Kunstig intelligens organiserer landets største kunstsamling

29. november lancerer SMK en ny og brugervenlig onlinesamling. Ved hjælp af kunstig intelligens er omkring 40.000 digitale værker fra museets samling blevet systematiseret og kategoriseret. Samtidig frigiver museet det API, som onlinesamlingen er baseret på, så alle frit kan benytte SMK’s data til f.eks. at lave deres egne apps.

none

I SMK's nye onlinesamling kan man gå på opdagelse i omkring 40.000 af museets digitaliserede værker, som er blevet kategoriseret og analyseret ved brug af kunstig intelligens. Foto: SMK

Kunsten skal være tilgængelig for alle

Kunsten skal sættes fri. Sådan lyder en af visionerne for SMK (Statens Museum for Kunst), der som Danmarks nationalgalleri er indehaver af hele landets fælles kunstsamling.

Derfor har museet – med støtte fra Nordea-fonden – siden 2016 arbejdet på et digitalt projekt med titlen SMK Open. Projektet skal gøre museets samling og digitale materiale tilgængeligt på en bred vifte af platforme og skal sikre, at alle, uanset bopæl, får mulighed for at udforske og benytte museets kunstsamling og dets data.

Som en del af projektet lancerer SMK nu en ny onlinekunstsamling. Onlinesamlingen går i luften 29. november 2019, og med en række nye detaljerede søgefunktioner er det den langt mest brugervenlige adgang til samlingen til dato.

"Vi arbejder hele tiden på at gøre museets samling relevant og tilgængelig for så mange som muligt. Nu bliver det forhåbentlig lettere for alle, der vil opleve eller bruge samlingen digitalt – også for dem, der måske vil søge mere intuitivt og ikke har taget stilling til, hvilken konkret kunstner eller kunsthistorisk periode, de er interesseret i," siger Jonas Heide Smith, der er leder af SMK Digital.

Brug kunsten

SMK Fridays møder SMK Open


Fredag 29. november inviterer SMK til SMK Fridays i forbindelse med lanceringen af den nye onlinesamling. Her udforskes kunstværkernes digitale liv og fremtidens veje ind i kunsten gennem talks, lyd, installationskunst og performances. Læs mere her.

Med den nye onlinesamling bliver det blandt andet muligt at søge efter værker med specifikke motiver som mennesker, blomster eller stole. Det bliver også muligt at søge efter værker i bestemte farvenuancer eller værker, der ligner hinanden, ligesom man naturligvis også kan sortere værkerne efter mere klassiske parametre som kunstner og årstal.

Med SMK’s nye onlinesamling kan man – helt gratis – downloade de af museets digitaliserede værker, som er public domain – dvs. værker, som ikke længere er beskyttet af ophavsretten. Det gælder eksempelvis værker af Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring og mange flere. Disse værker kan downloades i høj opløsning, så de kan trykkes på alt fra plakater til sofapuder og benyttes i bøger, forskningsartikler, skoleopgaver mm.

Onlinesamlingen lanceres i første omgang som en betaversion, som brugerne har mulighed for at give feedback på. På baggrund af den feedback og SMK’s egne erfaringer opdateres onlinesamlingen løbende.

Baseret på kunstig intelligens

For at kunne skabe de nye søgefunktioner har SMK kategoriseret hvert eneste værk i onlinesamlingen. Indtil videre rummer samlingen omkring 40.000 digitaliserede værker med fotos, som alle er blevet analyseret, tagget og systematiseret. Det er en kæmpe opgave, som kun har kunnet lade sig gøre, fordi museet har benyttet sig af kunstig intelligens.

”Hvis mennesker skulle sidde og tagge alle værkerne, ville det være utroligt dyrt og tidskrævende. Desuden ville det være meget omstændeligt at ændre fremgangsmåde senere uden at skulle gennemgå hele samlingen igen. Med kunstig intelligens kan vi få udført det grove arbejde hurtigt, så vi kan koncentrere os om mere komplicerede og kreative opgaver,” siger Jonas Heide Smith.

Fri adgang til data

Målet med projektet SMK Open er ikke blot at skabe en ny onlinesamling, men at gøre den digitaliserede kunstsamling tilgængelig i formater, der kan bruges fleksibelt til så mange formål som muligt, og at enhver, der har lyst, skal kunne skabe deres egne hjemmesider og apps på baggrund af museets data.

Om SMK Open

Fra 2016 til 2020 arbejder SMK med projektet SMK Open, der skal stille hele Danmarks kunstsamling til fri afbenyttelse. Alle skal have mulighed for at bane deres egen vej ind i kunstens verden og trække informationer fra SMK’s store samling af viden og materiale. Nordea-fonden har støttet projektet med 11,7 mio. kroner.

Derfor har SMK frigivet det API (Application Programming Interface), som den nye onlinesamling er baseret på. På den måde får brugerne adgang til det bagvedlæggende data, som de frit kan arbejde videre med.

Ved brug af API’et kan både privatpersoner og virksomheder skabe deres egne apps, hjemmesider mm. baseret på SMK’s data. De services, der udvikles, vil være direkte koblet op på API’et og bliver derved automatisk opdateret med den nyeste information, så snart SMK opdaterer data om samlingen.

Den nye onlinesamling kan fra 29. november findes på open.smk.dk

Kort og kontant

Projektnavn
SMK Open
Projektejer

Statens Museum for Kunst

Projektperiode

Michala Rosendahl

Støttet med

11,7 mio. kr.

Samlet budget

28,6 mio. kr.

Få mere at vide

Michala Rosendahl
Pressemedarbejder

Statens Museum for Kunst

25527279

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.