De Glade Rødder

Københavns Skolehaver vil med projektet De Glade Rødder og 1,9 mio. kr. i støtte fra Nordea.fonden over tre år udvikle flere forløb og aktiviteter for 0-6 årige børn i den natur, der er lige om hjørnet i Københavns Nordvestkvarter.

Hvad er formålet

De Glade Rødder vil gerne være med til at løfte det fælles ansvar og den fælles forpligtelse at skabe rammer for at børn og unge kan få basale oplevelser i naturen. Det er med til at styrke deres mentale sundhed, øge opmærksomhed og fordybelse samt at forstå nødvendigheden af, at passe på naturen. Den natur som giver os alt igen – mental velvære, kropslig forståelse og blomstrende børn.

Hvorfor støtter vi

I bymiljøet er børn ofte beskuere af naturen, men det kan være sjældent, at de interagerer med naturen. Det kræver nogle rammer, hvor det er muligt. I projektet De Glade Rødder kan børn dyrke deres egne grøntsager, få jord under neglene og blive meget klogere på naturen omkring os.

Vuggestue- og børnehavebørn med glade rødder

Fra 2020 og tre år frem vil udviklingsprojektet De Glade Rødder under Københavns Skolehaver engagere flere tusinde sprudlende vuggestue- og børnehavebørn i aktiviteter og lege under åben himmel. Med støtte fra Nordea-fonden på 1,9 mio. kr. bliver det muligt at afvikle pædagogiske aktiviteter på Københavns Skolehavers to hektar naturgrund i Københavns Nordvestkvarter året rundt. 

Alle aktiviteter har faglige ’rødder’ i begrebet om sundhed og natur. Projektet vil sideløbende de afvekslende og årstidsbestemte aktiviteter have fokus på at videreformidle viden, konkrete redskaber og værktøjer med henblik på at skabe fornyet glæde i arbejdet med børn i naturen.

Projektleder for De Glade Rødder, Agnete Nyboe, ser stort potentiale for at give bybørnene gode naturoplevelser:

”I bymiljøet er børn ofte beskuere af naturen, men det kan være sjældent, at de interagerer med naturen. Det kræver nogle rammer, hvor det er muligt. I projektet De Glade Rødder kan børn dyrke deres egne grøntsager på et 2 hektar stort naturareal, se hvor høj deres solsikke kan vokse sig – og hvor lang tid det egentlig tager. De kan grave en regnorm op og mærke hvor kølig og fugtig den føles og lære hvorfor regnormen nok er en af verdens vigtigste dyr. Børnene vil blive præsenteret for naturens, når årstiderne skifter, temperaturen sænkes og alt det grønne bliver brunt. For hvad er det egentlig der sker – og hvorfor?”

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Projektleder Agnete Nyboe fortæller om De glade rødder. 

Naturformidling er et fælles ansvar

De Glade Rødder vil gerne være med til at løfte det fælles ansvar og den fælles forpligtelse at skabe rammer for at børn og unge kan få basale oplevelser i naturen. 

Om foreningen Københavns Skolehaver

Rundt omkring i København ligger seks skolehaver, som drives af foreningen Københavns Skolehaver med tilskud fra Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning.

Her har københavnske børn hvert år mulighed for at dyrke et stykke jord med blomster og grøntsager i deres fritid eller sammen med deres klasse i skoletiden eller med deres daginstitution.

Skolehaverne er frodige oaser gemt bag tjørnehække, som indbyder til at gå på opdagelse i.

Klatretræer og krydderurter, gulerødder og larvefødder, hygge og hulebygning, æbler og eventyr venter lige inden for lågen.

Det er med til at styrke deres mentale sundhed, øge opmærksomhed og fordybelse samt at forstå nødvendigheden af, at passe på naturen. Den natur som giver os alt igen – mental velvære, kropslig forståelse og blomstrende børn.

Børn i naturen er sundere og stærkere

Et væld af forskningsstudier påviser vigtigheden af, at børn har tilgang til naturen mest muligt. Forskning fremhæver blandt andet, at de stærke trivselsfremmende oplevelser, som børn har sammen med vigtige omsorgspersoner, har indflydelse på, hvordan de forholder sig til omgivelser, dyr og planter. De tidlige oplevelser og erfaringer i naturen er væsentlige for børns tilknytning til naturen senere i livet.

Fra forskningen ved vi også, at børn, der tilbringer megen tid i naturen, er stærkere, sundere og oftere normalvægtige, har lavere risiko for type 2-diabetes, danner mere D-vitamin, sover bedre og er mindre syge end børn, der ikke tilbringer tilsvarende tid udendørs. Børn, der har adgang til at lege i naturen, leger oftere vilde lege, hvor krop, styrke og de tre grundsanser er i spil, og de får oftere end andre børn mulighed for at lege i udfordrende terræn.

Glæden i børnenes øjne

Derfor bifalder projektleder for De Glade Rødder, Agnete Nybroe, Nordea-fondens støtte:

”Københavns Skolehaver ser stor værdi i at kunne tilbyde endnu flere af byens 0-6 årige mulighed for at komme ud i naturen året rundt på et naturområde, der indbyder til leg midt i Københavns Nordvestkvarter” og det er et arbejde, som for hende giver stor mening:

”At se glæden i børnenes øjne, når de første frø spirer og henrykkelsen, når de graver deres egne kartofler op er ikke til at stå for. Dét at skabe noget sammen styrker fællesskabet internt i børnegruppen og forhåbentligt plantes et engagement i hvert enkelt barn frem mod en større respekt og forståelse for vores natur.”

Projektet er støttet af Nordea-fonden og Friluftsrådet. Find forløb tilgængelige på Åben Dagtilbud fra august 2020.

Kontakt

Michala Brechling

Michala Brechling

Seniorprojektkonsulent
4070 3773

Kort og kontant

Projektnavn
De Glade Rødder
Projektejer

Københavns Skolehaver

Projektperiode
2020-2023
Støttet med

1,8 mio. kr.

Samlet budget

2,3 mio. kr.

Få mere at vide

Agnete Nyboe Høst
Projektleder

Københavns Skolehaver

60 64 33 63

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.