Grønland i Bevægelse

Projektet skal kortlægge grønlændernes motionsvaner, motivation for motion og hverdagslivets betydning for at dyrke motion.

Hvad er formålet

Projektet skal - ligesom projektet i Danmark 'Danmark i bevægelse' - danne et fælles udgangspunkt for en drøftelse af hvordan fysisk aktivitet fremmes i befolkningen i Grønland.

Hvorfor støtter vi

Vi er stolte af at støtte projektet 'Grønland i Bevægelse' som er med til at informere, inspirere og mobilisere borgerne med henblik på at skabe lokal indsigt, debat og handling, der kan medvirke til at fremme visionen om ’Verdens Mest Fysisk Aktive Land i 2030’.

Grønland i Bevægelse

Er du mest til fjernsynshygge eller fjeldture? Hver 6. voksne borger i landet bliver nu spurgt om, hvordan og hvornår de bevæger sig, og hvorfor. Det sker i den hidtil største nationale måling af vores bevægelsesvaner, iværksat af Grønlands Idrætsforbund.

Hver dag er vi fysisk aktive på en række forskellige måder. Nogle har et fysisk anstrengende arbejde, mange er aktive i hjemmet med rengøring, madlavning og andre praktiske gøremål og mange er i forskellige bevægelsesaktiviteter i fritiden, lige fra gåture til fitness eller fodbold.

Men hvad er det, der driver os og får os op af sofaen – At blive sundere? At være sammen med andre? At skabe gode præstationer?

Grønland i Bevægelse er et vigtigt led ift. arbejdet for at få flere til at bevæge sig – i tråd med Grønlands Idrætsforbunds vision om at blive ’Verdens Mest Fysisk Aktive Land i 2030’. Projektet er støttet af Nordea-fonden og udføres i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet (SDU).

Selv om der tidligere er gennemført gode undersøgelser af både befolkningens sundhedsprofil og af deres idrætsvaner, ved vi stadig for lidt om, hvad der får nogle borgere til at bevæge sig meget, og andre meget lidt. Med denne undersøgelse får vi et mere detaljeret billede af de mekanismer, der er i spil, når vi vælger at være aktive eller ikke, hvad mulighederne for bevægelse betyder for motivationen og hvad hverdagslivet betyder for at være fysisk aktiv,
siger Bjørn Søvsø Jensen, porteføljeleder i Grønlands Idrætsforbund.

Projektets målsætninger

Det er intentionen med projektet at få detaljeret viden om:

  • De voksnes borgeres fysiske bevægelsesvaner.
  • Hvad der motiverer borgerne til at være fysisk aktive i forskellige bevægelsesformer.
  • Hvilken betydning mulighederne for at være fysisk aktiv har for borgernes bevægelsesvaner 
  • Hvordan bevægelsesvaner og motiver for at være fysisk aktiv varierer mellem lokalområder.
  • Hvordan aktivitetsniveau og bevægelsesvaner afhænger af bl.a. køn, alder og social baggrund og kultur.
  • Hvordan borgernes bevægelsesvaner i Grønland ser ud i sammenligning med Danmark.

Bygger på lokale fortællinger

Forud for undersøgelsen har Grønlands Idrætsforbund lavet en række interviews med personer forskellige steder i landet.

Det har givet stor indsigt i den mangfoldighed og variation, der er i vores bevægelseskultur. Vi kan se, at når vi taler med folk og besøger dem i deres hjem, så får vi nogle meget mere nuancerede fortællinger om bevægelse, fællesskab og fysisk aktivitet, (Se pixi-udgave af undersøgelsens resultater her)
siger Bjørn Søvsø Jensen.
Grønland i Bevægelse
  • Grønland i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af vores bevægelsesvaner. Den omfatter to undersøgelser; en interview-undersøgelse samt en spørgeskemaundersøgelse, der sendes ud til 7.500 unge og voksne via e-Boks.
  • Projektet gennemføres i 2022 og udføres af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet.
  • Projektet er støttet af Nordea-fonden med 640.000 kr.

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent
4070 3765

Kort og kontant

Projektnavn
Grønland i Bevægelse
Projektejer

Grønlands Idrætsforbund

Projektperiode
2021-2023
Støttet med

640.000 kr.

Få mere at vide

Bjørn Søvsø Jensen
Porteføljeleder

Grønlands Idrætsforbund

+299 348160

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.