12 kommuner gør landskaber til mødested for kunst og natur

Nu får borgere i 12 forskellige landskaber over hele landet store kunst- og naturoplevelser. Bag initiativet står Metropolis og 60 partnere i 12 kommuner, der vil sende borgere ud på en kunstnerisk danmarksrejse.

Kunsten og naturen mødes i landskaberne

Fakta om projektet

Metropolis Landskab organiseres af Metropolis – Københavns Internationale Teater i samarbejde med 60 partnere i 12 kommuner over hele landet: Bornholm, Aalborg, Silkeborg, Møn, Aabenraa, Randers, Guldborgsund, Skagen, Roskilde, Aarhus, Viborg og Vejle. 

Nordea-fonden støtter Metropolis Landskab med 4,1 mio. kr. ud af et samlet budget på 10 mio. kr. Øvrig finansiering primært via kommunerne/partnerne/Metropolis samt støtte til Walking Landscapes fra Statens Kunstfond – Sammen om Kunsten og Wilhelm Hansen Fonden.

...

Metropolis Landskab er et landsdækkende kulturprojekt, der i stor skala bringer kunst og natur sammen om at skabe værdifulde oplevelser og ny indsigt i de landskaber, der omgiver os.

Gennem tre år vil landskaberne blive fortolket og formidlet af flere hundrede kunstnere fra performance, billedkunst, musik, arkitektur, aktivisme, dans, filmkunst, litteratur. Projektet, som vil vise nye veje ind i naturen, ligesom naturen vil vise nye veje ind i kunsten, er støttet med 4,1 mio. kr. fra Nordea-fonden.

Samspillet mellem mennesker og natur er yderst relevant i vores tid – en økologisk skrøbelig tid, hvor der er behov for at gentænke vores måde at være i og sammen med naturen på, mener leder af Metropolis - Københavns Internationale Teater, Trevor Davies: 

”Kunsten er et eksperimentarium, hvor kreativitet udvikler nye tankegange og nye løsninger. Derfor har vi inviteret kommuner og kunst- og naturinstitutioner til at samarbejde om et kunstprojekt, der udvikler nye måder at relatere sig til og arbejde med natur og landskaber. Kunsten har altid forholdt sig til natur og landskaber, men Metropolis Landskab undersøger, hvordan samtidskunstnere forholder sig til landskabet i en kontekst af klimaforandringer, nedbrydelse af naturen og en ændret bevidsthed om vores egen rolle.”

Sanselig kunst tæt på borgerne

Metropolis Landskab flytter kunsten ud af sine sædvanlige domæner og udfordrer kunstnerne til at forlade teatersalen og museet for at skabe stedspecifik kunst i samspil med landskabet. Kunsten møder borgerne ude i det fri, hvor sanserne og kroppen bringes i spil, og hvor de opdager nye veje ind i både kunsten og naturen.

”Flere og flere har fået øjnene op for naturen og dens mange muligheder for at røre sig, få et mentalt frirum og danne ramme om aktive fællesskaber. Med Metropolis Landskab kommer der nu nye perspektiver og endnu flere muligheder for oplevelser i naturen. Vi glæder os til at se, hvordan lokale fællesskaber omkring de involverende, sanselige og kunstneriske naturoplevelser vil folde sig ud i de 12 landskaber,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Om Metropolis

Metropolis er et stedspecifikt teater, der arbejder med by, natur og landskab som scene og tema. Metropolis præsenterer og skaber originale og stedspecifikke værker af danske og internationale kunstnere med udgangspunkt i særlige steder.

Det er værker, der søger grænserne for scenekunsten og blander performance med arkitektur, billedkunst, lydkunst, aktionskunst, m.m. De skabes af kunstnere, som indtager og udforsker by, natur og landskaber og giver publikum nye kunstneriske perspektiver, oplevelser og indsigt i deres område. 

Se mere på www.metropolis.dk

...

Kunsten som inspiration for by- og naturudviklingen

Kunstnernes arbejde med landskaberne er som oftest forankret i lokale strategier for by- og naturudvikling i de 12 kommuner, hvor kunstnernes erfaringer vil give input til udviklingsplanerne.

”Jeg glæder mig til, at vi i Randers kan opleve kunstnere, som på hver deres måde fortolker vores mangfoldige natur, vores historie og vores udvikling. I Randers har vi tradition for at skabe nyt. Samtidig vægter vi kulturoplevelser og kunstens evne til at skabe nye måder at anskue på,” siger borgmester Torben Hansen.

De 12 deltagende kommuner er: Bornholm, Aalborg, Silkeborg, Møn, Aabenraa, Randers, Guldborgsund, Skagen, Roskilde, Aarhus, Viborg og Vejle. 

En danmarksrejse gennem kunsten: Live eller live-streamet

Projektet finder sted over tre år som en trilogi, hvor hver etape bygger videre på de foregående. Alt kan opleves live eller live-streamet fra hele landet og inspirere til at opdage nye steder.

  • Walking Landscapes 2021
    I 140 dage fra 11. juni til 28. oktober vil 140 kunstnere foretage 140 kunstneriske vandringer à 12 timer gennem vidt forskellige landskaber i de 12 kommuner. 10 dage og 10 vandringer i hver kommune.
  • Talking Landscapes 2022
    Talking Landscapes sætter fokus på andre måder at tale sammen på og engagerer borgerne i iscenesatte samtaler om vores natur, omgivelser og landskaber gennem kunsten.
  • Performing Landscapes 2023
    Hvert landskab vil få sin egen kunstneriske fortolkning og iscenesættelse af de potentialer og særpræg, der er kommet frem gennem de foregående års vandringer og ’samtaler’.

Læs mere om Metropolis Landskab her.
Se program for
Walking Landscapes her.

De 12 partnerkommuner

  • Bornholm: BIRCA-Bækkelund International Residency Center for Artists i samarbejde med Folkemødet, Sansâga, Bornholms Museum, Bornholms Højskole og NaturBornholm.
  • Aalborg: Aalborg Kommune og Aalborg Teater i samarbejde med Landdistrikterne, Kunsten, Teater Nordkraft og Aalborg Bibliotekerne.
  • Silkeborg: KunstCentret Silkeborg Bad i samarbejde med Silkeborgguiderne, Hakkehuset, Bibliotekerne og Outdoor Institute.
  • Møn: Liselund Laboratorium i samarbejde med Nationalmuseet, Naturstyrelsen, Kunsthal 44, Camønoen og GeoCenter Møns Klint.
  • Aabenraa: Aabenraa Kommune i samarbejde med Billedkunstrådet, Danmarks Naturfredningsforening Aabenraa og Biblioteker og Borgerhuse i Aabenraa.
  • Randers: Randers Kommune i samarbejde med Randers Teater, Kunstmuseum, Naturcenter, Eventsekretariat og Bibliotekerne.
  • Guldborgsund: Guldborgsund Kommune i samarbejde med kunst- og kulturprojekt Her Hvor Vi Bor, Museum Lolland-Falster, Kulturhusfællesskabet Culthus, Bibliotekerne, m. fl.
  • Skagen: Kulturhus Kappelborg i samarbejde med Kystmuseet i Skagen, Det grå fyr, Skagens Turistforening og Bibliotek.
  • Roskilde: Byens Hus/Roskilde Kommune i samarbejde med Aaben Dans, Nationalpark Skjoldungernes Land, Sct. Hans Have, Danmarks Naturfredningsforening Silkeborg, Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur og Roskilde Bibliotek.
  • Aarhus: Performing Arts Platform i samarbejde med Aarhus Billedkunstcenter, Litteraturcenter, FO-Aarhus, Bureau Detours, Arkitektskolen Aarhus og Bibliotekerne.
  • Viborg: Viborg Kommune i samarbejde med Viborg Kunsthal, Hald Hovedgaard, Deep Forest Art Land, Naturskolen og Viborg Hovedbibliotek.
  • Vejle: Vejle Kommune v/ Vejle Bibliotekerne i samarbejde med Vejle Kunstmuseum, Folkeoplysningsudvalget Vejle og Danmarks Naturfredningsforening Vejle.
...

Kort og kontant

Projektnavn
Metropolis Landskab
Projektejer

Metropolis – Københavns Internationale Teater

Projektperiode

2021-2023

Støttet med

4,1 mio. kr.

Samlet budget

10 mio. kr.

Få mere at vide

Louise Kaare Jacobsen
kommunikationskoordinator

Metropolis

23805539

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.