65 initiativer får ekstra millioner til nye lokale kystaktiviteter

I dag offentliggør Nordea-fonden de 65 lokale kystprojekter i hele landet, som får andel i 29,2 mio. kroner fra Kysten er klar-puljen. Det er 4,2 millioner kroner mere end planlagt.

Kysten er klar - havkajak

Blandt de 65 støttede kystprojekter er projektet 'Limfjordshytter' med 1 mio. kr., hvor Thisted Kommune i samarbejde med lokale foreninger og interessenter vil etablere vandshelters lands Limfjordskysten, som bl.a. motionister i havkajakker mm. kan benytte. Foto: Mette Johnsen.

De danske kyster og ildsjæle er klar

På Bornholm anlægger man Danmarks første rockpool, og i Ringkøbing kan lokalbefolkningen se frem til en ny specialbygget båd til ålefiskeri.

Fakta om kystpuljen


  • Nordea-fonden har øremærket 50 mio. kroner til aktiviteter langs landets kyster. Fonden har i alt modtaget 308 ansøgninger, og uddeler i alt 54,7 mio. kroner. til 115 projekter.

  • 65 af disse har netop modtaget tilsagn om støtte for i alt 29,2 mio. kroner.

  • I september modtog 50 projekter i alt 25,5 mio. kroner i støtte.

De danske kyster er mere end klar til nye lokale initiativer. Det dokumenteres af et overvældende stort antal ansøgninger til anden og sidste uddelingsrunde af Nordea-fondens Kysten er klar-pulje.

Med 208 ansøgninger modtog fonden mere end dobbelt så mange ansøgninger som i første runde, og det får fonden til at lægge ekstra 4,2 millioner kroner kyst-puljen.

”Det var ganske enkelt meget vanskeligt at vælge fra. Ansøgningerne emmede af engagement og vi kunne næsten mærke, hvordan lokale ildsjæle brænder efter at komme i gang ude ved kysterne. Derfor besluttede vi helt ekstraordinært at sprænge puljens loft ved at sætte ekstra 4,2 millioner kroner af,” fortæller Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen.

Nordea-fonden uddeler 29,2 millioner kroner til 65 kystaktiviteter i hele landet i anden og sidste uddelingsrunde af fondens kyst-pulje.

I alt modtager 115 kystprojekter i hele landet støtte for 54,5 mio. kr. og kan ses på kortet herunder. 

Kystpuljen total

Danmarks første rockpools

De udvalgte projekter fordeler sig geografisk næsten helt jævnt over landets fem regioner, og omfatter alt fra vandsport og vinterbadning til kulturformidling.

Et er de mere spektakulære projekter er to såkaldte rockpools, som anlægges ved Allinge, Bornholm. Det bliver Danmarks første rockpool, som skal give såvel lokale som besøgende en ny naturoplevelse ved at kunne bade sikkert i havvandet omgivet af spektakulære klippeformationer.

”Kysten er svær tilgængelig i Allinge, så det vil gøre, at man kan bade tæt på byen og få adgang til kysten i nogle beskyttede områder. Nu kan man bare hoppe på cyklen og bade lige efter arbejde, hvor man ellers skulle køre længere,” fortæller arkitekt Gugga Zakariasdottir fra Bornholms Regionskommune.

Specialbygget ålebåd

I Ringkøbing kan beboerne se frem til en specialbygget båd til ålefiskeri, en såkaldt åledrivkvase.

”Sikke en fantastisk nyhed,” udbryder kommunikationsmedarbejder Iben Granum Møller, Ringkøbing-Skjern Museum

”Åledrivkvasen er meget mere end en båd. Den er et symbol på og en vigtig brik i den lokale kulturhistorie. Varianten af båden findes nemlig ikke andre steder i Danmark, men er særligt udviklet til Ringkøbing Fjord. Men den peger også fremad, selvom ålefiskeriet er et overstået kapitel. For det er fortsat det, der binder os i lokalsamfundet sammen, og nu kan vi tilbyde områdets mange gæster en autentisk oplevelse på fjorden,” fortæller hun.

Sikkert ud til fjordhaver

Aalborg Fjordhaver kan se frem til en ny badebro, og det kalder formand Tine Charlotte Bock for ’jublende vidunderligt’, da hun får overbragt beskeden.

”Det betyder, at vores ca. 400 medlemmer kommer sikkert ud på fjordhaverne, og det har været vores største problem. Det betyder også, at borgere som er gangbesværet, med barnevogne eller klapvogne eller i rullestole også kan være med. Det bliver stabilt og langtidsholdbart. Det vi har nu er er ved at falde sammen.”

De støttede initiativer fordeler sig meget jævnt mellem regionerne. Midtjylland får støtte til 14 projekter, mens regionerne Hovedstaden, Nordjylland og Sjælland hver får støtte til 13 og Syddanmark til 12 projekter.

I alt har fonden modtaget 308 ansøgninger i løbet af to ansøgningsrunder. Af dem har samlet 115 kystaktiviteter fået støtte for i alt 54,7 millioner kroner.

Kort og kontant

Projektnavn
Kysten er klar
Projektejer

Nordea-fonden

Støttet med

29,2 mio. kr.

Samlet budget

54,7 mio. kr.

Få mere at vide

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.