blandt andet en vandlegebane, hvor man kan lege med vand og sand og en tarzanbane, hvor man kan lege ’jorden er giftig’.

Og i idrætsfritidsklubben i Greve syd for København har de lidt større børn besøgt attraktive udearealer i området for at søge inspiration til at forme egne aktivitetsmuligheder med spændende udendørs legeredskaber.

Vi har været igennem en demokratisk proces med børnene for at finde ud af, hvilke udelivsfaciliteter legepladsen skal indeholde,
fortæller lederen Henrik Perregaard.

Begge projekter har opnået støtte fra puljen. 

Undersøgelser viser, at børn både leger med flere og bevæger sig mere, når de er udenfor. Samtidig styrker udeaktiviteter både deres motorik og deres mentale sundhed.

Sådan fordeler projekterne sig landet over:

Mere udeliv i SFO og klub

Aktivt udeliv for alle

Ansøgerne er bedt om at forholde sig til miljømæssig bæredygtighed og det afspejler sig i valg af bæredygtige, miljøcertificerede og robuste materialer. Bæredygtighed indgår også i grønne beplantnings- og formidlingsaktiviteter i flere af projekterne.

I mange tilfælde giver projekterne et løft til et aktivt udeliv for hele lokalsamfundet, idet de fleste faciliteter er frit tilgængelige for øvrige børnefamilier uden for fritidsordningernes almindelige åbningstid. Flere ansøgere inviterer lokalsamfundsinstitutioner og -foreninger indenfor til samarbejde, og det er med til at styrke den lokale sammenhængskraft,
siger Christine Paludan-Müller fra Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Projekterne spænder vidt fra højaktive udendørs faciliteter som klatrebaner, skaterramper svævebaner og parkourbaner til aktive fællesskaber om udekøkkener, udendørs scener, udeværksteder og shelters.

Desuden har klubber og SFO’er ønsket sig grej til udendørs faciliteter og aktiviteter såsom rollespilsudstyr, fiskegrej, bålgrej, køkkenhaveudstyr og udstyr til rappelling. Flere projekter har fået støtte til kompetenceforløb for SFO- og klubpersonale med det formål at inspirere børn til eksempelvis mere friluftsliv, udendørs rollespil og klatring.

Støtten fordeler sig jævnt over hele landet med flest projekter i Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

Læs mere om puljen Mere udeliv i SFO og klub 

Fakta
  • Nordea-fondens pulje: Mere udeliv i SFO og Klub
  • Ansøgninger i alt: 183
  • Støttede projekter: 74
  • Samlet støttebeløb: 31.808.347

Kort og kontant

Projektnavn
Mere udeliv i SFO og klub
Støttet med

31,8 mio. kr.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.