Historiske Vandringer

Historiske Vandringer er et landsdækkende vandretursprogram, som skal formidle landskabsfortælling og historie i et samarbejde med lokale museer, arkiver og foreninger og med deltagelse af vandrelaugets mange, lokale medlemmer.

Hvad er formålet

På Historiske Vandringer vil turlederne fortælle om historiske begivenheder og spor på ruten. Vandringerne tilrettelægges og gennemføres af de frivillige, lokale turledere.

Hvorfor støtter vi

Projektet går ud på at få flere mennesker ud i det fri, vandre og sammen gå dybere ind i Danmarkshistorien på udvalgte lokale steder. Det lokale fokus og de frivillige kræfter skal være med til at involvere nye mennesker i de lokale vandrefællesskaber

Flere kan snøre vandrestøvlerne og komme ud i det fri

Med projektet ”Historiske Vandringer” sætter Dansk Vandrelaug og en lang række museer fokus på gode historier, der knytter sig til landskabet og til byernes historie. Projektet er udviklet i samarbejde mellem Dansk Vandrelaug, Nationalmuseet og Danske Naturhistoriske Museer og realiseres med støtte fra Nordea-fonden.

Formålet med Historiske Vandringer 2023 er bl.a. at understøtte befolkningens voksende lyst til vandring og at aktivere historieinteresserede i deres lokalområde. Derudover vil Dansk Vandrelaug give deltagerne et øget lokalt tilhørsforhold via indblik i lokalområdets historie og tilbyde deltagerne sundhedsfremmende fysisk aktivitet, frisk luft og meningsfuldt samvær. Og så er der et ønske om at styrke samarbejdet mellem Dansk Vandrelaug og lokale museer samt lokalhistoriske arkiver.

Deltagerne på de Historiske Vandringer vil få både god motion i godt selskab og interessante historiefortælllinger, når de går med på vandreturene i det store fælles projekt,
siger Steen Kobberø-Hansen, landsformand i Dansk Vandrelaug.

Vandreture for alle 

Vandreturene tilrettelægges med stor variation, så der er tilbud til så bred en målgruppe som muligt. Det kan være korte ture, heldagsture, weekendture og vandreferier. Fælles for alle turene er, at ruterne lægges til rette, så deltagerne kan møde spor i landskabet og i byerne, som fortæller noget om Danmarks kulturhistorie, naturhistorie eller kunsthistorie. 

Turene udvikles enten af frivillige turledere fra Dansk Vandrelaug alene eller i samarbejde med lokale museer og arkiver over hele landet. Dansk Vandrelaug forventer at kunne tilbyde op til 1.000 ture næste år. Turene annonceres bl.a. på Dansk Vandrelaugs hjemmeside. Der bliver løbende tilføjet nye ture.

Historien skal helst opleves nærværende. Det bliver den, når vi vandrer i den og kan opleve den på tætteste hold. På tværs af museer og interessefællesskaber kan vi skabe nye og værdifulde oplevelser. På den måde er vi med til at sikre, at endnu flere danskere får større kendskab til vores spændende danske historie,
siger Rane Willerslev, direktør Nationalmuseet.

Takket være støtte fra Nordea-fonden bliver 45 af turene bevaret som varige formidlingsformater. De bliver gjort tilgængelige digitalt for fremtiden på Historisk Atlas og andre platforme. Lokalt vil museer og turledere fra Dansk Vandrelaug i fællesskab sikre, at særlige målgrupper, f.eks. skoleelever og turister, vil kunne opleve de samme historiske vandreture tilrettelagt særligt for dem. Det kunne f.eks. være udvikling af digitale formidlingsprodukter, undervisningsforløb, foldere eller podcasts m.v.

Kontakt

none

Lene Rydal Jørgensen

Seniorprojektkonsulent
4070 3796

Kort og kontant

Projektnavn
Historiske Vandringer
Projektejer

Dansk Vandrelaug

Projektperiode
2022-2023
Støttet med

2,4 mio. kr.

Få mere at vide

Dorrit Christensen
Tovholder og turleder

Dansk Vandrelaug

29 29 78 71

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.