29 mio. kr. skal gøre 45 grønne byoaser til virkelighed

Lommeskov på Amager, sansehaver i Horsens og insekthoteller i Nordjylland. Nordea-fonden uddeler i dag 29 mio. kr. til grønne og blå åndehuller i byer landet over.

29 mio. kr. til 45 byoaser

I disse dage bliver der udvekslet high fives i stor stil landet over i de foreninger og aktivitetsgrupper, som kan se frem til at modtage op til 1 mio. kr. i støtte fra Nordea-fondens Her gror vi-pulje.

Puljen er søsat for at støtte blå og grønne borgerdrevne initiativer, som får både bynaturen til at gro og fællesskaberne til at vokse. 

45 foreninger og organisationer får del i 29 mio. kr. i puljens første uddelingsrunde, og dem er der nu sat navn på. Mange af de støttede projekter er mindre anlægs- og facilitetsprojekter, som omdanner asfalterede områder og uudnyttede græsarealer til grønne åndehuller og samlingssteder i byerne. Samtidig muliggør projekterne også en bred vifte af udendørs aktiviteter og oplevelser i bynaturen.

Jeg er enormt begejstret over den idérigdom og det engagement, de støttede projekter er udtryk for. Danmark er fyldt med både frivillige ildsjæle og professionelle aktører, der virkelig lægger sig i selen for at fremme fællesskabet, bæredygtigheden og det gode liv i byerne,  
siger Henrik Lehmann Andersen, adm. direktør i Nordea-fonden. 

Se alle Her gror vi-projekterne

Lad dig inspirere af de 45 projekter, som har fået støtte gennem Her gror vi-puljen. Du finder en oversigt her

...

Fra Limfjorden til Lillebælt

De 45 projektidéer kommer fra både større og mindre byer i hele landet. Fra Skagen i Nord til Lysabild i syd. Og fra Limfjorden til Lillebælt, hvis der ses på nogle af de projekter, der tager sit afsæt i havet eller vandet.   

Der er stor variation i projekternes indhold, ligesom de har en stor bredde ift. målgrupper. Overordnet kan projekterne inddeles i tre kategorier:

  • Grønne: Fokus på grøn bynatur som f.eks. byparker, skolehaver, leg og dyrkning.
  • Blå: Fokus på faciliteter, der styrker aktivitetsmulighederne på, i og ved vandet.
  • Blå/grønne: Samspil mellem den grønne og blå bynatur – f.eks. at skabe rekreative naturområder i byerne ved søer, moser og vandløb.
Her gror vi 1. uddelingsrunde

Åbn kortet 

De støttede projekter modtager i gennemsnit 646.755 kr. og fordeler sig bredt i landets fem regioner:

  • Region Hovedstaden: 10 projekter / 7,1 mio. kr.
  • Region Midtjylland: 10 projekter / 6,8 mio. kr.
  • Region Nordjylland: 7 projekter / 4,5 mio. kr.
  • Region Sjælland: 5 projekter / 2,2 mio. kr.
  • Region Syddanmark: 13 projekter / 8,4 mio. kr.

60 procent af støttemodtagerne er foreninger, mens 26 procent er fonde og selvejende institutioner såsom gymnasier, lokale miljøpunkter, museer og højskoler mv. Endelig er 14 procent af støttemodtagerne kommuner.

44 parkeringspladser bliver til klimahave

I København modtager Grønjordskollegiet på Amager 1 mio. kr. til at transformere det nuværende parkeringsareal til en grøn oase til glæde for beboerne og nabolaget.

Vi vil nedlægge 44 parkeringspladser og i stedet indrette en klimahave med regnvandshåndtering, biodiversitet og grønne sociale rum,
siger Julie Skaarup Roesgaard fra Grønjordskollegiets beboerråd

Beboerrådet har mødt bred opbakning til idéen fra kollegiets beboere og naboer, som kan se frem til et nyt grønt opholdsområde med udgangen af året.

I Gellerup i det vestlige Aarhus findes et andet eksempel. Her har Institutionen Livsværkstederne Café Vita fået 511.400 kr. til at etablere en have og et nyt fællesskab omkring dyrkning af krydderurter, grøntsager og planter i bydelen, hvoraf en del beboere har psykiske og sociale udfordringer.

Haven skabes så vidt muligt af genbrugsmaterialer, og den skal danne ramme om et fællesskab på tværs af kulturer, generationer og livsomstændigheder.

Mange beboere vil gerne lave noget sammen og gerne udenfor i det fri. Det er rigtig populært med noget man kan gro, tilberede og spise sammen, og det får vi nu rammerne til,
fortæller leder Mette Fenger fra Café Vita.

Bæredygtighed som bærende element

Som noget nyt har Nordea-fonden stillet som krav, at alle ansøgere forholder sig til miljømæssig og social bæredygtighed i deres projekt, ligesom der er blevet lagt vægt på borgerinddragelse og lokal opbakning.

I forhold til social bæredygtighed har mange projekter et stort fokus på at skabe værdi for flere brugergrupper samt at skabe tilgængelighed for personer med handicap og andre sårbare grupper, så flere kan blive en del af fællesskabet.

Den miljømæssige bæredygtighed i projekterne afspejles bl.a. i valg af genbrugsmaterialer, brug af lokale, certificerede og holdbare materialer, affaldshåndtering og beskyttelse af naturen.

I København er der projektstøtte til at omdanne et offentligt neutralt græsareal til en naturrig lommeskov med en tæt biodiversitet, og i Holbæk omdanner det lokale kulturhus en flad græsplæne til en frodig sansehave med offentlig adgang, mens et misligholdt, ubenyttet vådområde i Gistrup i Nordjylland gøres til et samlingssted for byens borgere med krible krable sti, insekthoteller og fuglekasser.

Nåede man ikke at søge Her gror vi-puljen, så er der andre støttemuligheder. F.eks: 

Fakta om Her gror vi-puljen

  • Her gror vi-puljen på 50 mio. kr. støtter projekter, der fremmer gode liv byen med fokus på at bidrage til bynaturen og styrke blå og grønne fællesskaber.
  • Alle almennyttige organisationer – dvs. foreninger samt selvejende- og offentlige institutioner – kunne søge fra 200.000 kr. til 1 mio. kr. fra puljen.
  • Nordea-fonden modtog 124 ansøgninger i første ansøgningsrunde med frist 16. november 2022 og 240 ansøgninger i anden ansøgningsrunde med frist 22. februar 2023. Ansøgere fra anden runde får svar i juni 2023.
  • Læs mere om puljen her.
...

Kort og kontant

Projektnavn
Her gror vi-puljen
Projektejer

Nordea-fonden

Projektperiode

2023

Samlet budget

50 mio. kr.

Få mere at vide

Marie Høstrup Andersen
Projektleder, Her gror vi-puljen

Nordea-fonden

4070 3772

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.