Hovedet i Havet

Hovedet i Havet er et formidlingsprojekt for skoleele­ver på 7.- 9. klassetrin. Med tværfaglige undervisningsforløb får børn og unge mulighed for at møde og opleve havets natur på en ganske unik måde.

Hvad er formålet

'Hovedet i havet' er et formidlingsprojekt og undervisningstiltag om det danske havmiljø målrettet skoleelever på 7.- 9. klassetrin. Gennem en række tværfaglige undervisningsforløb får børn og unge mulighed for at møde og opleve havets natur på en ganske unik måde. Håbet er, at projektet tænder gløden for havet hos den danske befolkning i en sådan en grad at langt flere tager ejerskab for en meget vigtig del af den danske natur.

Hvorfor støtter vi

Projektet giver os bogstaveligt talt havet lige i hovedet. Det er en sanselig og stærk måde at formidle vores forunderlige hav på og vil give smag på flere maritime oplevelser langs kysterne og på havet.

Tværfaglige undervisningsforløb

Med tværfaglige undervisningsforløbet forsøger formidlingsprojektet Hovedet i Havet at give børn og unge et indblik i havets natur på unik vis, hvor skoleeleverne bogstaveligt talt får hovedet i havet. 

Formidlingen er særligt rettet mod elever på 7.-9. klassetrin, og forløbene er udarbejdet efter de fællesfaglige fokusområder fra undervisningsministeriet. Alle forløbene er tværfaglige og kan anvendes til undervisning op til den fællesfaglige naturfagsprøve, fællesfaglige uger eller i de enkelte naturfag.

Der er otte tværfaglige forløb: Tang-tastic, Den sidste fisk, Fra bund til mund, Et hav af muligheder, Det oplyste hav, De dyrebare dråber, Plastik på tværs og Dyk ned i skibet. Til de færdige forløb er der tilhørende lærevejledninger. 

Ny projektperiode

Succesprojektet ’Hovedet i Havet' gav mere end 32.000 børn og voksne havet på hjernen gennem de første to år i 2017-2019 med 3,7 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden. Derfor har Nordea-fonden støttet projekt igen - denne gang med 11 mio. kr. i 2019-2023. Midlerne er bevilget til at videreudvikle og forankre projektet.

Projektet bliver et nationalt koordinerende projekt, der samler trådene på det marine formidlingsområde både ift. materialer, undervisningsforløb og skibsbaseret undervisning.

”Projektet giver os bogstaveligt talt havet lige i hovedet. Det er en sanselig og stærk måde at formidle livet i havet langs de danske kyster. Skolebørn får smag for flere marine oplevelser både i landets klasselokaler og langs de danske kyster,” siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden.

”Det er vores håb, at projektet i høj grad tænder gløden for havet hos både hos elever samt i befolkningen så langt flere tager ejerskab for en meget vigtig og udsat del af den danske natur,” siger projektleder Peter Bondo Christensen, Seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Se hvordan projektet Hovedet i Havet arbejder med havet og formidler viden til skoleelever aktivt og involverende.

Topmoderne forskningsskib

Danmarks nyeste og topmoderne forskningsskib, Aurora, er et af kerneelementerne i formidlingsindsatsen. Om bord på Aurora og gennem aktiviteter på havnefronten oplever eleverne, hvordan forskerne arbejder og får selv mulighed for at undersøge problemstillinger, de har forberedt på forhånd som led i den tværfaglige undervisning.

”Det er vores håb, at projektet tænder gløden for havet hos den danske befolkning i en sådan en grad at langt flere tager ejerskab for en meget vigtig del af den danske natur”, siger projektleder Peter Bondo Christensen, Seniorforsker ved Aarhus Universitet.

’Hovedet i havet’ er et samarbejdsprojekt mellem den danske grundskole, akvarier i Danmark og Aarhus Universitet. Når Aurora ikke er optaget af skolebørn og forskningstogter, bliver der arrangementer for den øvrige del af befolkningen, der kan zoome ind på havets biologi og opleve det fascinerende liv under havets overflade.

Kort og kontant

Projektnavn
Hovedet i Havet
Projektejer

Aarhus Universitet

Projektperiode
2019-2022
Støttet med

11 mio. kr.

Få mere at vide

Peter Bondo Christensen
Seniorforsker & projektleder

Aarhus Universitet

22617949

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.