Naturpark Vesterhavet

Naturpark Vesterhavet formidler områdets natur og kulturhistorie på 20 nye tema-stier ved hjælp af digital teknologi.

Hvad er formålet

Med Naturpark Vesterhavet har Varde Kommune realiseret et nyskabende projekt, som formidler områdets natur og kulturhistorie på 20 nye tema-stier ved hjælp af digital teknologi. Stierne har deres udspring fra seks formidlingspunkter spredt over Naturpark Vesterhavets cirka 22.500 hektar.

Projektets formål er at gøre naturparkens spændende historier tilgængelige ude på stedet - lige når det passer en. Det skal få flere ud i naturen og give skolebørn, børnefamilier og alle andre lyst til at besøge museer og andre udstillinger. Naturparken blev indviet 26. april 2015.

Hvorfor støtter vi

Vestkysten ved Varde rummer en enestående natur med mange historier. Historier som for alvor bliver interessante, når de bliver fortalt og formidlet på stedet. Nordea-fonden er glad for at støtte projektet, som vil trække flere ud at opleve denne store natur.

Enestående naturområde

Naturpark Vesterhavet blev udnævnt til Jyllands første naturpark – under Friluftsrådets kvalitetsmærkningsordning 'Danske Naturparker' støttet af Nordea-fonden.

Naturpark Vesterhavet
  • Strækker sig langs kysten fra Blåvandshuk til Nymindegab og cirka ni kilometer ind i landet.
  • Med udgangspunkt fra seks formidlingscentre blev der fra 2013-2015 åbnet ca. 20 nye og eksisterende stier med forskellige temaer om natur og kulturhistorie. 
  • Formidling sker fra wifi-hotspots, baseret på solenergi, QR koder til iPads, man kan låne, og gæsternes egne smartphones, og touchskærme med videoklip og adgang til eksempelvis Naturbasen og Historisk Atlas.

Naturparken ligger som et 9 kilometer bredt bælte langs kysten mellem Blåvandshuk og Nymindegab på et 22.500 hektar stort areal. Naturpark Vesterhavet byder på mange forskellige naturtyper og er af international betydning som europæisk fuglebeskyttelsesområde.

Med sin særlige egnskarakteristiske natur præget af klitlandskaber, heder, kystnære søer og et rigt fugleliv, udgør Naturpark Vesterhavet et enestående naturområde. Etableringen af Naturpark Vesterhavet skal bidrage til videreudviklingen af naturoplevelserne i området og give befolkningen endnu bedre muligheder for friluftsoplevelser.

”Vi ønsker Naturpark Vesterhavet et stort tillykke med mærkningen 'Danske Naturparker'. Det er et vigtigt skridt for Friluftsrådet at udnævne den første Danske Naturpark i Jylland. Forhåbentligt bliver det til stor glæde og gavn for både naturen og befolkningen, der får nye muligheder for at opleve en særlig natur og sætte fokus på lokal identitet og udvikling," siger Flemming Larsen, der er formand for Danske Naturparkers Nationalkomite og medlem af Friluftsrådets bestyrelse.

Kvalitetsmærke for besøgende

Mærket 'Danske Naturparker' fortæller besøgende, at foruden en enestående natur, kan de også møde særlige faciliteter, som giver gode friluftsoplevelser og formidler naturen. Det kan være stisystemer, overnatningspladser, naturvejledning, bådebroer eller andre faciliteter, der gør oplevelserne i naturen bedre.

Download app

Hent appen Fortællinger i Naturpark Vesterhavet.

Du kan hente appen i Apple Store eller Google play. 

I Naturpark Vesterhavet er blandt andet Blåvand Naturcenter og Filsø omdrejningspunkter for mange spændende naturoplevelser for hele familien. Nordea-fonden støttede udviklingen af naturparken med 5,4 mio. kr. Pengene gik bl.a. til at formidle naturparkens natur- og kulturhistorie på 20 nye tema-stier ved hjælp af digital teknologi.

Naturparken blev udviklet lokalt som et samarbejde mellem flere parter; herunder Varde Kommune, Forsvaret, Naturstyrelsen Blåvandshuk og Aage V. Jensen Naturfond. For at få mærket Danske Naturparker skal 10 kriterier være opfyldt, og der skal laves en plan for konkrete projekter og aktiviteter de kommende 5 år, som kan forbedre naturen og mulighederne for friluftsliv.

Danske Naturparker i Danmark

Naturpark Vesterhavet var det andet naturområde i Danmark, der opnåede status som Naturpark. 

Naturpark Åmosen på Sjælland, Naturpark Maribosøerne, Naturpark Amager, Naturpark Mølleåen, Naturpark og Naturpark Nakskov Fjord er eksempler på andre naturområder, der lever op til de 10 kriterier, der er nødvendige for at få mærket Danske Naturparker. 

Også andre kommuner arbejder med naturpark-konceptet, der er udviklet over en årrække af Friluftsrådet i samarbejde med kommuner og organisationer.

Mærkningsordningen er støttet af Nordea-fonden, som vil gøre det lettere for flere at få oplevelser i naturen:

"Der findes stor natur i Danmark. Det sætter Danske Naturparker fokus på med formidling og tilgænge­lighed, så der bliver store naturoplevelser til flere mennesker. Med Danske Naturparker håber vi, at flere inspireres til at komme ud i naturen, og at der bliver bedre muligheder for mange gode friluftsoplevelser," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Udvikling af naturparker

Danske Naturparker er en mærkningsordning for større sammenhængende naturområder, der sætter fokus på at benytte og beskytte naturen i Danmark.​

Varde Kommune deltager sammen med Friluftsrådet og en række andre kommuner i et pilotprojekt om at definere og udvikle naturparker i Danmark.

Støtten fra Nordea-fonden skal være med til at udvikle Naturpark Vestkysten i Varde Kommune.


Kontakt

none

Lene Rydal Jørgensen

Seniorprojektkonsulent
4070 3796

Kort og kontant

Projektnavn
Naturpark Vesterhavet
Projektejer

Varde Kommune

Projektperiode
2013-2015
Støttet med

5.400.000 kr.

Samlet budget

11.000.000 kr.

Få mere at vide

Mette Bindesbøll Søderberg
Projektkonsulent

Varde Kommune - Teknik og Miljø

79946961

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.