Fakta om Cirkelbroen

Olafur Eliasson har med udgangspunkt i Christianshavns historie og kulturen omkring kanalerne brugt sejlskibet som visuelt afsæt for broen. Cirkelbroen består af fem forskudte cirkelformede platforme i forskellige størrelser med hver deres mast.

Design

  • Olafur Eliasson, kunstner
  • Studio Olafur Eliasson: Sebastian Behmann (arkitektonisk design), Robert Banović (projektarkitekt) og Jan Bünnig (fremstilling af prototyper).

Bygherre

Anvendte materialer

  • Træ på rækværk: Guariuba træ fra Brasilien
  • Maling på rækværk: RAL 3016, glans 60
  • Platformernes belægning: Matacryl brobelægning
  • Lyskilder: ”Simes”, DALI styrede LED lyskilder, 18W, 4000K i master. ”Light Constructor” LED, Linearlight Flex LF05A, 17W, 3000K i håndlister. Kunstneren har sat lyset, der i øvrigt kan styres individuelt. Lyset tændes og slukkes automatisk med gadebelysningen.
  • Broåbningen betjenes af lokale sejlere (Brolauget Cirkelbroen) ved at aktivere styringen i et kontrolskab på nordrampen med elektronisk kort, der identificerer brugeren. Det tager ca. 20 sek. at åbne broen.
  • Vægt: Vægten af bro, værn, overgangsbro, master og lejer udgør 210 ton. Største enkeltsektion udgør 132 ton.
  • Wires: Der er brugt i alt 118 styk.

Nordea-fonden var bygherre og byggede broen som en gave til Københavns Kommune, der efter overdragelsen 22. august 2015 står for broens drift og vedligeholdelse. Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. 

Opførelse

Opførelsen er foretaget i henhold til Lokalplan 511 "Cirkelbroen" vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation 22. januar 2015, jævnfør bekendtgørelse af 2. februar 2015. Byggeriet indledtes 15. marts 2012. Afsluttet august 2015. 

Placering

Cirkelbroen er en stibro sammensat af fem cirkulære broplatforme, der over Christianshavns Kanal forbinder Christiansbro med Applebys Plads. I Københavns Kommune har det igennem flere år været en målsætning at sikre en hel havnepromenade langs inderhavnen. 

Anvendelse

Broen er en stibro, som giver borgere bedre mulighed for at gå-, løbe og cykle i Inderhaven. Det anslås, at broen til dagligt vil blive anvendt af ca. 5.000 cyklister og fodgængere.

Størrelse og åbning

Leverandører

  • Rådgivende ingeniør: Rambøll A/S.
  • Projektledelse: KMA Advisory A/S.
  • Byggeledelse: Arpe & Kjeldsholm A/S.
  • Stålmontage: KSM Industry A/S.
  • Hydraulik og styring: SH-Group A/S.
  • El: Høyrup og Clemmensen A/S.
  • Beton og byggeplads: CG Jensen A/S.

Broens totale længde (fra rampe til rampe) er ca. 40 meter, hvoraf længden på platformene i alt er ca. 25 meter. Frihøjden i lukket tilstand er på 2,25 meter (varierer efter vandstanden i kanalen).

Broen åbnes som en svingbro og giver 9 meter fri sejlbredde. Broen indgår i København Kommunes broåbningspolitik.

Broåbningen betjenes af lokale sejlere (Brolauget Cirkelbroen) ved at aktivere styringen i et kontrolskab på nordrampen med elektronisk kort, der identificerer brugeren. Der tager ca. 20 sekunder at åbne broen.

Navnet

Cirkelbroens navn udspringer af broens form: fem cirkulære platforme i forskellige størrelser med hver deres mast.

Cirklen præsenterer et alternativ til den lige vej over vandet. Den opfordrer gående og cyklende til at sætte farten ned; tilbyder en udsigtspost, hvor folk kan holde en kort pause; og skaber således et nyt rum mellem to byområder snarere end at tilbyde den hurtigst mulige passage over Christianshavns Kanal.

Cirklen refererer også til kompasset, til orientering og kartografi. Den foreslår en dynamisk navigationsmodel, der åbner for genforhandlinger af det offentlige rum. Broen skaber derved små ændringer i måden, hvorpå vi betragter og oplever byen.

På makroplan refererer cirklen til det cirkelslag i indre København, som Cirkelbroen medvirker til at fuldende ved at forbinde Christiansbro med Appelbys Plads.

 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.