Million-regn over Naturpark Amager

Nordea-fonden støtter udviklingen af en stor naturpark ved København med 55 millioner kroner. Målet er at smelte storbyen sammen med stor natur, så borgerne får en ny attraktion i international format.

Naturpark Amager

Naturpark Amager bliver med sine 3500 hektar gigantisk - og hele 10 gange større end fx Central Park i New York og over dobbelt så stor som Dyrehaven nord for København. Foto: Naturstyrelsen

Gigantisk naturpark midt i storbyen

Med en uddeling på 55 millioner kroner fra Nordea-fonden er drømmen om en ny Naturpark for hele

Det skal støtten gå til

Støtten fra Nordea-fonden skal bl.a. gå til konkrete tiltag som:

  • Grønne hovedindgange, der åbner for mange forskellige oplevelser i det store område. Fx besøgscenter med formidling, samlingssted for foreninger og shelters til overnatninger. 
  • Blå hovedindgange, der åbner for søsiden med naturlige havne, bådebroer og anløbssteder langs Amagers vestkyst. Ikke kun som indgang for sejlende, men som udgangspunkt for alle, der vil udfolde sig langs kysten – og på vandet. 

De konkrete faciliteter vil blive lagt endelig fast gennem bruger- og borgerinddragelse.

Københavnsområdet kommet nærmere.

Midlerne skal bruges til at samle alle offentlige naturområder på Amager til en gigantisk naturpark midt i storbyen. Den bliver på 3500 hektar, ti gange større end Central Park i New York og over dobbelt så stor som Dyrehaven nord for København.

Bag projektet står et partnerskab bestående af Naturstyrelsen, Københavns kommune, Tårnby kommune, Dragør kommune og By & Havn. Partnerskabets mål er at smelte stor natur og storby sammen til en ny attraktion i verdensklasse til glæde for hovedstadsområdets beboere.

Den færdige naturpark skal skabe et væld af nye muligheder for borgerne i nærområdet, også borgere der ikke normalt benytter sig af friluftslivet. Børn og unge vil få verdens største udendørs klasseværelse med formidling af natur og aktive tilbud på helt nye måder. Desuden skal parken have et sådant format, at den også trækker nye beboere og flere turister til hovedstadsområdet.

Naturpark skal fordoble besøgstallet

Det samlede område har i dag kun 1 million besøg årligt - en brøkdel af Dyrehavens 7 millioner besøg – på trods af at Naturpark Amager ligger i et af Danmarks tættest befolkede områder – med kun godt to kilometer til Rådhuspladsen.

”Området er en lidt overset naturperle, som vi nu forvandler til byboernes grønne og rekreative åndehul. Vi er stolte af at kunne støtte Naturpark Amager, fordi vi tror på, at den vil skabe nyt liv og forhåbentlig mange gode liv for byboerne. Der er lagt op til mange nye og spændende oplevelser i en natur, der er så nær, at den faktisk ligger lige uden for millionbyens hoveddør,” siger Mogens Hugo, bestyrelsesformand for Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Også overborgmester FrankJensen (S) er begejstret over naturparken, der understreger det grønne København:

”Jeg er utrolig glad for den store gave, København har fået af Nordea-fonden og Friluftsrådet. Naturparken skal være til glæde for alle københavnere og byens turister. Den styrker københavnernes mulighed for at have et aktivt friluftsliv tæt på byen og bliver et stærkt vartegn for det grønne København."

Naturparken består af Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden og Sydamagers kystlandskab. I dag har naturområderne et besøgstal på cirka 1 million om året. Målet er foreløbig at øge besøgstallet til to millioner inden for 10-15 år.

Samarbejdspartnerne udtaler:

  • Citat fra Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted:
  • ”Friluftsrådet hilser velkommen, at der nu bliver mulighed for at give et kæmpe løft til udviklingen af friluftslivet i et af de områder, der indgår i mærkningsordningen Danske Naturparker. De ekstra ressourcer til Naturpark Amager vil samtidig kunne understøtte udviklingen af enestående naturoplevelser i de andre Naturparker.”
  • Citat Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL):
  • ”Nem adgang til grønne områder af høj kvalitet har stor betydning for livskvaliteten i en storby som København. Naturpark Amager er et helt unikt område, der byder på mange forskellige naturoplevelser. Jeg er glad for, at vi nu får hjælp til at gøre både de grønne områderne, havnen og havet mere tilgængelig og anvendelig for københavnerne.”
  • Citat Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen:
  • "Jeg er sikker på, at københavnerne vil tage den nye Naturpark Amager til sig som et oplagt udflugtssted. Især de nye bade- og bådebroer giver helt nye muligheder for at opholde sig ved havet, mens man nyder den storslåede udsigt. Dermed får vi en enestående naturoplevelse tæt på København, som også vil tiltrække turister, der sætter pris på en storby med mange forskellige tilbud.”
  • Tårnby Kommune – Citat Tårnbys borgmester Henrik Zimino:
  • ”Det er glædeligt, at det med disse mange midler bliver muligt at udvikle og brande Naturpark Amager i langt højere grad end tidligere. Lokalt har hele området altid haft stor betydning for Tårnby-borgerne. Den udvikling, der nu sker, vil selvfølgelig være til glæde for indbyggerne i Tårnby, men vi vil ligeledes gøre området mere kendt og atrraktivt for turister og besøgende generelt. Der er i området mulighed for unikke oplevelser og læring. Det er meget positivt, at vi nu både får udbredt kendskabet til Naturpark Amager og skabt bedre adgang for alle”.
  • Dragør Kommune - Citat fra borgmesteren i Dragør Kommune - Eik Dahl Bidstrup:
  • ”Jeg er ovenud begejstret for Naturpark Amager, som er med til at skabe en perfekt ramme om vores fantastiske natur her på Amager. Det skaber ligeledes et grundlag for at endnu flere københavnere og turister åbner øjnene op for Amagers naturmæssige og kulturelle perler. Som borgmester for Naturpark Amagers sydlige og østlige port glæder jeg mig over, at opmærksomheden omkring parken og at rammerne vil blive markant opgraderet med disse fondsmidler”.
  • By og Havn - citat fra Jens Kramer Mikkelsen, adm. dir. i By & Havn:
  • ”By & Havn udvikler den grønne bydel Ørestad, der ligger på kanten af naturpark Amager i området helt fra Islands Brygge og næsten seks kilometer sydpå. Naturparken fungerer som ørestadsbeboernes baghave og er et kæmpe aktiv for bydelen. Samtidig er Ørestad den naturlige adgang til naturparken, hvis man kommer fra København - fx med Metroen. Derfor er det rigtig interessant, at partnerskabet fokuserer på udvikling af overgangene og synergien mellem by og natur til gavn for beboerne i Ørestad og alle københavnere. Det er meget glædeligt med fondsstøtten til Naturpark Amager.” 

Yderligere oplyninger

Tine Wickers, kommunikationschef Nordea-fonden, +45 4070 3784
Jes Aagaard, naturvejleder Naturstyrelsen, +45 2373 0261

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.