10,7 mio. kr. til farvemærkning af mtb-spor

Motionister på mountainbike kan fremover vælge rute farvemærket efter sværhedsgrad, som man kender det fra skiløjperne. Nordea-fonden støtter med 10,7 mio. kr. det landsdækkende skilteprojekt, der sætter nye standarder også efter international målestok.

Voksne kører mtb i skoven

Det store skilteprojekt skal realiseres i et samarbejde mellem Danmarks Cykle Union, Naturstyrelsen, DGI – og ikke mindst frivillige i landets sporbyggerforeninger og mountainbikeklubber.

Farvede skilte til mtb-motionister

De fleste mennesker ved, at det næppe er klogt som ny skiløber at begive sig ned ad en sort løjpe. For sorte løjper og pister er skisportens allersværeste.

De fleste motionister på mountainbike ved af erfaring, at sværhedsgraden også varierer i skovens cykelspor, men hidtil har man bare ikke kunnet se forskellen.

Fakta


Om projektet
Projektet realiseres ml. maj 2017 og maj 2020. Sporbyggergrupper og mountainbikeklubber skal lave aftale med deres lokale kommune eller lodsejer samt konsulenten fra DCU, før afmærkningen kan påbegyndes. De konkrete skilte og materialer leveres af DCU.

Om mountainbiking i Danmark
Det anslås, at der i 2016 var ca. 330.000 danskere, der klædte om for at dyrke mountainbike i naturen. Det svarer til 6 % af den samlede befolkning. Nogle er medlemmer af mountainbikeklubber, andre organiseret i sporbyggergrupper og atter andre mountainbiker uafhængigt af klubber og foreninger.

Det ændrer et nyt landsdækkende og internationalt banebrydende skilteprojekt radikalt på. I løbet af de kommende tre år bliver cykelruter og mountainbikespor over hele landet markeret med grønne, blå, røde og sorte skilte, som markerer ruternes sværhedsgrad.

”Stadigt flere motionister springer op på deres mountainbike i disse år, og vi er glade for at kunne bidrage til på en gang at gavne motion, sundhed, sikkerhed og tilgængelighed for mange flere børn og voksne i de danske skove,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv og har bidraget med 10,7 mio. kroner til initiativet.

Projektet skal realiseres i et samarbejde mellem Danmarks Cykle Union, Naturstyrelsen, DGI – og ikke mindst frivillige i landets sporbyggerforeninger og mountainbikeklubber.

Godt for alle brugere

”Vi kan næsten ikke få armene ned. Dette bliver et helt unikt projekt, og ikke kun i Danmark. Det er enestående i verden med et landsdækkende skilteprogram med lokal frivillig forankring. Vi kender i hvert fald ikke til lignende projekter. Det er vigtigt for os, at det bliver sikkert og tilgængeligt for borgerne at bevæge sig i sporene i de danske skove,” siger initiativtageren Thomas Larsen Schmidt, som er projektleder i Dansk Cykle Union.

Også i Naturstyrelsen hæfter man sig ved vigtigheden af de frivilliges indsats.

”Det er godt for alle brugere af skovene, at mærkningen bliver tydelig. Det er populært som aldrig før at køre mountainbike, og i statens skove og naturarealer er alene i dag 540 km mountainbikespor fordelt på 54 spor, og flere er på vej. Mountainbikeklubber og frivillige sporbyggere lægger tusindvis af timer i sporene, og bedre mærkning vil både gavne mountainbikekulturen, bidrage til at mountainbikesporene i skoven er sikre og tilgængelige og give bedre muligheder for turismen,” udtaler Signe Nepper Larsen, vicedirektør i Naturstyrelsen.

Frivillige foretager mærkningen

I praksis skal mærkningen foregå ved, at lokale sporbyggergrupper og mountainbikeklubber skal foretage sporafmærkningen efter aftale og i samarbejde med kommuner og lodsejere. Koordineringen af hvor og hvordan samt certificeringen af sporenes sværhedsgrad sker med konsulenthjælp fra DCU. Arbejdet skal foretages af frivillige.

”Det er vigtigt for os, at der er lokal forankring af projektet, og at kvaliteten af afmærkningen og hensynet til skovens andre brugere er høj. Vi er glade for at kunne støtte det kæmpe frivillige arbejde, der er i gang på de danske mountainbikespor," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Yderligere information

  • Danmarks Cykle Union: Thomas Larsen Schmidt, udvalgsformand tholarsch@gmail.com eller 3025 9757
  • DGI: Ulrich Gorm Albrechtsen, programleder CYKLING, ulrich.gorm.albrechtsen@dgi.dk eller 2940 0202
  • Naturstyrelsen: Lars Bendix Poulsen, specialkonsulent, lbp@nst.dk eller 2538 4298 
  • Nordea-fonden: Tine Wickers, kommunikationschef: Tw@nordeafonden.dk eller 2840 8480

Kort og kontant

Projektnavn
Mountainbikespor i mange farver
Projektejer

Danmarks Cykle Union

Projektperiode

Thomas Larsen Schmidt

Støttet med

10,7 mio. kr.

Få mere at vide

Thomas Larsen Schmidt
Udvalgsformand

Danmarks Cykle Union

30259757

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.