Mindre bysamfund får 50 mio. kr. til genstart efter corona

Nordea-fonden vil hjælpe ildsjælene i de små bysamfund i gang efter coronapandemien med 50 mio. kroner til fælles aktiviteter. Især initiativer i det fri og som understøtter bæredygtighed og mangfoldighed, har gode chancer for støtte.

Kæmpe potentiale i de små bysamfund

Der er masser af initiativ og virketrang ude i de 1.300 små og mindre bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere.

Den efterspørgsel oplever Nordea-fonden, og det er baggrunden for, at fonden har besluttet at øremærke 50 mio. kroner til at styrke det lokale fællesskab og sammenhængskraften i småbyer over hele landet.

Puljen er en genstart af efterårets Her bor vi-pulje, som mere end hver tredje af småbyerne endte med at søge.

”Hvis vi havde været i tvivl, så overbeviste den store søgning os om, at der er et kæmpe potentiale ude i de små lokale bysamfund. Rigtig mange ildsjæle vil gerne yde en indsats for fællesskabet, men de har ofte brug for et ekstra rygstød, særligt efter coronapandemien, og det giver vi dem her,” siger Christine Paludan-Müller, der er uddelingschef i Nordea-fonden.

Læs mere og søg Her bor vi-puljen

Fakta om Her bor vi-puljen

  • Puljen kan søges fra 6. maj 2021. Ansøgningsfrist er 23. september 2021. 
    Alle ansøgere får svar medio december.
  • Puljen er på 50 mio. kroner. Der kan søges fra 100.000 kr. til 1 mio. kr. per projekt.
  • Bysamfund på mellem 200 og 5.000 indbyggere kan søge.
    Hovedstadsområdet eller andre storbyområder kan ikke modtage støtte.
  • Sidste år fik 139 projekter støtte for alt 67,9 mio. kr. fra Nordea-fondens Her bor vi-pulje.
  • Læs mere på nordeafonden.dk/herborvi hvor man også kan få online vurdering af projektidéen.
...

Fokus på bæredygtighed og mangfoldighed

Nordea-fonden har særligt fokus på at få flere folk ud i det fri og på at skabe gode rammer og aktiviteter for småbørnsfamilier.

Blandt de 139 projekter, der modtog støtte fra Her bor vi-puljen i efteråret var Havnsø Havnebad, der fik 277.916 kr. i støtte til petanque-baner og udendørs fitness-redskaber til deres bevægelsespark. Tidligere var der over 20 km. til nærmeste legeplads. 

"Et uformelt centralt mødested er guld værd," siger Søren Møberg-Poulsen på vegne af Havnsø Havnebad.

Med genåbningen af Her bor vi-puljen føjes endnu et kriterium til, idet især aktiviteter med fokus på bæredygtighed og mangfoldighed vil blive prioriteret. Det kan eksempelvis være deleordninger og genbrug samt projekter, som på forskellig vis bidrager til at gøre fællesskabet mere inkluderende og mangfoldighed. 

Læs mere i Nordea-fondens miniguide til bæredygtighed

I Vestervig nordvest for Limfjorden spiller ​​​​Thy Veteraner en central rolle omkring en ny delebase, hvor havkajakker, cykler og andet udstyr til friluftsliv bliver samlet i et nybygget hus og gjort tilgængelig for lokalbefolkningen. Også andre lokale foreninger har stillet grej til rådighed for den grønne delebase, som også tæller redskaber til vedligehold af grønne områder. 

Projektet blev støttet med 128.944 kr., og det er krigsveteranerne, der står for det praktiske omkring basen. Formand for Thy Veteraner, Torben Jensen, fortæller:

"Der er ingen grund til at vores kajakker står og samler støv. Vi kan jo ikke selv bruge dem hele tiden, så hvis andre har lyst til at låne dem, må de gerne det."

I alt ansøgte 571 småbyer om støtte fra puljen i efteråret, og blandt de støttede 139 projekter var der især mange aktivitetspladser, shelters, legepladser samt en del stier, broer og multibaner.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Kom med Danmark rundt til nogle af de projekter, der fik støtte fra Her bor vi-puljen i 2020.

Frivilligt arbejde bedrer livskvalitet

Uddelingschef Christine Paludan-Müller peger på, at frivilligt foreningsarbejde er med til at skabe gode liv.

Forskning fra blandt andet Syddansk Universitet viser, at når man vurderer sin egen livskvalitet, så er betydningen af at være en del af gode fællesskaber og oplevelsen af en meningsfyldt tilværelse afgørende parametre. En analyse blandt tidligere Her bor vi-støttemodtagere peger på, at støtten øger projektkvaliteten og medvirker til, at aktiviteterne kommer hurtigere i gang.

”Netop efter en tid, hvor de fleste af os har måttet isolere os, så har vi brug for at komme afsted, være en del af og bidrage til et fællesskab Og så er det jo godt at vide, at indsatsen ikke kun gavner lokalsamfundet. Den har også stor betydning for vores mentale sundhed og livskvalitet,” siger Christine Paludan-Müller.

Puljen kan søges frem til 23. september.

Kort og kontant

Projektnavn
Her bor vi-puljen
Projektejer

Nordea-fonden

Projektperiode

2021

Samlet budget

50 mio. kr.

Få mere at vide

Frans Richard Bach
Seniorkonsulent

Nordea-fonden

4070 3788

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.