Nye Veje i Naturpark Åmosen

Nu etableres ny infrastruktur i Naturpark Åmosen med stier, adgang til søer og åer og formidling af spændende viden om landskabet. Projektet samler lokalsamfund, forskere, lodsejere og serviceudbydere og gør det let at opleve landskabet med skatte fra jægerstenalder til vikingetiden.

Hvad er formålet

Nordea-fonden har uddelt 11,1 mio. kr. til etablering af ny infrastruktur i Naturpark Åmosen i form af stier, adgang til søer og åer og formidling af spændende viden om landskabet. Projektet samler lokalsamfund, forskere, lodsejere og serviceudbydere og skal gøre det let og attraktivt for gæster at komme helt ud i landskabet og opleve Vestsjællands unikke landskab, som rummer skatte fra jægerstenalder til vikingetiden.

 

Hvorfor støtter vi

Naturpark Åmosen er stor natur og vigtig kulturhistorie, som endnu flere nu får mulighed for at opleve. Vi håber, at samarbejdet mellem lokalsamfund, lodsejere og serviceudbydere vil udvikle Vestsjælland til et samlet naturrekreativt oplevelsesområde til glæde for områdets beboere, turister og erhverv.

Viden og læring fra projektet

I 2020 blev der udarbejdet en baselineundersøgelse i projektet, som giver et udgangspunkt for kendskabsgraden til Naturpark Åmosen, indsigt i besøgendes natur- og kulturoplevelser i naturparken, og besøgendes vurdering af kvaliteten af infrastruktur, formidling, service og oplevelser.

Flere får adgang til stor natur og vigtig kulturhistorie i Naturpark Åmosen

Nordea-fonden har uddelt 11,1 mio. kr. til etablering af ny infrastruktur i Naturpark Åmosen i form af stier, adgang til søer og åer og formidling af spændende viden om landskabet. Projektet samler lokalsamfund, forskere, lodsejere og serviceudbydere og skal gøre det let og attraktivt for gæster at komme helt ud i landskabet og opleve Vestsjællands unikke landskab, som rummer skatte fra jægerstenalder til vikingetiden.

På nuværende tidspunkt besøger ca. 10.000 gæster Naturpark Åmosen årligt, og naturparken rummer potentiale til at tiltrække flere besøgende. Et nyt projekt ’Nye veje i Naturpark Åmosen’ skal løfte denne opgave, hvor lokalsamfund, lodsejere og serviceudbydere i fællesskab styrker områdets infrastruktur. Projektet ledes af adjunkt Thomas Skou Grindsted fra Roskilde Universitet, der vil stå for et forskningssamarbejde med særligt fokus på borgerinddragelse.

I sommeren 2020 kom den første rapport fra projektet med opsamling af borgernes stemmer med fokus på udfordringer og ønsker for fremtidens naturpark. Rapporten er den første af flere og giver et indblik i Åmosens righoldige liv og kultur og illustrerer, hvordan projektet bygger på en forestilling om, at borgernes stemmer på en kreativ måde bør kunne indarbejdes i fremtidige tiltag til stier, formidling, service og ikoner. 

Borgernes stemme

De nye veje i Naturpark Åmosen kommer til dels til at gå langs eksisterende veje og stier og vil blive markeret med ruteskilte undervejs.

Lokalt samarbejde skal udvikle området

Fakta om projektet
  • Projektet begyndte i foråret 2019, og den nye infrastruktur i Naturpark Åmosen er klar i foråret 2021.
  • 50 kilometer stier inklusiv ti oplevelsesruter med særlige temaer. Ruterne kommer til at gå forbi en række landskabs- og kulturhistoriske perler, som fortæller 10.000 års historie.
  • Ruterne på private arealer skal fastlægges i tæt samarbejde med lodsejere, serviceudbydere og lokalsamfund og baseres på frivillighed.
  • Ruterne placeres, så de krydser den kommende Istidsrute, så cyklende gæster får en ekstra oplevelse. På ruterne er der shelters, camping og andre muligheder for overnatning og indkøb.
  • Særligt fokus på formidling og involvering af ildsjæle, foreninger og lokalsamfund langs rute.

”Naturpark Åmosen er stor natur og vigtig kulturhistorie, som endnu flere nu får mulighed for at opleve. Vi håber, at samarbejdet mellem lokalsamfund, lodsejere og serviceudbydere vil udvikle Vestsjælland til et samlet naturrekreativt oplevelsesområde til glæde for områdets beboere, turister og erhverv,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter det gode liv.

I sommeren 2018 støttede Nordea-fonden Istidsruten fra Odsherred til Sorø med 21 mio. kr.

På Roskilde Universitet glæder man sig også over projektet.

”Borgerinddragelse og demokratisk regionaludvikling har værdi i sig selv. I den sammenhæng vil vi inddrage lokalsamfundet for at forankre den herboende kulturhistorie. Det gør vi for at udvikle turisme, der er lokalt mobiliserende og tager afsæt i lokalsamfundets særpræg,” siger adjunkt og projektleder Thomas Skou Grindsted.

I sommeren 2020 blev der i projektet udarbejdet en rapport om service- og oplevelsesorienterede forretningsmodeller i naturparker, der undersøger muligheder og begrænsninger for udvikling af forretningsmodeller rettet mod produktion og forbrug af services og oplevelser i naturturisme. Målet med rapporten er at inspirere til udviklingen af nye forretningsmodeller i Naturpark Åmosen; men også i andre danske naturparker og naturomåder i øvrigt.

Forretningsmodeller

Se og mærk kulturhistorien på egen krop

De nye veje i Naturpark Åmosen bliver en tur igennem hele Danmarks historie fra stenalder over vikingetid og middelalder og frem til nutiden. På de ruter, der skal etableres i projektet, kan besøgende nyde friluftslivet, naturen og en række af kulturhistoriske steder af international karakter.

”Det særlige ved naturparkområdet er, at det har været vådt uafbrudt i ca. 10.000 år, hvorfor arkæologer og historikere har et unikt skattekammer af viden begravet i jorden. Den våde jord er den perfekte måde at opbevare fund fra fortiden – hvorfor man her kan genskabe Danmarkshistorien gennem analyser af skeletter fra urokser og stenaldermennesker, stammebåde, offerfund, våben, kongehaller osv. På kort tid kan gæsten nå at opleve alle de forskellige tidsaldre, som vi har haft i Danmark. Man kan altså se og mærke kulturhistorien på egen krop, og det giver ikke bare nogle unikke oplevelser, men også en forståelse for, hvordan vores nuværende kultur er dannet,” forklarer sekretariatschef Ole Tofthøj Rasmussen fra Naturpark Åmosen.

Fakta om Naturpark Åmosen

Naturpark Åmosen er udpeget på grund af områdets helt unikke kultur-, natur-, geologiske og landskabsmæssige værdier. Naturparken udgør en sammenhængende ’fugtig’ landskabskorridor bestående af ådale, søer og moseområder, som strækker sig 45 kilometer igennem et kuperet morænelandskab. Naturparken har et samlet areal på ca. 8.500 ha.

Følger man ruterne kommer man ikke blot gennem unikke landskaber, man kan også blive klogere på blandt andet kulturhistorie, geologi og natur. Ruten går forbi Lille og Store Åmose, som har den største koncentration af velbevarede stenalderbopladser i Danmark.

De to moser og tilhørende søer udgør tilsammen Danmarks største lavmose. Disse og andre steder vil lokale ildsjæle fortælle og forklare om netop deres lokalområde.

”I Naturpark Åmosen er vi stolte over bevillingen fra Nordea-fonden, og vi glæder os til at sætte en masse spændende infrastrukturprojekter i gang i tæt samarbejde med lokale kræfter. Det bliver til glæde for hele området,” siger Naturpark Åmosens bestyrelsesformand Henning Fougt.

Projektpartnerne er Naturpark Åmosen, Roskilde Universitet, Visit Holbæk, Visit Vestsjælland, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Sorø Kommune og Støtteforeningen Naturpark Åmosen.

Kort og kontant

Projektnavn
Nye Veje i Naturpark Åmosen
Projektejer

Roskilde Universitet

Projektperiode
2019-2022
Støttet med

11,1 mio. kr.

Samlet budget

14,9 mio. kr.

Få mere at vide

Thomas Skou Grindsted
Adjunkt, Geografi og Planlægning

Roskilde Universitet

4674 2723

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.