Nye ruter og stier i Tøndermarsken

Med projektet 'Nye ruter og stier i Tøndermarsken' er der unikke oplevelser på vej for vandreturister og naturinteresserede med naturoplevelser i både national og international særklasse.

Hvad er formålet

Tøndermarsk Initiativet arbejder for at gøre det endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i marskområdet. Et af Initiativets konkrete tiltag er at anlægge og afmærke nye ruter og stier, så marsken bliver mere tilgængelig for alle med lyst til at udforske området til fods eller fra cykelsadlen.

Hvorfor støtter vi

Tøndermarsken er af ikonisk kaliber – både hvad angår natur og kulturhistorie. Derfor er vi glade for at bidrage til formidlingen, så flere kan få store oplevelser i marken.

Tøndermarsken på landkortet som vandredestination

Tøndermarsk Initiativet arbejder for at gøre det endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i marskområdet. Et af Initiativets konkrete tiltag er at anlægge og afmærke nye ruter og stier, så marsken bliver mere tilgængelig for alle med lyst til at udforske området til fods eller fra cykelsadlen. 

De nye ruter og stier i Tøndermarsken
  • Anlæggelsen af nye ruter og stier er et centralt indsatsområde for Tøndermarsk Initiativet.
  • Udover selve den fysiske anlæggelse af stier og afmærkning af disse, fokuserer projektet på at formidle marskens historier med anlæggelse af faciliteter og støttepunkter i forbindelse med de nye stier.
  • Højer Mølle og marskstien blev indviet 16. august 2019.
  • I forbindelse med anlæggelsen af nye ruter og stier i Tøndermarsken vil der ligeledes blive opstillet en række støttepunkter. Dette omfatter bl.a. shelters og toiletfaciliteter.

Lægan Pumpestation blev indviet i august 2021 og Vidåslusen åbnede i julen 2020.

Med uddelingen på 16,5 mio. kr. fra Nordea-fonden sættes baren for projektet højt, og der sigtes efter at gøre vandreturismen til en hjørnesten i udviklingen af områdets turisme.

Borgmester, og formand for den koordinerende styregruppe i Tøndermarsk Initiativet, Henrik Frandsen siger:

”Det her er en helt fantastisk nyhed. Nordea-fonden viser med et støttebeløb i denne størrelsesorden, at de deler vores ambitiøse planer for de nye ruter og stier i Tøndermarsken. Nordea-fondens støtte supplerer de midler, vi allerede har fået til stiprojektet fra A.P. Møller Fonden. Tilsammen giver det rum til at lave nogle rigtig spændende løsninger, som for alvor vil sætte Tøndermarsken på landkortet som natur- og vandredestination."

Skal styrke formidlingen af marskens historier

I projektet arbejdes der med en række kernefortællinger, som Tøndermarsken i forvejen indeholder, men som kan formidles meget bedre, end det er tilfældet i dag. Netop formidlingen af marskens kultur, natur og historie styrkes med støtten fra Nordea-fonden, som har øremærket uddelingen til aktiviteter, støttepunkter og oplevelser, der på forskellig vis formidler Tøndermarskens historier.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

”Vi glæder os rigtig meget til at kunne formidle marskens historier på nogle nye og interessante måder. Det er blandt andet fortællingerne om at leve med vandet som både ven og fjende og det helt unikke fugleliv, vi har her på egnen, som giver området et særligt potentiale. Vi kommer til at udarbejde et formidlingskoncept, som giver de besøgende et indblik i, hvor unik Tøndermarsken er," siger Henrik Frandsen.

Hos Nordea-fonden vil man gerne inspirere flere til at opleve Danmarks store natur.

”Tøndermarsken er af ikonisk kaliber – både hvad angår natur og kulturhistorie. Derfor er vi glade for at bidrage til formidlingen, så flere kan få store oplevelser i marken,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden som støtter gode liv. 

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Tøndermarsk Initiativet er et samarbejde mellem Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formål og Tønder Kommune om at udvikle Tøndermarsken, så området bliver endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i. Tilsammen investerer parterne 211 mio. kr. i udviklingen over en femårig periode.

Hovedindsatsområderne er:

Byomdannelse i Højer
Højer Byfond
Nye ruter og stier
Klimatilpasning langs Vidå
Klimatilpasning i Tønder Midtby
Udvikling af erhverv og turisme 

Kontakt

none

Lene Rydal Jørgensen

Seniorprojektkonsulent
4070 3796

Kort og kontant

Projektnavn
Nye ruter og stier i Tøndermarsken
Projektejer

Tøndermarsk Initiativet

Projektperiode
2016-2021
Støttet med

16,5 mio. kr.

Samlet budget

38,8 mio. kr.

Få mere at vide

Keld I. Hansen
Direktør

Tøndermarsk Initiativet

40864988

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.