Amager-skole indvier landets første skovskolegård

Glem alt om, hvordan en traditionel skolegård ser ud. Asfalt-ørkenen er brudt op og erstattet med oaser af gemmesteder mellem træer og buske. Amager Fælled Skole har fået ny grøn skolegård og lokalbefolkningen et nyt rekreativt område.

Skovskolegård

På Amager Fælled Skole ligger landets første skovskolegård, som giver eleverne helt nye legemuligheder i frikvartererne.

Nyt åndehul for elever, lærere og lokalbefolkning

Når Amager Fælled Skole på fredag indvier landets første skovskolegård, så får eleverne helt nye legemuligheder i frikvartererne. Op mod hundrede større træer er plantet i en ny anlagt miniskov, bestående af afvekslende miljøer til leg i naturlige omgivelser midt inde i byen. Det er Københavns Kommune, som har iværksat det ambitiøse projekt til 13,3 mio. kr. med støtte fra Nordea-fonden og Lokale- og Anlægsfonden.

Og det bliver ikke kun elever og lærere, der får glæde af det nye grønne område. Også lokalbefolkningen kan se frem til et nyt åndehul, idet den nye skovskolegård smelter sammen med byrummet og bliver til et åbent rekreativt område uden for skolens åbningstid. Beboere fra lokalområdet har sammen med skolen været med i idéudviklingen af skolegården helt fra begyndelsen. Og faktisk var det en lille trærække på en gammel bunker i skolegården, som gav inspirationen til at gøre hele skolegården grøn. For eleverne elsker at lege mellem den lille håndfuld træer, som de kalder ’skoven’.

Udover at det er første gang, at Københavns Kommune etablerer skov i en skolegård, har det i projektet været et mål at åbne skolegården mod omverdenen, så beboerne i lokalområdet også får glæde af de nye faciliteter på skolen. 

Rekreativt område for alle

Overborgmester Frank Jensen (S) glæder sig over, at der er blevet etableret et rekreativt byrum i det tæt bebyggede område på indre Amager: ”I områder som er tæt bebyggede, er det svært at finde plads til at etablere rekreative områder. Derfor er jeg glad for, at man med dette projekt har åbnet området, så arealet ved Amager Fælled Skole kan komme mange af byens borgere til gode. København vokser hele tiden, og når mange mennesker skal deles om relativt begrænset plads, er der behov for at tænke kreativt, så vi får udnyttet vores arealer optimalt”. 

Skolegården på Amager Fælled Skole er blevet indrettet med ni ”skovøer”. På øerne er der blevet plantet forskellige buske og træer. Hver ø er desuden indrettet med forskellige redskaber, som indbyder til leg og aktiviteter. Der er balancebomme, klatretårne og steder, hvor de ældste elever kan dyrke samværet med hinanden. I udkanten af skolegården er det hegn, som tidligere afskærmede skolen fra omgivelserne, blevet fjernet. I stedet er der blevet lavet opholdssteder i kanten af skolegården. Kunstneren René Schmidt har lavet skulpturer specielt til dette projekt, som er placeret rundt omkring både i skoven og kanten. 

Både Lokale & Anlægsfonden og Nordea-fonden har støttet projektet, som er tegnet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Nord Arkitekter og udført af Thing og Brandt. 

Mange aktiviteter 

Der har været fokus på en høj grad af variation både i forhold til den overordnede skala og i indretningen af de enkelte aktiviteter i skolegården. I frikvarteret kan de elever, som har meget energi løbe en tur på den parkourbane, som smyger sig rundt i skolegården, mens der på øerne er mulighed for at finde ro til stille leg mellem træer og buske. Udenfor skolens åbningstid kan de lokale skatere øve forskellige tricks på øernes betonkanter, eller beboerne i lokalområdet kan tage på tur i det grønne.

”Flere og flere danskere flytter til byen, men de vil have naturen med. Skovskolegården er et eksempel på, hvordan kan vi kan få lugten af skovbund, flere fuglefløjt og et grønt åndehul i byboernes hverdag,” siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden.

Eleverne har taget godt i mod deres nye skolegård, fortæller skoleleder fra Amager Fælled Skole Torben Bo Højman Jensen. 

Officiel indvielse

Det nye område bliver officielt indviet 30. oktober 2015 fra kl. 12-14. Både overborgmester Frank Jensen (S), Børne- ungdoms borgmester Pia Allerslev (V) og vicedirektør fra Nordea-fonden Ulla Björnsson deltager. 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.