Børnebørnenes madværksted breder sig til hele landet

Nu ruller Hjerteforeningens succesprojekt Børnebørnenes madværksted ud over det danske land med en ny millionbevilling fra Nordea-fonden. Det er Hjerteforeningens frivillige ildsjæle, der organiserer madværkstederne lokalt, og allerede efter sommerferien starter de første nye hold op.

Bedstefar laver mad med barnebarn

Et madværksted består af minimum fire kursusgange á tre timers varighed, og bliver varetaget af en faguddannet underviser. I efteråret 2018 bliver projektet i første omgang udbredt til 24 kommuner. På sigt skal madværkstederne være i 50 danske kommuner. 

Madværksteder i 50 kommuner

I 2017 lancerede Hjerteforeningen pilotprojektet Børnebørnenes madværksted med støtte fra Nordea-fonden. Projektet byder på sjove og sunde madlavningskurser for børn og deres bedsteforældre, og ambitionen er dels at styrke fællesskabet mellem generationerne og dels at påvirke danskernes madvaner i sundere retning.

Pilotprojektet var en stor succes, og næsten 400 børn og bedsteforældre deltog i 17 kommuner. Med den nye projektbevilling fortsætter Hjerteforeningen det meningsfulde arbejde til glæde for børn og bedsteforældre, og udbreder madværkstederne til 50 kommuner landet over i løbet af de næste fire år.

"I Hjerteforeningen er vi utrolig glade for - og også ret stolte af - nu at kunne give endnu flere børn og bedsteforældre muligheden for at komme tæt på hinanden. For udover at fremme sunde madvaner, er det i virkeligheden meget dét, madværkstederne handler om – nærvær og styrkelse af de sociale relationer, siger frivilligchefen," siger frivilligchef i Hjerteforeningen, Betina Egede Jensen.

Begejstring blandt deltagerne

Et madværksted kort fortalt


  • Et madværksted består af fire kursus gange a tre timers varighed, og forløber typisk over to-tre måneder
  • Der er plads til otte ’par’ på et hold, det vil sige otte børn og otte bedsteforældre
  • Alle deltagere får udleveret en deltagerpose med kogebog, forklæde og køkkengrej
  • Madværkstederne planlægges af frivillige i Hjerteforeningen og undervisningen varetages af fagligt kompetente personer med fx diætist- eller kokkebaggrund
  • Alle frivillige og undervisere får tilbudt en kort uddannelse i konceptet Børnebørnenes madværksted inden deres kursus starter

Projektets succes bygger på den store tilfredshed blandt deltagerne, og mange steder har børn anbefalet madkurserne i deres netværk og på skoler. Det betyder, at der nu er ventelister til flere hold i 2018. Det helt unikke ved madkurserne er ifølge børnene og bedsteforældrene det samvær, som de oplever på kurset. Samtidig har langt de fleste deltagere fået ny viden om mad og nye madlavningsteknikker, og de fleste børn har introduceret den nye læring hjemme i familiens køkken.

Den positive feedback fra deltagerne var også betydningsfuld, da Nordea-fonden skulle vurdere ansøgningen fra Hjerteforeningen om en ny bevilling til projektet:

"Dét, at vi kan være med til at fremme fællesskabet mellem generationer, betyder utroligt meget. Men det er jo et projekt med mange facetter og faktisk en meget langsigtet indsats. Udover det sociale aspekt ved madværkstederne, giver det børn et fundament af gode madvaner, som de kan have glæde af resten af deres liv," siger Nordea-fondens direktør, Henrik Lehmann Andersen.

Stor samfundsmæssig interesse

Det er ikke kun kursisterne og Hjerteforeningens frivillige, der finder stor værdi i projektet. Gennem hele pilotfasen er Hjerteforeningen blevet kontaktet af aktører, som finder generationsmødet omkring gryderne nyskabende. I slutningen af 2017 blev madværkstederne fremhævet på Frivilligrådets årsmøde med fokus på det fællesskab blandt frivillige, som projektet danner grobund for. I januar 2018 fremhævede Tænketanken Mandag Morgen projektet, som et eksempel på en ny og innovativ samfundsløsning.

"Også kommunalt har projektet fået meget opmærksomhed, og kommuner fra Sjælland, Fyn og Jylland har kontaktet os helt uopfordret med henblik på samarbejde om eksempelvis ensomhedsproblematikker, børn med diabetes og ændring af livsstil," fortæller Betina Egede Jensen.

Et madværksted består af minimum fire kursusgange á tre timers varighed, og bliver varetaget af en faguddannet underviser. I efteråret 2018 bliver projektet i første omgang udbredt til 24 kommuner.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Kort og kontant

Projektnavn
Børnebørnenes madværksted
Projektejer

Hjerteforeningen

Projektperiode

Maria Spliid

Støttet med

4,6 mio. kr.

Få mere at vide

Maria Spliid
Projektleder

Hjerteforeningen

61267660

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.