Millioner til Rav og Flint

GeoCenter Møns Klint modtager 3,37 mio. kr. fra Nordea-fonden til ny formidling af Rav og Flint. Projektet som nu er fuldt finansieret, indvies i juni 2020.

Luftbillede af Geocenter og klint

Geocenter Møns Klint står klar til at åbne op for formidling af Rav og & Flint, så flere kan opleve hvilken betydning rav og flint har haft tilbage i stenalderen. Udstillingen lanceres i juni 2020.

Ufortalte historier

"På GeoCenter Møns Klint er vi så glade for, at det er lykkedes at få støtte til vores nye Rav og Flint initiativ" udtaler direktør Nils Natorp, GeoCenter Møns Klint, "Med støtten fra Nordea-fonden er det nye initiativer fuldt finansieret, idet det tidligere på året blev bekræftet, at GeoCenter Møns Klint modtager 2.000.000 kr fra Louis Petersens Legat til projektet".

På GeoCenter Møns Klint glæder vi os meget til at lukke op for den skattekiste af ufortalte historier som Møns Klint er så rig på. Siden Centrets indvielse i 2007, har det formidlingsmæssige fokus været geologien og den unikke natur på Høje Møn - kridttiden, istidens kæmpegletsjere, de mange fossiler, vandrefalken og den unikke flora, for blot at nævne de allervigtigste emner.

Unik natur på Møns Klint 

Men vi har hele tiden drømt om også at kunne få mulighed for at fortælle nogle af de mange kulturhistorier fra Klintens bagland, herunder historien om de mange Kæmpehøje der ligger spredt rundt omkring i Klinteskoven. Geologien har nemlig ikke kun skabt den unikke natur på Møns Klint, men også forudsætningerne for det 'levede liv' - for at samfund kunne udvikle sig. 

"GeoCenter Møns Klint er dygtige til at formidle naturen og inspirere de besøgende til selv at gå på opdagelse i det fri. Med denne udstilling vil endnu flere inspireres til selv at lede efter det gyldne rav og forstå, at flint var et ideelt materiale til fortidens redskaber”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden. Fonden har de næste tre år et særligt fokus på at støtte aktiviteter, der får flere ud i det fri.  

Stenalder magt

Rav og flint var MAGTEN i stenalderen. Havde du flint til våben og redskaber kunne du og din boplads udvikle sig og blive stor og stærk. Det samme gjaldt rav, som blev købt og solgt som smykker og religiøse symboler. Flint og rav, gav styrke og skønhed. På Østmøn var der masser af begge ting, så området udviklede sig hurtigt. 

Den mønske flint er af typen senonflint, som findes i skrivekridtet. Den har været specielt velegnet til at fremstille stenredskaber. Flinteblokke hentet direkte ud af kridtklinterne i Sydøstdanmark er blevet brugt til at fremstille de ypperligste redskaber i overgangen mellem sten- og bronzealder, og har betydet at Sydøstskandinavien har kunnet indgå i bronzealderfolkets handelssystemer. Vidnesbyrdet fra dengang har vi stadig. Klinteskoven rummer idag en af verdens højeste koncentrationer af gravhøje.

Mange forskellige nye aktiviteter

På Geocenter Møns Klint tror vi på, at det er en styrke at kombinere udstillinger og udendørs formidling. Vi tror på interaktive oplevelser og ’værksteder’, hvor gæsterne sammen med ’naturvejlederne’ leger og lærer sig til ny viden. Og endelig tror vi på at naturvejledning kan udvirke små forståelses-mirakler.

Derfor skal den opnåede støtte bruges til mere end to nye flotte særudstillinger. Vi skal udvikle nye spændende undervisningsforløb, som skole- og gymnasieklasser kommer til at nyde godt af. Vi åbner et aktivt flinteværksted, hvor nysgerrige kan prøve at slå en pilespids, og selvfølgelig vil vi også gennemføre nye guidede ture til Timmesøbjerg og de mange gravhøje i Klinteskoven, for hvordan var det i grunden at leve på Møns Klint for mange tusind år siden? Vi skal simpelthen have mange flere ud og opleve det fantastiske landskab bag Møns Klint.

De helt lokale er vigtige

For os er det vigtigt, at folk der bor på Møn og i Vordingborg Kommune kender deres egen baghave - deres egen natur- og kulturhistorie. Det er med til at skabe en stærk lokal identitetsfølelse og man bliver simpelthen gladere for at bo et sted, desto mere spændende og udfoldet historien om området er, siger Nils Natorp, men det er klart, at vi også håber på at kunne tiltrække mange nye såvel danske som udenlandske gæster med de nye aktiviteter. Vi glæder os derfor rigtig meget til at komme igang med udviklingen af de mange formidlingstiltag.

Lancering juni 2020

På GeoCenter Møns Klint er man allerede gået igang med at udarbejde udstillingskoncepterne, ligesom de første tanker om undervisningsforløb og udendørsture er tænkt. Men fra idé til virkelighed og det endelig resultat, er der masser af hårdt, tidskrævende og heldigvis også spændende arbejde. De mange nye initiativer på 'Rav og Flint' lanceres i juni 2020.

For yderligere information kontakt:

Kort og kontant

Projektnavn
Rav & Flint
Projektejer

GeoCenter Møns Klint

Projektperiode

Nils Natorp

Støttet med

3,37 mio. kr.

Få mere at vide

Nils Natorp
Direktør

GeoCenter Møns Klint

20615060

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.