Den Grønne Korridor

’Den grønne korridor’ i Skjern er et utraditionelt klimatilpasningsprojekt, som binder by og natur tættere sammen med fem rekreative byrum.

Hvad er formålet

'Den Grønne Korridor' giver Skjerns borgere og besøgende bedre rekreative muligheder i fem grønne byrum ved Kirkeåen og giver en mere interessant adgang til de store naturområder ved Skjern Å. Samtidig er der indtænkt klimasikring, hvor det er muligt for at undgå oversvømmelser.

Hvorfor støtter vi

'Den Grønne Korridor' er et godt eksempel på, hvordan man kan fremme gode liv i mindre bysamfund ved at udnytte lokale kvaliteter og ved at vende naturens udfordringer til rekreative muligheder. 

Binder by og natur sammen

Den Grønne Korridors fem byrum giver Skjerns borgere bedre rekreative muligheder og mere interessant adgang til de store naturområder ved Skjern Å. Samtidig er området åbnet op for turister og brugere af naturområderne ved Skjern Å til at komme ind til Skjern By og få en god oplevelse.

Fakta om projektet

  • Bag projektet står foreningen Skjern Udviklingsforum, som samarbejder med Ringkøbing-Skjern Kommune, Ringkøbing-Skjern Museum, Naturstyrelsen, skoler, institutioner og borgere.
  • Målgruppen er primært Skjerns 8.000 indbyggere og sekundært turister og besøgende.
  • Formålet er at styrke de rekreative muligheder i Skjern by og knytte byen tættere til naturområdet ved Skjern Å ud til Ringkøbing Fjord.

De bynære vandløbssystemer i Skjern, herunder Kirkeåen, giver store udfordringer i tilfælde af skybrud og i flere tilfælde er der sket omfattende oversvømmelser. Korridoren langs Kirkeåen i Skjern fungerer allerede i dag som et rekreativt område, men sammenhængen mellem by og natur udnyttes langt bedre med Den Grønne Korridor.

Skjern Udviklingsforum står bag udviklingen af området med nye aktiviteter og anlæg, hvor klimasikring indtænkes og områdets historie formidles. 

Bogerne i førersædet

Den Grønne Korridor er udviklet og drevet af lokale kræfter. Området er opdelt i fem byrum, der er navngivet i forbindelse med en omfattende borgerinddragelse i løbet af 2015, hvorunder også indholdet i byrummene blev defineret.

For hvert byrum er der nedsat en byrumsgruppe af borgere og andre interessenter med særlig tilknytning til området. Disse har videreudviklet idéerne for områdets udvikling og den efterfølgende drift og deltager i prioriteringen af de kommende tiltag. Driften af området foregår i tæt samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune, og der er etableret ”Grønne bander” i hvert byrum, der deltager i arbejdet.

"Vi vil udvikle Den Grønne Korridor, så den bliver en kombination af naturoplevelse, aktivitet og fortælling om områdets historie. Om den unikke naturs udvikling, om de personligheder, der skabte byen, og om de lokale myter, som også i dag kan være med til at styrke identiteten og sammenhængskraften i vores by. Her vil vi arbejde tæt sammen med Ringkøbing-Skjern Museum og Lokalhistorisk Arkiv," siger Mette Madsen, som er formand for Skjern Udviklingsforum.

”Vi har afholdt et informationsmøde og en række workshops, hvor borgerne har udviklet de ideer, de har lyst til at arbejde for og samles om. Der er naturligvis visse rammer for, hvad der kan ske i de forskellige byrum, og det afdækkes i den projektering, der er igang. Mulighederne afhænger blandt andet af områdets størrelse, beliggenhed og naturfølsomhed."
Mette Madsen, formand for Skjern Udviklingsforum

Andre kan lære af erfaringerne

Skjern Udviklingsforum har dokumenteret borgerinddragelsesprocessen og samlet anbefalinger i en drejebog, som andre kan bruge i forbindelse med grønne bynære projekter. 

Nordea-fonden har valgt at støtte projektet, fordi det er et godt eksempel på, hvordan man kan fremme gode liv i mindre bysamfund ved at udnytte lokale kvaliteter og ved at vende naturens udfordringer til rekreative muligheder.

”I Skjern er naturen helt inde i byen. Men i stedet for at se åen som en risiko, så vælger man at udnytte den som en kvalitet. Den grønne korridor vil bidrage til udviklingen af et af Danmarks store nationale naturområder, Skjern Å, og samtidig inspirere andre mindre byer til at skabe gode liv gennem rekreativ anvendelse af spændende natur lige i nærheden,” siger Henrik Lehmann Andersen, som er direktør i Nordea-fonden.

Kort og kontant

Projektnavn
Den grønne korridor
Projektejer

Skjern Udviklingsforum

Projektperiode
2015 -2019
Støttet med

6,2 mio. kr.

Samlet budget

7,2 mio. kr.

Få mere at vide

Bent Olsen
Næstformand

Skjern Udviklingsforum

5190 6965

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.