Mere udeliv i SFO og klub

74 projekter har fået samlet støtte på 31,8 mio. kr. gennem Mere udeliv i SFO og klub-puljen.

74 projekter fik støtte fra Nordea-fonden, se dem alle her 

Puljen er uddelt og modtager ikke flere ansøgninger

Med puljen 'Mere udeliv i SFO og klub' kunne alle landets SFO'er, fritidsordninger og -klubber, der har børn i 0.-6. klasse, søge mellem 100.000 kr. og 1 mio. kr. i støtte til at styrke deres udeaktiviteter. Puljen er nu lukket for ansøgninger. Alle ansøgere modtog svar på deres ansøgning medio december 2022.

Kontakt os via 'Din ansøgning' vedr. spørgsmål.

Til støttemodtagere: Find materialer og information her

Jer der har modtaget støtte gennem puljen, kan finde mere information om opstartsmøde, opfølgning og kommunikation på denne side. 

...

Mere udeliv til glæde for børn i SFO'erne

Leg og udfoldelse i det fri giver børn noget helt særligt. Men det kræver udeaktiviteter, pædagogiske kompetencer og faciliteter, der matcher børnenes behov og nysgerrighed.

Derfor åbnede Nordea-fonden puljen ’Mere udeliv i SFO og klub’, så SFO’er, fritidsordninger og -klubber kunne styrke deres udendørs aktiviteter.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Puljen kunne søges til 30. september 2022

Alle SFO'er og klubber med børn i 0.-6. klasse kunne søge mellem 100.00o kr. og 1 mio. kr. til udeaktiviteter og faciliteter.

I kan stadig søge om støtte i Nordea-fonden

Nåede I ikke at søge Mere udeliv i SFO og klub puljen eller passede jeres ide ikke helt til puljen, så kan det være, I skal se nærmere på nogle af Nordea-fondens andre støtteområder - blandt andet Liv i det lokale, hvor fonden støtter lokale aktiviteter med op til 200.000 kr.

...

Webinar om puljen

Hør mere om puljen og støttemulighederne i dette webinar fra 23. august 2022 med projektchef Sara Line Bohn og projektkonsulent Michala Brechling, som deler viden og eksempler fra praksis.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Hent præsentationen fra webinaret

Fakta om puljen 

Hvem kan søge om støtte?

Kommuner, de enkelte SFO’er, fritidsordninger, klubber og selvejende institutioner, som har børn i 0.-6.- klasse. 

(Foreninger kan ikke søge puljen, men kan indgå som samarbejdspartnere i et projekt)

Hvem retter puljen sig mod?

Puljen kan søges til projekter i fx SFO'er, som retter sig mod børn i klassetrinene 0.-6. klasse

Hvilke beløb kan I søge om?

Puljen er på 25 mio. kr. og hver SFO, fritidsordning eller klub kan søge mellem 100.000 kr. og 1 mio. kr. til udeaktiviteter, faciliteter og pædagogiske kurser.

I kan minimum søge om 100.000 kr. – hvis I ønsker at søge til en aktivitet eller facilitet under dette beløb, så kan det være, I skal søge os gennem Liv i det lokale.

Medfinansiering

Alle offentlige ansøgere skal bære 50 pct. medfinansering. Hvis ansøger f.eks. er en SFO, kan medfinanseringen komme fra den kommunale forvaltning.

Hvornår kan I søge?

Alle SFO’er, fritidsordninger og -klubber kan søge frem til 30. september 2022. Puljen er nu lukket for ansøgninger.

I kan ikke søge om midler til projekter, der er påbegyndt før medio december 2022. I må gerne have påbegyndt børneinvolveringen om projektets indhold, men I kan først foretage indkøb af faciliteter, kompetenceforløb m.v. fra medio december 2022. 

Hvordan søger I puljen?

I søger puljen her på siden. Her finder I et ansøgningsskema, som I skal udfylde. I skal bruge jeres institutions MitID Erhverv eller NemID, når I skal logge ind. I er velkomne til at ringe eller skrive til Nordea-fonden, hvis I er i tvivl – se kontakter nederst på siden. I kan også se mere i vejledningen til ansøgningsskemaet her.

Fonden lægger vægt på

Børneinddragelse
Nordea-fonden ser gerne, at børnene inddrages og er med til at definere hvilke aktiviteter de gerne vil have i deres klub. Ønsket er, at det bidrager til, at børnene tager ejerskab og får lyst til at bruge faciliteterne. Børneinddragelse kan også være et perspektiv på, hvordan I forholder jer til bæredygtighed.

Bæredygtighed
Nordea-fonden ser også gerne, at I har fokus på bæredygtighed i jeres projekter. Det kan I have på rigtig mange forskellige måder - f.eks. gennem miljømiljømæssig eller social bæredygtighed, hvor I f.eks. kan fokusere på børneinddragelse, som I kan læse mere om ovenfor. Ellers kan I se mere om hvordan Nordea-fonden forholder sig til bæredygtighed her. 

SFO’er og klubber kunne søge støtte til:

  • Faciliteter og udstyr

F.eks. udendørs lege- og træningsfaciliteter, madpakkehuse, bålhytter, borde/bænke, shelters, nytte-haver, toiletter, grej, herunder eventuelt cykler/løbehjul m.v. til at komme ud i det fri. Der kan søges til flere faciliteter og kurser i samme projekt. De ikke behøver at hænge sammen, men skal understøtte forskellige typer af aktiviteter for børnene.

  • Udendørs aktiviteter

    Kontakt

    Har I spørgsmål til puljen?
    Så er I velkomne til at skrive til os på 
    udelivisfo@nordeafonden.dk

    ...

Gennemførelse af aktivitetsforløb, leje af grej, aflønning af eksterne instruktører, transport, evt. i samarbejde med lokale foreninger, såsom f.eks. afvikling af forløb med bevægelse, outdooraktiviteter, sport, naturvejledning, osv. Der kan ikke søges om støtte til aflønning af personale eller foreningsfrivillige.

  • Opkvalificering af pædagogiske kompetencer

Workshops, kurser og sidemandsoplæring m.fl., som klæder SFO/klub personale på til at forestå udeaktiviteter, evt. også herunder videndeling med andre. Der kan ikke søges om støtte til aflønning i forbindelse med deltagelse i kurser eller til at dække udgifter til vikarer. Se en inspirationsliste over mulige kurser, I kan søge.

Eksempler på, hvordan andre SFO'er bruger deres udearealer  

Spejd med pigerne - Mere udeliv i SFO og klub

De grønne pigespejdere rykker ind i tre SFO’ere og åbner øjnene for nye oplevelser og nye aktiviteter i naturen for pigerne og for nye samarbejder.

Skæring Skole

SFO’en på Skæring skole ved Aarhus har gennem mange år arbejdet for at give børnene et aktivt udeliv. Eksemplet er præget af et stort engagement, ønsket om at følge børnenes interesser og mange former for faciliteter, der tilskynder et aktivt udeliv.

Udefriskolen Fabjerg

Det blev til en stor jordbakke i samarbejde med lokal entreprenør, da børnene ønskede sig mere sjov på de flade udearealer omkring Fabjerg Skole og SFO.

Blåvandshug Skole

Miniklubben/SFO’en i Oksbøl har givet udelivet nye dimensioner igennem mere end 10 år. Her udvikles bl.a. aktiviteter, som ikke er så almindelige i SFO-sammenhæng, og det sker sammen med børnene.

Naturen som frirum til leg og udfoldelse 

Naturen har en evne til at skabe et fordomsfrit og fantasifuldt rum, hvor børn og unge kan boltre sig – også med andre end de plejer at lege med.

Forskning på området

Bliv endnu klogere på området på Center for Børn og Naturs hjemmeside. Her kan du også læse hele forskningsrapporten, som afsnittets pointer bygger på.

...

Udendørs aktiviteter i SFO’er og klubber kan være åbningen for mange sjove og anderledes lege, der skaber stor værdi og glæde for børnene. Og meget peger på, at børn har gavn af at få vind i håret, beskidte fingre og frisk luft i lungerne.

Undersøgelser viser, at når børn er udenfor:

  1. Leger de med flere
  2. Bevæger de sig mere
  3. Og så styrker de deres motorik og mentale sundhed

Mange forældre ser også gerne, at deres børn kommer mere ude i det fri. Ifølge Center for Børn og Naturs baselineundersøgelse 2018/19 ønsker næsten halvdelen af de adspurgte forældre til 7-15-årige, at deres børn kommer mere eller meget mere ud i naturen.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.