50 nye initiativer får penge til at styrke livet langs kysterne

Forslagene er i bogstaveligste forstand skyllet ind til Nordea-fonden, som i foråret efterlyste idéer til aktiviteter langs de danske kyster. 50 projekter fra første ansøgningsrunde modtager nu støtte for i alt 25,5 mio. kr.

To dykkere i vandet

Af de 50 støttede projekter er Region Syddanmark topscorer med 16, Region Hovedstaden følger med 11, Sjælland med 9, Midtjylland med 8 og Nordjylland med 6. Det kan der dog vendes rundt på, når det i november offentliggøres, hvilke projekter, der modtager støtte fra anden og sidste runde i kyspuljen på i alt 50 mio. kr.

Både kysterne og ildsjælene er klar

Fakta om kystpulje


  • Nordea-fonden uddeler i alt 50 mio. kroner ad to omgange udvalgt blandt i alt 308 ansøgninger.
  • I første runde har fonden blandt 101 indsendte ansøgninger uddelt 25,5 mio. kroner til 50 projekter. Se alle 50 projekter her.
  • Primo november offentliggøres støttemodtagere fra anden og sidste uddelingsrunde: Her skal vælges mellem 207 ansøgninger.

De danske kyster kommer til at summe af liv, når ildsjæle ved strande, fjorde og bugter i verdens kystland nummer ét får sat gang i den lange række af nye aktiviteter, som Nordea-fonden netop har valgt at støtte med 25,5 mio. kr.

De 50 håndplukkede projekter fordeler sig geografisk over hele landet. Også indholdet spænder vidt fra undervandsjagt i hovedstadsområdet og vandeksperimentarium i Odsherred til aktiviteter i Sønderjylland, der skal åbne Vadehavet op og gøre det mere tilgængeligt end tilfældet er i dag.

"Vi håbede ved lanceringen, at en masse ildsjæle havde lyst til at søge puljen. Det håb er til fulde blevet indfriet med de overvældende mange spændende idéer til aktiviteter, som kan skabe nye stærke fællesskaber lokalt over hele landet. Kysten er klar, og det viser sig, at ildsjælene også var det," siger Nordea-fondens direktør Henrik Lehmann Andersen, der i foråret rejste rundt og slog fondens telt op seks steder i landet for at gå i dialog med beboerne om det gode liv langs de danske kyster.

I alt har fonden modtaget 308 ansøgninger i løbet af to ansøgningsrunder.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Sådan fordeler de 50 projekter sig langs kysterne.

Undervandsjagt uden iltflaske

Indholdet i de støttede aktiviteter spænder vidt. Den storkøbenhavnske dykkerklub Regina Maris får støtte til at formidle viden om, hvordan man bedriver sikker og etisk korrekt undervandsjagt uden brug af iltflasker. Foreningen vil instruere frivillige trænere over hele landet i at oplære andre til undervandsjagt og desuden producere fem kortfilm om praktisk fiskeri, fisk som madvarer og anvisning af dykkermål.

For som foreningen skriver i sin ansøgning, så rummer naturen et hav af muligheder.

I Sønderjylland vil tre lokale foreninger sammen med Fanø Kommune gøre Vadehavet lettere tilgængelig for nogle af de 200.000 turister, der årligt besøger Fanø og Ribe. Blandt andet bliver den tilsandede Sønderho naturhavn på sydspidsen af Fanø genåbnet for at stimulere interessen for kajakroere, børn i optimistjoller og sejlads med mindre både.

”Det giver en fantastisk mulighed for at opleve Vadehavet fra søsiden. Det er en kæmpe naturskat, som i dag er utilgængelig,” siger Anders Bjerrum fra Sønderho Havn Støtteforening.

Styrker lokale fællesskaber

Der er en tendens til, at en del ansøgninger kredser om nogle af tidens populære kystaktiviteter som roning, vinterbadning og den relativt nye aktivitet stand up paddling (SUP). Men der er også helt alternative initiativer i spil, som for eksempel vand-eksperimentariet ved Odden Havn, som bestyrelsesmedlem Mette Riis Schmidt kalder for et fyrtårn for at skabe noget på eget initiativ.

”Det er kernen i alle fællesskaber og bysamfund at synliggøre egne initiativer, så alle kan se på, at når vi gjorde det i fællesskab, så magter vi også at løfte andre opgaver i lokalsamfundet,” siger hun og tilføjer om støtten:

”Vi ville aldrig kunne nå selv at indsamle det store beløb. Det er hele egnen, det betyder noget for.”

Af de 50 støttede projekter er Region Syddanmark topscorer med 16, Region Hovedstaden følger med 11, Sjælland med 9, Midtjylland med 8 og Nordjylland med 6.

Det kan der imidlertid vendes rundt på, når Nordea-fonden i begyndelsen af november offentliggør, hvilke projekter, som modtager støtte fra anden og sidste ansøgningsrunde til kystpuljen, som er på i alt 50 mio. kr.

Kort og kontant

Projektnavn
Kysten er klar
Projektejer

Nordea-fonden

Støttet med

25,5 mio. kr.

Samlet budget

50 mio. kr.

Få mere at vide

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.