KØS og Vallekilde Højskole i luften med talerskole for unge

KØS og Vallekilde Højskole sætter med projektet Røst fokus på at give unge en tydelig stemme i samfundet. Røst er både en helt ny hjemmeside, en talerskole samt en talerfestival.

Unge kvinde holder tale for forsamling

Talerskolen Røst er for unge på landets højskoler, men det nye site røst.dk er for alle, der skal holde tale – hvad enten det er til mormors 80-års fødselsdag eller et ph.d.-forsvar. Foto: Niels Jørgensen.

En stemme i samfundet

KØS Museum for kunst i det offentlige rum og Vallekilde Højskole sætter med projektet Røst fokus på at give unge en tydelig stemme i samfundet. 

Røst.dk, som går i luften 9. februar, hylder og dyrker det talte ord med artikler, talearkiv, inspirerende øvelser, analyser af taler, videoklip og gode råd til alle, der ønsker at blive bedre til at holde tale. Udover røst.dk rummer projektet en talerskole bestående af undervisningsforløb på 19 danske højskoler samt en talerfestival på KØS’ forplads til maj, hvor flere hundrede unge skal holde tale for hinanden og for Røst Festivals øvrige publikum. 

Talerskole og -festival for unge

Om Røst

  • Bag Røst står KØS Museum for kunst i det offentlige rum, Vallekilde Højskole og 18 andre højskoler.
  • Projektets talerskole gennemfører i løbet af fire år 60 undervisningsforløb på 19 højskoler og kommer derved i direkte berøring med op til 2.000 unge.
  • Som led i projektet afholdes der årligt en talerfestival på KØS og en række talerevents kaldet ”Tale-gaver”, hvor de unge skal udtrykke sig ved forskellige lejligheder i det offentlige rum.
  • Ud over højskoleforløbene og talerfestivalen rummer projektet sitet røst.dk, som dykker ned i det mundtlige rums muligheder med alt fra gode råd om manuskriptteknikker til et blik på retorikkens 2.500 år lange historie.
  • Røst er støttet af Nordea-fonden.

Hvordan skærer man igennem tidens flimmer af sociale medier og falske nyheder? Og hvordan får man sat ord på de ting, der betyder noget?

KØS Museum for kunst i det offentlige rum og Vallekilde Højskole etablerer en talerskole og -festival for unge med fokus på det talte ord og på at skabe et stærkt fællesskab rundt om talens kunst. Røst skal styrke unges stemme i det offentlige rum og gøre dem i stand til at deltage aktivt i demokratiet og samfundsdebatten.

I en tid, hvor der aldrig har været flere muligheder for at ytre sig på alle tænkelige platforme, vil Røst væk fra de hurtige likes og i stedet hjælpe unge med at udtrykke tanker og drømme, håb og frygt.

Røst vil skabe et rum, hvor vi får sagt det, der betyder noget, lytter til hinanden - og derfor lærer af hinanden.

Talerskolen Røst er for unge på landets højskoler, men det nye site røst.dk er for alle, der skal holde tale – hvad enten det er til mormors 80-års fødselsdag eller et ph.d.-forsvar.

Hvordan gør Obama?

Røst.dk er spækket med konkrete råd og øvelser – lige fra tips til stemmeopvarmning til øvelser i at udvikle overbevisende argumenter.

Sitet rummer desuden et arkiv med udvalgte taler, der gennem et tæt samarbejde med retorikstuderende fra Københavns Universitet, har fået et analytisk kommentarspor, der fortæller, hvorfor talerne i arkivet var så effektfulde – hvad var det fx Obama gjorde så godt i sin tale i Berlin i 2008?

Et site for alle

”Med undervisningen ude på højskolerne og lanceringen af Røst.dk er vores store Røst-projekt skudt i gang. Sitet er blevet utrolig flot og tilgængeligt for alle,” udtaler KØS’ direktør, Christine Buhl Andersen, og tilføjer: ” Her kan du finde hjælp, hvis det er første gang, du skal holde en tale, men også de mere rutinerede talere kan finde god inspiration og dykke ned i nogle af vor tids markante taler i arkivet – der er gode råd til os alle.”

Også Vallekilde Højskoles forstander, Torben Smidt Hansen, er begejstret:
”Projektet Røst viser, hvor meget godt der kommer ud af utraditionelle samarbejder. Museumsfolk, undervisere og universitetsstuderende, Ungdomsbureauet og 19 højskoler fra alle hjørner af Danmark har bidraget til et fælles mål: at give unge redskaber til at udtrykke sig bedre og blive hørt. Nu er vi i luften, og jeg glæder mig til at se sitet vokse og blive brugt,” siger Torben Smidt Hansen.

Festival som talerør

Højskoler

De deltagende højskoler er:
Johan Borups Højskole, Brenderup Højskole, Egmont Højskolen, Grundtvigs Højskole, Hadsten Højskole, Jyderup Højskole, Krogerup Højskole, Rønde Højskole, Roskilde Festival Højskole, Ry Højskole, Silkeborg Højskole, Højskolen Snoghøj, Suhrs Højskole, Testrup Højskole, Ubberup Højskole, Uldum Højskole, Vallekilde Højskole, Vestjyllands Højskole og Vrå Højskole.


Røst skal løbe over fire år. I alt skal 60 højskolehold fra 19 højskoler i hele landet gennemføre et talerskoleforløb. Selve undervisningen organiseres af Vallekilde Højskole i samarbejde med de øvrige højskoler og Ungdomsbureauet. Én gang om året kulminerer projektet med en todages talerfestival på KØS’ forplads, hvor højskoleeleverne mødes for at holde taler for hinanden og publikum.

Udover de mange taler er festivalprogrammet spækket med debatter, performances, musik og workshops med nogle af de stærkeste, aktuelle stemmer i det offentlige rum. De unges taler integreres desuden i den offentlige debat ved særlige talerevents, som arrangeres i forbindelse med fx båltaler til Sankt Hans, Grundlovstaler, Folkemødet på Bornholm, Ungdommens Folkemøde, nytårstaler mv. 


Kort og kontant

Projektnavn
Røst
Projektejer

KØS - Museum for kunst i det offentlige rum

Projektperiode

Lene Renner

Støttet med

8,5 mio. kr.

Samlet budget

11,2 mio. kr.

Få mere at vide

Lene Renner
Projektleder

KØS - Museum for kunst i det offentlige rum

2636 8527

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.