Træd en milliard år tilbage i tiden med et enkelt skridt

Ved Aakirkeby på Bornholm ligger den fænoskandiske randzone med stenarter med flere milliarder års aldersforskel. Randzonen er et geologisk slaraffenland, og nu skal millionbeløb sikre bred formidling af 'Linier i landskabet'.

Pige står på klippestykker

Man kan bogstaveligt talt skræve over 1,2 milliarder års geologisk udvikling ved Åkirkeby på Bornholm. Projeketet 'Linier i landskabet' skal sikre formidlingen af det geologiske slaraffenland. 

Millionstøtte til formidling af Bornholms undergrund

Ved Aakirkeby på Bornholm kan man bogstaveligt talt stå med et ben plantet på hver sin side af den fænoskandiske randzone. Den ene fod står på sandsten og den anden på granit, og der er 1,2 milliarder års aldersforskel mellem de to stenarter.

Fakta om projektet


  • Projektet færdiggøres i løbet af 2017.
  • Følg projektet på naturbornholm.dk
  • Linjer i landskabet har et budget på 7,2 millioner kr og støttes af følgende fonde: Nordea-fonden, Den A. P. Møllerske Støttefond, Sparekassen Bornholms Fond, Bornholms Brand, Brdr. Larsens Legat, Vanførefonden, Friluftsrådet, Fritid og Kultur Lokalrådet

Randzonen er et geologisk slaraffenland og et stort millionbeløb skal nu sikre bred formidling af tiden, før landjorden endnu var betrådt af levende væsener.

Engang lå Bornholm, hvor Argentina ligger i dag. Det er et geologisk faktum og samtidig et fascinerende eksempel på, at geologien kan fortælle os overraskende og væsentlige historier om moder jords helt fjerne fortid. Årlige centimetersmå bevægelser har bragt Bornholm fra den ene ende af jordkloden til den anden, så solskinsøen nu ligger præcis, hvor vi synes den hører hjemme.

Nu har NaturBornholm fået i alt 7,2 mio. kroner i samlet støtte fra otte fonde til projektet 'Linier i landskabet', der først og fremmest skal formidle historien om Bornholms undergrund.

”Det er en helt unik og meget spændende historie, landskabet ved Aakirkeby har at fortælle. Men det er også klart, at historien skal formidles. De færreste vil få det store ud af uforberedte at besøge området,” beretter projektleder Morten Bach Jørgensen fra Bornholms Regionskommune, om projekt ’Linier i landskabet’.

I klasse med Stevns Klint

Nordea-fonden er sammen med Den A. P. Møllerske Støttefond den største bidragyder projektet med hver 3,1 millioner kroner.

”Vi støtter, fordi projektområdet fremstår som et ikon i form af en unik geologisk formation i international klasse på linie med for eksempel Stevns Klint. Vi vil gerne være med til at sikre området den tilgængelighed og formidling, som der er behov for, men som ikke er til stede i dag,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Den geologiske fortælling er en formidlingsmæssig udfordring, og blandt andet en animationsfilm skal hjælpe til forståelsen af, hvordan den fænoskandiske randzone kunne opstå. Den adskiller Europa fra Skandinavien og består af granit dannet i jordens undergrund for 1,7 milliarder år siden og sandsten, som ’kun’ har 4-500 millioner år på bagen, hvor formentlig intet levende væsen havde sine ben på landjorden, og længe før dinosaurerne gjorde deres entre.

Spritny stenalder

Samtidigt skal en nyanlagt sti bidrage med en kulturhistorisk fortælling, helt fra de første bornholmere over de tidligste agerbrug til dagens moderne landbrug. Stiforløbet passerer et af Bornholms Museums nyeste spændende fund ved Vasegård, som bare er en ekstra attraktion på turen.

”De tidligste bornholmere kom til øen i stenalderen for cirka 12.000 år siden, så de er jo nærmest spritnye i geologisk perspektiv,” fortæller projektleder Morten Bach Jørgensen.

NaturBornholm forventer, at attraktionen bliver så stor, at hver fjerde danske skoleelev kommer til at besøge området i løbet af deres skoletid.

Yderligere oplysninger:
Projektleder Morten Bach Jørgensen, Bornholms Regionskommune: 3018 1383
Projektudvikler og fundraiser Bjarne Westerdahl, SYTE Aakirkeby: 5696 4966 / 2462 0966

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.