Ungdomsøen

Ungdomsøen åbnede i august 2019 og er et unikt udviklingsfyrtårn for hele Danmarks ungdom.

Hvad er formålet

Ungdomsøen åbnede i august 2019 og er en vild aktivitetsplatform og et udviklingscenter for hele Danmarks ungdom. Ungdomsøen er en ø for unge udviklet af unge.

Hvorfor støtter vi

Visionen med Ungdomsøen er at styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden, fællesskabet og udvikling af vores samfund. Vi håber, Ungdomsøen bliver et fantastisk fyrtårn for udvikling af unge.

Viden og læring fra projektet
  • Ungdomsøen har samlet de vigtigste erfaringer fra øens første års levetid i en statusrapport for projektet Explorer Island II, der skulle sikre at Ungdomsøen blev søsat på bedste vis. Du kan finde rapporten her, hvis du har lyst til at dykke ned i og lære om alle de processer, der har været med til at sikre en fantastisk start til Ungdomsøen.
  • Ungdomsøen har samlet viden og læring fra renoveringsprojektet i en rapport. Her kan I finde tips og tricks til alt fra rådgivningsproces, myndighedsbehandling og inddragelse af frivillige. Læs med her
  • Ungdomsøens fællesskab har været en tur under luppen og er blevet kigget på med kritiske øje. Det er der kommet minirapporten "Et fællesskab i bevægelse” ud af. Læs med her.

Ny bevilling i 2022

Unge fra hele landet kan fortsat tage til Ungdomsøen for at samles på tværs, være med til arrangementer og udvikle projekter, de drømmer om.

Nordea-fonden støtter Ungdomsøen med 28 mio. kr., og bevillingen løber fra 2022 til og med 2025. Den skal støtte op om organisationens udvikling, vidensdeling, partnerengagement og styrke unges engagement. Ungdomsøen drives af unges initiativer. De støttes i at skabe egne aktiviteter, som får nye ungebevægelser til at vokse frem.

Ungdomsøen deler viden og metoder til at styrke ungeengagement, så flere organisationer kan få glæde af unges drivkraft. For Dea Forchhammer, der er direktør ved Ungdomsøen, viser støtten tro på projektet og behovet for, at unge i højere grad bliver hørt.

Vi er enormt taknemmelige for den tillid og opbakning, Nordea-fonden viser os her. Det viser en brændende tro på unges engagement, og at de fortsat har brug for et fristed og en platform, hvor de kan udfolde sig kreativt, innovativt, aktivistisk, og hvor nye bevægelser kan spire,
siger Dea Forchhammer.

Med Nordea-fondens støtte kan Ungdomsøen fortsætte rejsen og visionen om at være platform for de næste generationers samfundsbevægelser. Her styrkes unge i at være engagerede og nysgerrige mennesker, som tager ansvar for hinanden og udviklingen af vores samfund.

En ø for unge udviklet af unge

En ø fuld af aktiviteter for unge udviklet af unge. Det var idéen, da den nystiftede Middelgrundsfond i 2015 overtog Middelgrundsfortet i Øresund.

Og den idé blev til virkelighed i august 2019, hvor Ungdomsøen åbnede. Målet er at skabe en ø, der bliver centrum for hele Danmarks ungdom med fokus på fællesskab, friluftsliv og udfordringer.

Ungdomsøen

Ungdomsøen skal være platformen for de næste generationers vigtigste samfundsbevægelser. Den skal styrke generationer af unge i at blive aktive, engagerede og nysgerrige mennesker.

Nordea-fonden har støttet Ungdomsøen flere gange med afsæt i, at øen bliver et fantastisk fyrtårn for udvikling af unge fra hele Danmark. 

Et øhav af aktiviteter

Ungdomsøen er en vild aktivitetsplatform og et udviklingscenter for hele Danmarks ungdom – det er en ø, hvor alle landets unge kan arrangere vilde events, deltage i engagerende kurser og møde nye venner.

Unge kan selv skabe og gennemføre aktiviteter, og de kan mødes med andre og skabe nye fællesskaber på tværs af ungdomskulturer.

En vigtig præmis for øen er at skabe plads til at både debattøren, holdspilleren, rollespilleren, atleten, digteren, spejderen, programmøren, danseren, musikeren og alle andre unge, så de kan samles om hver deres unikke aktivitet på øen. Samtidig med at de kan mødes i nye aktiviteter og fællesskaber på tværs.

Fakta om Ungdomsøen


  • ​Middelgrundsfortet er et søfort i Øresund opført i 1890-1894.
  • I februar 2015 blev Middelgrundsfortet erhvervet med henblik på at omdanne fortet til en ungdomsø. Erhvervelsen skete gennem støtte fra Nordea-fonden (11 mio. kr.) og A.P. Møller Fonden.
  • I marts 2015 stiftes Middelgrundsfonden, der får til ansvar at varetage ejerskabet og renoveringen af øen. Bestyrelsen i Middelgrundsfonden er udpeget af Det Danske Spejderkorps og KFUM-Spejderne i Danmark.
  • I foråret 2016 modtog Middelgrundsfonden 3,8 mio. kr. fra Nordea-fonden til et for-projekt, der gav mulighed for at undersøge en række tekniske forhold på og omkring Middelgrundsfortet.
  • I oktober 2016 modtog Middelgrundsfonden 122,5 mio. kr. fra Nordea-fonden til realisering af Ungdomsøen.
  • I 2016 modtog Spejderne 3,5 mio. kr. til projektet 'Vi skaber fremtidens spejdere', der bl.a. støttede udviklingen af aktiviteter til Ungdomsøen. 
  • I 2018 modtog Fonden Ungdomsøen 5 mio. kr. til projektet 'Explorer Islands 2' - en videreførelse af 'Vi skaber fremtidens spejdere'. Læs evaluering af Explorer Islands
  • I 2019 modtog Middelgrundsfonden 8,89 mio. kr. fra Nordea-fonden til færdiggørelse af Ungdomsøen. 

  • Fonden for Ungdomsøen etableres i april 2019.

  • Ungdomsøen åbnede officielt 24. august 2019. 

  • I marts 2020 modtog Fonden Ungdomsøen 29,3 mio. kr. som en kernebevilling, der i 2020-2025 skal styrke Ungdomsøens arbejde med unge, demokrati og fælleskaber, udvikle flere partnerskaber med civilsamfundet og sikre indtægtsgivende aktiviteter, så øen i 2025 er et aktivt og engagerende tilbud til den danske ungdom.

I alt har Nordea-fonden støttet tilblivelsen af Ungdomsøen samt tilhørende aktiviteter med i alt 173,1 mio. kr. siden 2015. 

Det skaber grobund for en ny bevægelse, der sætter unges ressourcer i centrum med reel indflydelse, meningsfyldte fællesskaber og bæredygtig samfundsudvikling i højsædet.

Ungdomsøen skal skabe medskabere

Ungdomsøen vil være med til at skabe positive forandringer i hele Danmark ved at støtte unge i at skabe aktiviteter, kurser og idéer for andre unge. Der gives derfor stor plads til, at de unge selv udtænker og udfører aktiviteter.

Det betyder, at udformningen af øen ikke dikterer en særlig brug eller særlige aktiviteter, men til gengæld giver unge mulighed for selv at bestemme, hvordan de vil bruge Ungdomsøen. 

Natur og kultur som inspirationskilde

Før ungdommen kunne tage det gamle søfort i brug, skulle fortet igennem en omfattende renovering både indvendigt og udvendigt.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Renoveringen involverede blandt andet tidssvarende faciliteter med forskellige samlingsrum og grupperum, et stort spisehus samt mere end 500 sovepladser både inde og ude. Den unikke natur på øen danner både ramme om udfordrende adventure-aktiviteter og fungerer som mødested, køkkenhave, spiseplads og soveplads. 

"Øen har en helt unik placering, hvor man på én gang kan føle sig langt fra civilisationen og samtidig tæt på storbyen og dens mange muligheder. Den følelse og den rå kontrast mellem det menneskeskabte og det naturlige skal vi bevare. Samtidig skal renoveringen og ombygningen foretages med stor respekt for kulturhistorien samt med minimal belastning af miljøet og med bæredygtige installationer," siger Lasse Bolander, bestyrelsesformand for Ungdomsøen. 

Samarbejdspartnere

Indhold og aktiviteter på Ungdomsøen udvikles i tæt samarbejde med fonde som Nordea-fonden, Trygfonden, TuborgFondet og stærke kernepartnere som Foreningen SPEJDERNE og landets fem spejderkorps, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Folkehøjskolernes forening i Danmark (Højskolerne), Roskilde Festival, Efterskoleforeningen og Friskolerne mf.

Kernepartnerkredsen repræsenterer nationalt mere end 670.000 medlemmer, 145.000 frivillige, 870 skoler og 72 ungdomsorganisationer.

Fem dogmer


Ungdomsøen har fem dogmer. De er udviklet af unge og for unge. De er retningsgivende for aktiviteter på Ungdomsøen og er vores pejling på Øens retning.

  • Doing > learning
    Dogmet er en modvægt til tidens fokus på læring som det primære. Handling er værdifuldt i sig selv, og erfaring skaber læring.
  • Ung for ung
    Reel indflydelse. En ø FOR, AF og MED unge. Unik organisatorisk tillid til unges evner.
  • Forstyrrelse
    Øen skal udfordre, forstyrre eksisterende tankemønstre og give nye perspektiver. Vi skal udfordre vaner og traditioner og gøre noget andet, end det vi plejer.
  • Række ud / Ægte åbent
    Mange døre ind, så alle har lyst til at være med. Øen skal samle individer – der ikke naturligt finder sammen – i nye forpligtende fællesskaber.
  • Ø og Land
    Ungdomsøen er ikke bare noget, vi leger. Den vil forandre og skabe sammenhængskraft ud over sine fysiske rammer. Man behøver ikke være på øen for at lave Ungdomsø-aktiviteter.

Kort og kontant

Projektnavn
Ungdomsøen
Projektejer

Fonden for Ungdomsøen

Projektperiode
2015-2025
Støttet med

173,1 mio. kr.

Få mere at vide

Lasse Jensen
Udviklings- og fundraisingchef

Fonden Ungdomsøen

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.