Nordea-fonden zoomer ind på små børn og mere friluftsliv

At give de mindste en god start i livet og at få flere folk ud i det fri. Det er Nordea-fondens skærpede fokus de kommende tre år. Men retningen mod gode liv, fællesskaber og aktivitet er uændret.

none

Oplevelser i naturen skal være en naturlig del af nutidens børneliv. Det skal det nye initiativ Naturfamilier fra Danmarks Naturfredningsforening bidrage til. Foto: Ditte Valente. 

Det bliver børn i førskolealderen og aktiviteter i det fri, som Nordea-fonden har skærpet fokus på de kommende tre år. Det har fondens bestyrelse netop besluttet.

Det indebærer, at en betydelig del af de 1,5 mia. kroner, som fonden ventes at uddele i perioden fra 2019 til 2021, vil komme de to områder til gavn. Det er nyt og udtryk for en skærpet strategi, at fonden hermed udpeger to markante fokusområder.

Om baggrunden for valget af fokus, siger fondens direktør Henrik Lehmann Andersen:

”Vi har en klar efterspørgselsdreven tilgang i vores virke. Vi lytter til, hvad der rører sig på samfundets demokratiske og folkelige dagsordener, og hvad ansøgere henvender sig med af projekter og udfordringer.”

De to fokusområder adresserer begge en samfundsudvikling og kommer til at gå under overskrifterne ’Flere ud i det fri’ og ’Flere børn der blomstrer’. Desuden favner de fondens traditionelle fire støtteområder: sundhed, motion, natur og kultur og den overordnede ambition om at støtte gode liv og rammer for stærke fællesskaber.

”Vi har ingen færdig opskrift på, hvad der skaber gode liv, men vi tror, at gode liv er noget, som vi skaber sammen,” siger Henrik Lehmann Andersen.

Flere børn der blomstrer

Læs mere om Flere børn der blomstrer


Flere børn der blomstrer zoomer ind på alle de forhold, der er vigtige for en god start på livet. Læs mere her.

Blandt fagfolk er der bred enighed om, at en tidlig indsats, der er med til at sikre en god start i livet helt fra graviditeten, kan sætte afgørende positive spor senere i barndommen, i ungdommen, som voksen og livet igennem.

”Sunde vaner og kimen til udvikling af gode liv dannes særligt fra graviditeten og i de første seks leveår. Tidlige, målrettede indsatser for at stimulere børns motorik og sprog styrker deres evner til at skabe relationer, vise følelser og udfolde sig,” siger Henrik Lehmann Andersen, og tilføjer:

”Selvom de fleste danske børn trives, er der stadig børn, der har udfordringer eller hvis potentiale ikke udfoldes tilstrækkeligt. Vi vil gerne yde vores til, at flere børn har forudsætninger for at bidrage til og indgå i fællesskaber fra de er helt små.”

Flere ud i det fri

Læs mere om Flere ud i det fri


Der er en stigende interesse for den nære natur, lige der hvor man bor eller dagligt opholder sig. Derfor zoomer fonden ind på projekter, der sender flere ud i det fri. Læs mere her.

Fonden oplever, at der de seneste år har været en støt stigende folkelig interesse for at dyrke flere og nye former for friluftsliv. For eksempel rykker flere motionister ud i skovene, der efterspørges flere grønne byrum, og for nylig har fonden med en afgrænset pulje til aktiviteter ved kysten fået bekræftet en stor, landsdækkende efterspørgsel for at komme mere ud i det fri.

Interessen gælder både blå og grønne aktiviteter i det nære og i hverdagen.

Fonden bidrager allerede betydeligt til området, og det giver et stærkt fundament til at møde nye organisationer, der også arbejder for at få mennesker ud i det fri.

”Fokusområdet skal inspirere børn, unge og voksne til at udfolde sig i det fri, under åben himmel, i den nære natur, hvor de bor eller dagligt opholder sig. Det handler om at øge bevidstheden om den nære natur og se muligheder i krattet, græsplænen, parken og søen,” siger Henrik Lehmann Andersen.

Nyt fokus inden for de traditionelle støtteområder

Selvom Nordea-fonden altså i de kommende tre år som noget nyt har valgt et todelt overordnet fokus, så sker det stadig i kombination med støtteområderne sundhed, motion, natur og kultur. Inden for hvert af støtteområderne er der valgt to mindre fokusområder såsom ’Hold gang i kroppen’ og ’Kulturen tæt på dig’.

Strategien bibeholder desuden muligheden for at søge støtte til en mangfoldighed af mindre lokale eller regionale aktiviteter via Lokalpuljen. I alt 75 mio. kr. er de næste tre år øremærket til uddelinger fra Lokalpuljen.

Åben for dialog og input

Strategien er nærmere beskrevet på fondens hjemmesiden, hvorfra man i løbet af 72 timer kan få en hurtig vurdering på, om ens projekt er relevant at søge fonden om. Her er også kontaktoplysninger på medarbejdere, som man kan kontakte med forslag til initiativer og dialog om ansøgninger.

Uddelinger sker løbende året rundt.

Fakta om uddelingsstrategi 2019-2021


Nye fokusområder

  1. Flere ud i det fri

  2. Flere børn der blomstrer

Fokus for støtteområderne

Sundhed: Børn og unges trivsel og Kom hinanden ved

Motion: Hold gang i kroppen og Mere end sved på panden

Natur: Stor natur og Nysgerrig på naturen

Kultur: Kulturen tæt på dig og Lyst til at deltage

Desuden Lokalpuljen, som støtter mindre projekter lokalt eller regionalt.

Nordea-fonden har et almennyttigt formål. Fonden uddeler ca. 500 mio. kr. årligt til projekter, der fremmer gode liv.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.