100 mio. kr. uddeles nu til erhvervs- og FGU-skoler i hele landet

30 erhvervsskoler og FGU-institutioner får støtte fra Nordea-fonden til at investere i mere moderne værktøj, nye teknologier og grøn omstilling. Adm. direktør Henrik Lehmann Andersen håber, at den historisk store pulje vil få flere unge til at blive faglærte.

Mere attraktivt for unge at blive faglært  

CNC-fræsere, 3D-printere, fiberskærere, elektriske markrobotter, droner og elbilsplatforme. Det er et lille udpluk af det nye udstyr, der er på vej til de i alt 30 erhvervsskoler og FGU-institutioner, som nu modtager støtte fra Nordea-fondens Værkstedspulje. Midlerne skal bl.a. gå til bedre faciliteter og opkvalificering af undervisere og dermed gøre det mere attraktivt for unge at tage en erhvervsuddannelse.

Se alle projekter, der modtager støtte fra Nordea-fondens Værkstedspulje

Samlet får 20 erhvervsskoler og 10 FGU-institutioner – fordelt på i alt 57 lokationer rundt omkring i landet - del i puljen på i alt 100 mio. kr.

Vi har brug for nye generationer af dygtige faglærte og håber, at Værkstedspuljen bidrager til, at flere unge får lyst til at blive håndværkere – uanset om det er smed, kok, landmand eller andre fag. Det har været fantastisk at få et væld af ansøgninger fra ambitiøse FGU- og erhvervsskoler, der gerne vil tilbyde deres elever de bedst mulige rammer med moderne udstyr og topkvalificerede faglærere,” 
siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden.    

Uddelingen på de 100 mio. kr. bliver positivt modtaget i regeringen.

Det er helt utroligt glædeligt, at Nordea-fonden bidrager til, at eleverne kan få nye værksteder og maskiner på over 50 skoler i hele landet. Det er allerede årets bedste julegave,” 
siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Værkstedspuljen uddelinger Danmarkskort

Download kortet her

Nye grønne laboratorier og innovationsrum

Fællesnævneren for mange af støttemodtagerne er, at deres projekter er drevet af høje faglige ambitioner og innovation, ligesom der er et stort fokus på bæredygtighed og grøn omstilling.

College360 i Silkeborg har planer om at etablere demolabs med simulationsmaskiner, hvor elever kan øve sig i at smede, lakere eller svejse i den virtuelle verden. Mens Roskilde Tekniske Skole (EUD) får støtte til et
nyt energihus, der bl.a. kommer til at demonstrere de grønne energiformer og løsninger for el- og vvs-uddannelserne.

Hos EUC Syd i Sønderborg vil der blive skabt et topmoderne multiværksted for tømrer- og mureruddannelsen. Værkstedet vil samtidig fungere som et showroom for lokale virksomheder, der er nysgerrige på solceller, mindre klimabelastende udstyr og kunstig intelligens. 

Med bevillingen fra Nordea-fonden kan vi fremtidssikre vores murer- og tømreruddannelser. Samtidig kan vi i endnu højere grad understøtte en tværfaglig og helhedsorienteret undervisning indenfor klima- og energirigtigt byggeri. Jo bedre faciliteter og udstyr, vi kan præsentere for de unge, jo mere attraktivt bliver det for dem at vælge en erhvervsuddannelse. Og vi får brug for endnu flere faglærte til den grønne omstilling",
siger vicedirektør på EUC Syd, Jan Kleemann. 

Solceller, regnvandsopsamling og mindre CO2-udledning

Der bliver arbejdet med bæredygtighed på mange fronter i de støttede projekter. Værksteder etableres eller opgraderes i miljøvenlige materialer som f.eks. genbrugsmaterialer, certificeret træ og halm. Samtidig etableres der solceller på taget af bygninger og regnvandsopsamling, som kan bruges til f.eks. vask af biler, vanding af forsøgsmarker og toiletskyl.

Den grønne bevidsthed præger også prioriteringerne, når det gælder indkøb af maskiner og udstyr, som kan være med til at nedbringe CO2-udledning, energiniveau og udledning af miljøfarlige og forurenende materialer fra værkstederne.  

Social ansvarlighed er en vigtig drivkraft

En lang række erhvervsskoler og FGU-skoler, der modtager støtte fra værkstedspuljen, har også et stort fokus på social ansvarlighed. Det afspejles f.eks. i, at værkstederne indrettes med udstyr, som understøtter et mere sikkert arbejdsmiljø.  

Samtidig har mange skoler fokus på en bred brugerinddragelse af både elever og undervisere, og at flere værksteder skal være åbne for mange brugere, f.eks. brobygningselever, ungdomsskoler, skolehjemselever eller aftenskoler.
 

Fakta – her er alle støttemodtagerne:

Erhvervsskoler (20):
EUC Nord (Hjørring og Frederikshavn), Aalborg Handelsskole (Aalborg Handelsskole og Frederikshavn Handelsskole), Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser S/I (Processkolen i Kalundborg og EUC Nordvestsjælland i Holbæk), EUC Syd (Sønderborg og Aabenraa), Roskilde Tekniske Skole (Landbrugsskolen Sjælland i Høng og Roskilde Tekniske Skole i Roskilde), CELF - Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster (Nykøbing Falster og Nakskov), Uddannelsescenter Holstebro, Tietgenskolen (Odense), TEC (Technical Education Copenhagen), Skive College S/I, Tradium Erhvervsskole og -gymnasier Randers S/I, NEXT Uddannelse København, Business College Syd Mommark Handelskostskole - Sønderborg Handelsskole, Den Jyske Håndværkerskole S/I (Hadsten), Asmildkloster Landbrugsskole (Viborg), Learnmark Horsens, AMU-FYN (Odense), AMU-SYD (Kolding), College360 (Silkeborg), Dalum Landbrugsskole (Odense).

FGU-institutioner (10):
FGU Trekanten S/I (Fredericia og Vejle), S/I FGU Syd- og Midtfyn (Faaborg, Ringe og Svendborg), FGU Østjylland (Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs), FGU Midt-Vest S/I (Herning, Ikast og Skjern), S/I FGU Hovedstaden (Valby, Vesterbro, Amager og Østerbro), FGU Sydøstjylland S/I (Odder, Horsens og Skanderborg), S/I FGU Syd- og Vestsjælland (Korsør, Slagelse, Næstved og Vordingborg), S/I FGU Fyn (Odense, Kerteminde, Nyborg og Søndersø), S/I FGU Nordvestsjælland (Holbæk, Fårevejle og Svebølle), S/I FGU Skolen HLSS (Holstebro).

  • Få flere detaljer om de støttede projekter her.
  • Download liste over støttede projekter her.
Fakta om Nordea-fondens Værkstedspulje
  • I juni 2023 øremærkede Nordea-fonden med Værkstedspuljen 100 mio. kr. til nye værksteder, nyt udstyr og kompetenceudvikling på erhvervs- og FGU-skoler. 
  • 68 uddannelsesinstitutioner fra Danmark og Færøerne søgte om støtte fra puljen. I alt er der søgt støtte for 284 mio. kr. Ud af de 68 ansøgere var 1/3 FGU-institutioner, mens 2/3 var erhvervsskoler. 
  • I december 2023 uddelte Nordea-fonden med værkstedspuljen alt 100 mio. kr.:
    - 23 mio. kr. til 10 FGU-institutioner fordelt på 31 lokationer.

    - 77 mio. kr. til 20 erhvervsskoler fordelt på 26 lokationer.
  • Nordea-fonden har et almennyttigt formål og støtter gode liv i Danmark, Færøerne og Grønland. I 2023 uddeler fonden ca. 900 mio. kr.

Kort og kontant

Projektnavn
Værkstedspuljen
Støttet med

100 mio. kr.

Få mere at vide

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.