Viden på vej om børn og unges madvaner

Vidensråd for Forebyggelse har modtaget 950.000 kr. fra Nordea-fonden til at samle viden om børn og unges mad- og måltidsvaner i en rapport. Rapporten forventes at udkomme i slutningen af 2017.

Faktorer med betydning for madkulturen

Danske børn og unge spiser for meget sukker og mættet fedt og for lidt fisk, grøntsager og fuldkorn. Men de mad- og måltidsvaner, der grundlægges i barndommen, har stor betydning for at kunne bevare et godt fysisk og mentalt helbred hele livet igennem.

Derfor skal der nu skabes klarhed over hvilke faktorer, der har betydning for madkulturen blandt børn og unge. Denne viden skal blandt andet bidrage til at kvalificere de sundhedsfremmende indsatser.

Vidensråd for Forebyggelse


  • Vidensråd for Forebyggelse er et uafhængigt råd etableret af Lægeforeningen og TrygFonden.
  • Rådet består af 15 eksperter, der samler og formidler den nyeste forskningsviden om forebyggelse af sygdom og fremme af befolkningens sundhed.

"Vidensråd for Forebyggelse ønsker at sætte fokus på børn og unge, da vaner skabt i ungdomsårene ofte fastholdes ind i voksenlivet. Der er en række muligheder for at påvirke børn og unges mad- og måltidsvaner, og vi håber, at denne rapport kan bidrage til indsatserne," siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse, som er et uafhængigt råd etableret af Lægeforeningen og TrygFonden.

Det er projektets målsætning at definere, hvad en sund kost er og skabe overblik over udviklingen i børn og unges mad- og måltidsvaner de seneste årtier fordelt på køn, alder, etnicitet og socialklasse. Derudover skal projektet beskrive, hvilken betydning børn og unges mad- og måltidsvaner har for deres vaner senere i livet.

Rapport skal give samlet overblik

Projektet har særligt fokus på hvilke indsatser, der virker, herunder mad- og måltidsoplevelsers betydning for børn og unges mod, lyst og vilje til at spise sundere. Blandt andet undersøges betydningen af at inddrage børn og unge i selve fremstillingen af måltidet.

Nordea-fonden støtter i forvejen bl.a. Fars Køkkenskole, Mit Kokkeri og flere andre projekter, som har til formål at fremme børns sundhed gennem madlavning.

"Rapporten fra Vidensrådet vil give os og alle de mange andre aktører et samlet overblik over hvilke indsatser, der effektivt kan fremme børn og unges sunde madvaner. Den viden vil helt sikkert styrke os i arbejdet med at forbedre mad- og måltidskulturen i Danmark," siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

I temarapporten vil Vidensråd for Forebyggelse samle den nationale og internationale videnskabelige litteratur. Rapporten skal munde ud i viden om, hvad der virker, når sunde mad- og måltidsvaner skal fremmes hos børn og unge i daginstitutionen, skolen, hjemmet og fritiden.

Rapporten forventes at udkomme i slutningen af 2017.

Kort og kontant

Projektnavn
Fremme af børn og unges mad- og måltidsvaner
Projektejer

Vidensråd for Forebyggelse

Projektperiode

Morten Grønbæk

Støttet med

950.000 kr.

Samlet budget

1,1 mio. kr.

Få mere at vide

Morten Grønbæk
Formand

Vidensråd for Forebyggelse

2424 8165

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.