Spor i Landskabet

Projektet 'SPOR i landskabet' er vandrestier, der giver alle mulighed for at opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden.

Hvad er formålet

'SPOR i Landskabet' har til formål at forbedre befolkningens muligheder for at opleve den danske natur på egen hånd. Sporene bliver lavet på baggrund af en frivillig aftale med lodsejerne, som etablerer vandrestier på deres jord. Et spor kan gå igennem marker, skove, enge og mange andre naturtyper. 

Hvorfor støtter vi

SPOR i Landskabet skal være med til at fremme dialogen mellem brugerne af sporet og jordejerne. De markerede spor er med til at give befolkningen nye oplevelser af naturen, øge kendskabet til denne samt skabe interesse og forståelse for de mange anvendelsesmuligheder landskabet rummer. 

Flere skal 'På sporet af Danmark'

SPOR har til formål at forbedre befolkningens muligheder for at opleve den danske natur på egen hånd. Udover de allerede eksisterende 300 stier skal der de kommende år skabes op mod 50 nye stier. Der afprøves et lokalt formidlings- og servicekoncept flere steder langs Hærvejen, og der arbejdes på en større lokal forankring. Nordea-fonden har siden 2015 støttet projektet, og fra 2020-2025 er projektet støttet med 4,57 mio. kr. 

SPOR kommer med projektet ’På sporet af Danmark’ med konkrete løsninger, der skal bidrage til at få flere ud i naturen. Hos Nordea-fonden vil man gerne have endnu flere danskere til at opdage naturen:

Befolkningens rekreative brug af naturen har været i markant vækst de senere år. Vi vil gerne understøtte og udbrede dette momentum til endnu flere, for at sætte fokus på vores store natur og glæden ved at komme ud i det fri. Der er støtten til SPOR helt oplagt med involvering af lokale og frivillige”
Christine Paludan-Müller, Uddelingschef i Nordea-fonden

Afmærkede vandreruter på privat jord

SPOR i landskabet er vandrestier, der giver alle interesserede mulighed for at opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden.

Spor i Landskabet har eksisteret siden 1997 og er et samarbejde mellem:

Projektet har til formål at forbedre befolkningens muligheder for på vandreture at opleve den danske natur på egen hånd. Sporene bliver lavet på baggrund af en frivillig aftale med lodsejerne, som etablerer vandrestier på deres jord. Et spor kan gå igennem marker, skove, enge og mange andre naturtyper. Ordet ”Landskab” skal således forstås i bred forstand.

SPOR i landskabet skal være med til at fremme dialogen mellem brugerne af sporet og lodsejerne. De markerede spor er med til at give befolkningen nye oplevelser af naturen, øge kendskabet til denne samt skabe interesse og forståelse for de mange anvendelsesmuligheder landskabet rummer. 

Skoleelever skaber stier

Som en del af projektet findes undervisningstilbuddet Skolespor, hvor elever fra 8.-10. klassetrin er med til at skabe nye stier i naturen. 

”Med et skolespor bliver naturen lige uden for døren tilgængelig og nem at inddrage i undervisningen på forskellige niveauer, og samtidig får eleverne bevægelse og motion ind i undervisningen. Der er rig mulighed for tværfaglige undervisningsforløb, da eleverne i udarbejdelsen af sporfolderen kan fordybe sig og formidle om alt fra lokalområdets geografi og biologi til historie. Med kendskabet til områdets natur og historie og samarbejde med lodsejerne, er et af målene også at skabe større tilknytning og ejerskab til de lokale landskaber, således at eleverne lærer at passe på naturen og miljøet. Skolespor er kort sagt et skabende og autentisk skoleprojekt, der skaber værdi for hele lokalsamfundet.” siger projektleder for SPOR i landskabet, Charlotte Bie Sonnichsen. 

I samarbejde med lærere, forældre, lokale foreninger og lodsejere skal eleverne opsøge viden om deres lokale egns historie, natur og ejerforhold. Resultatet er en enkel trampesti, der gennem elevernes opnåede viden skal formidles og bruges i skolens fremtidige udeundervisning. Samtidig vil stien være til glæde og gavn for både lokale og turister i området.

Lærer Torben Pold fra Ejstrupholm skole siger: ”At eleverne har skabt denne nye sti med alt, hvad det indebærer af praktisk og teoretisk arbejde i fremstilling af informationsmaterialet, dialog med lodsejere og sekretariatet for SPOR i landskabet samt pressen, har givet et uvurderligt sammenhold i klassen. Jeg anbefaler virkelig andre klasser at deltage i Skolespor”.

Fakta om skolestier
  • Skolespor giver elever mulighed for at trække virkeligheden ind i klasseværelset og skabe en unik sti til gavn for skolen og lokalområdet. På nogle stier er kulturhistorie, biologi og geografi i fokus, mens der på andre stier er fokus på moderne formidling med smartphones og qr-koder.
  • Eleverne laver research, udarbejder tekster og tegninger til folder og udvikler supplerende undervisningsmaterialer. Eleverne står for markedsføringen af stien i lokalområdet og styrker dialogen mellem skole og samfund.

Kort og kontant

Projektnavn
Spor i Landskabet
Projektejer

Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.

Projektperiode
2020-2025
Støttet med

4,57 mio. kr.

Samlet budget

11,4 mio. kr.

Få mere at vide

Charlotte Bie Sonnichsen
Projektleder

Spor i Landskabet c/o Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.

2779 3431

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.