Rumrejse skal begejstre elever i hele landet

Danmarks første astronaut skal mere end ’bare’ på rumfærd. Han skal også være flagskib i arbejdet for at skabe begejstring for rumfart og naturvidenskab hos grundskole- og gymnasieelever i hele landet. Det skal ske ved en storstilet formidlingsindsats til 6,5 millioner kroner.

Unge Forskere

Andreas Mogensen ved Science i Forum i forbindelse med finalen i Unge Forskere, april 2014. Foto: Unge Forskere.

Hele landets rummission

Om et år rejser Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation.

Det sker i Rumrejsen 2015


  • Events på sciencecentre, bl.a. i forbindelse med Andreas Mogensens opsendelse til ISS
  • Udvikling af undervisningsressourcer om rumfart og astronomi til både grundskole og ungdomsuddannelser
  • Konkurrencer, bl.a. en Lego-konkurrence for de yngste elever og en robotkonkurrence for de større. Desuden er rumfart tema for Naturfagsmaraton 2015
  • Astronautens skoleturne, hvor Andreas Mogensen efter missionen besøger skoler i hele landet
  • Lærerkurser
  • Formidling af missionen påhjemmeside.

Det er en unik begivenhed, som alle elever i landet får mulighed for at blive inddraget i. 

Bag undervisningsinitiativet står NTS-Centeret og Naturvidenskabernes Hus, som med hjælp fra store danske fonde har igangsat et formidlingsprojekt, der giver alle danske skoler og virksomheder mulighed for at sætte rumfart på skoleskemaet.

Det sker gennem en lang række undervisningsforløb, events og konkurrencer, der alle har det tilfælles, at de har rummissionen 2015 som omdrejningspunkt. Målet er at sætte naturvidenskab og teknologi på dagsordenen, så flere danske elever får øjnene op for de mange spændende uddannelses- og jobmuligheder på området.

”Jeg er rigtig glad for, at vi nu med fondsstøtte og ministeriel støtte får mulighed for at realisere vores drøm om at gøre rummissionen til en central begivenhed, der kan samle interessen om naturvidenskab og rumfart for elever i hele landet. Det bliver fantastisk spændende og er en dejlig gave, nu hvor NTS-centeret bliver fem år,” siger direktør i NTS-Centeret Lene Beck Mikkelsen.

De primære fonde, der støtter projektet, er Lundbeckfonden og Nordea-fonden, mens Uddannelses- og Forskningsministeriet og Ellehammerfonden har støttet med mindre beløb.

”Lundbeckfonden har det som et af sine støtteområder at formidle spændende forskning og at stimulere og øge interessen for sundheds- og naturvidenskab. Og det er præcist hvad Rumrejsen 2015 kan gennem alsidig og underholdende formidling, der giver lyst til at lære mere,” siger forskningschef Anne-Marie Engel.

Andreas Mogensen rumrejse
Andreas Mogensen på overlevelsestræning nær Star City, Rusland, juni 2014. Foto: ESA.

Drømmen om rummet

Hos Nordea-fonden giver det også god mening at støtte projektet. ”Astronaut Andreas Mogensen er et forbillede for mange. Som den første dansker i rummet vil han helt sikkert øge børn og unges begejstring og fascination og skabe forståelse for astronomi og naturvidenskab. Danmark spiller en rolle i rummet, og vi er stolte over at støtte danske science-aktørers fælles indsats for formidling af rumrejsen,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

NTS-Centeret og Naturvidenskabernes Hus

Kontakt


Maiken Lykke Lolck

Projektleder, Naturvidenskabernes Hus

T: 4058 4064

E: mll@nvhus.dk

Lene Beck Mikkelsen

Direktør, NTS-Centeret

T: 2428 8581

E: lbm@nts-centeret.dk

NTS-Centeret er det nationale center for undervisning i natur, teknik og sundhed, som i 2009 blev etableret af

Undervisningsministeriet og Uddannelses- og forskningsministeriet for at styrke undervisning og rekruttering inden for natur, teknik og sundhed i Danmark.

Naturvidenskabernes Hus er et privat, non-profit udviklings- og besøgscenter, der har en vision om at øge interesse og motivation for naturvidenskab og teknologi blandt børn og unge i hele landet.

Herudover er der følgende partnere i projektet: Videnskab.dk, DR Skole/Gymnasium, Danish Science Factory, ScienceTalenter, Universe, Tycho Brahe Planetarium, Science Museerne, Orion Planetarium, Brorfelde Observatoriet, Økolariet, DTU Space, Aalborg Universitet, ESERO Nordic.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.