Danmark i Bevægelse

’Danmark i Bevægelse’ er den største kortlægning af danskernes motiver og muligheder for bevægelse nogensinde. Forskere på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet (SDU) står for undersøgelsen.

Hvad er formålet

Formålet med projektet ’Danmark i Bevægelse – motiver og muligheder’ er at bidrage til, at flere danskere oplever glæden ved bevægelse og deltager i idrættens fællesskaber til gavn for dem selv og folkesundheden.

Hvorfor støtter vi

Projekt ’Danmark i Bevægelse’ vil give enestående indsigter og viden om befolkningen, og hvad der motiverer den til bevægelse. Den kortlægning vil gøre det nemmere for kommuner og idrætsorganisationer at skræddersy tilbud, der giver flere lyst til at bevæge sig.

 

Viden og læring fra projektet

Danmark bevæger sig - men hvorfor?

Der gennemføres jævnligt gode landsdækkende undersøgelser af både danskernes sundhedsprofil og af deres idrætsvaner. Alligevel ved vi stadig meget lidt om, hvad der får nogle danskere til at bevæge sig meget, mens andre helst ikke bevæger sig mere end højst nødvendigt.

Men de forhold får de danske kommuner og idrættens organisationer nu lejlighed til at blive klogere på via forskningsprojektet, Danmark i Bevægelse, der omfatter hele 400.000 danskere.

Den store mængde data, der er blevet indsamlet, giver staten, kommunerne, organisationerne og andre aktører på området en detaljeret viden om, hvordan forskellige borgere motiveres af forskellige muligheder og dermed være et værdifuldt værktøj til at prioritere og planlægge fremtidens indsatser for at skabe et ’Danmark i Bevægelse’.

Se undersøgelsens resultater her. 

Kortlægning af fysisk aktivitet i alle danske kommuner

Med en støtte på knap tolv millioner kroner fra Nordea-fonden, har forskere fra SDU brugt de seneste år på at kortlægge danskernes bevægelsesvaner og deres motiver og muligheder for bevægelse i projektet ’Danmark i Bevægelse’.

"Vi vil koble data om bevægelsesvaner, adfærd og motiver med data om de muligheder for fysisk aktivitet og idræt, som findes i de enkelte danske kommuner. På den måde får vi et Danmarkskort over potentialet for at få flere danskere i gang med at være mere fysisk aktive," siger Bjarne Ibsen, professor ved Institut for Idræt og Biomekanik ved SDU.

Bjarne Ibsen leder det team af forskere, der har indsamlet og analyseret data fra samtlige 98 danske kommuner, og projektet har inviteret til et tæt samarbejde med både kommunerne og med idrættens organisationer.

Lettere at skræddersy tilbud til danskerne

Formålet med projektet ’Danmark i Bevægelse – motiver og muligheder’ er at bidrage til, at flere danskere oplever glæden ved bevægelse og deltager i idrættens fællesskaber til gavn for dem selv og folkesundheden.

"Projekt ’Danmark i Bevægelse’ vil give enestående indsigter og viden om befolkningen, og hvad der motiverer den til bevægelse. Den kortlægning vil gøre det nemmere for kommuner og idrætsorganisationer at skræddersy tilbud, der giver flere lyst til at bevæge sig,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Projektet omfatter både en forskningsdel bestående af flere sammenhængende undersøgelser og en formidlingsdel, hvor resultaterne af undersøgelserne formidles direkte til borgere og organisationer i hver af de deltagende kommuner.

Hvordan formidles resultaterne?

Den kostbare viden og nuancerede indsigt i befolkningens mangfoldige måder at være fysisk aktiv på og de motiver der ligger bag vil løbende igennem projektperioden blive formidlet. Eksempler og historier skal inspirere til mere bevægelse og viden om mulighederne for mere bevægelse skal deles.

Formidlingen vil både omfatte en generel, landsdækkende del og en mere lokal, kommunal del, men det er formidlingen til kommunerne, som er den mest omfattende.

De fleste indsatser for at fremme idræt og fysisk aktivitet udføres lokalt gennem lokale interessenter og aktørers indsatser (fx idrætsforeninger, fitnesscentre og arbejdspladser), der understøttes af blandt andet by- og naturplanlægning, facilitetsudvikling og tilskud fra kommunen. Derfor tager formidlingen af den viden og indsigt, som projektet giver, primært sigte på det lokale niveau, så den bliver mere direkte omsættelig på lokalt plan.

Kontakt

Nanna Hølge-Hazelton

Nanna Hølge-Hazelton

Projektkonsulent
4070 3765

Kort og kontant

Projektnavn
Danmark i bevægelse
Projektejer

CISC (Center for Institut for Idræt og Biomekanik), Syddansk Universitet

Projektperiode
2019-2024
Støttet med

11,9 mio. kr.

Samlet budget

13,5 mio. kr.

Få mere at vide

Bjarne Ibsen
Professor og forskningsleder

CISC (Center for Institut for Idræt og Biomekanik), Syddansk Universitet

2728 9904

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.