Krible Krable

Projektet Krible Krable har skabt flere levesteder for smådyr og inspirereret (by)børn og voksne til at gå på opdagelse i den nære natur.

Hvad er formålet

Krible Krable bidrager til livet i byen for både små børn og små dyr ved bl.a. at skabe flere levesteder for de små dyr og inspirere børn og voksne til at gå på opdagelse i den nære natur.

Hvorfor støtter vi

Alt for mange tror, at de skal rejse langt for at opleve naturen, og så glemmer de krattet, søen og græsplænen lige uden for hoveddøren. Med Krible Krable håber vi, at forældre og pædagoger bliver inspireret til at se nye muligheder i den bynære natur, så vores børn uanset bopæl kan få et godt, nysgerrigt og trygt forhold til at færdes i naturen og lærer at værne om den

Jord under neglene på alle danske børn

Visionen med projektet Krible Krable var, at børn, uanset om de bor i byen eller på landet, bliver nysgerrige på naturen og får lyst til at udforske og værne om den. Det kan ifølge Naturvejlederforeningen opnås, hvis børn møder naturen i deres dagligdag.

Naturvejlederforeningen og DR Ramasjang samarbejdede omkring Krible Krable i 2016-18. Det betød, at naturvejledere over hele landet inviterede børn og voksne med på Krible Krable arrangementer i maj måned samt tilbød kurser og faglig inspiration til det pædagogiske personale i daginstitutioner og på skoler.

DR Ramasjang lod det hvert år krible og krable på tv og app den sidste uge i maj. Gennem tv-programmer som bl.a. MikroMakkerne ønskede DR Ramasjang at inspirere de 3-7 årige børn til at gå på opdagelse efter smådyr i den nære natur.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Succesen med Krible Krable projektet var stor og fik ambitionerne til at vokse:

”Vi vil gøre maj måned til en landsdækkende Krible Krable-måned. Her opfordrer vi daginstitutioner, skoler, SFO´er og børnefamilier landet over til at komme ud i naturen – på smådyrsjagt i den nære natur, til lands, til vands og i luften. Dygtige naturvejledere landet over bakker op om Krible Krable måneden ved at tilbyde Krible Krable-arrangementer, kurser og workshops. Vi ønsker, at børn og voksne gennem små naturundersøgelser, leg og læring får øjnene op for, at den bynære natur er fuld af liv – naturen er lige uden for døren, uanset hvor du bor,” siger Jakob Walløe Hansen, formand for Naturvejlederforeningen i Danmark.

Kurser, inspirations- og undervisningsmateriale

Som led i projektet udbød Naturvejlederforeningen kurser, faglig inspiration, samt undervisnings- og inspirationsmateriale målrettet pædagoger og lærere. Materialet og kurserne skulle understøtte pædagogernes og lærernes arbejde med at gennemføre undervisningsforløb, projekter og aktiviteter, målrettet børn i daginstitution og indskoling.

Krible Krable i hele landet

  • Krible Krable projektet udlåner via de lokale naturvejledere Krible Krable-grej (kasser og rygsække med undersøgelses-grej). Krible Krable-kasserne er målrettet daginstitutioner, skoler og SFO´er. Krible Krable rygsækkene er målrettet børnefamilier og dagplejere. Der kan lånes Krible Krable grej 99 forskellige steder i Danmark. 
  • Krible Krable har i årene 2016-2018 etableret 250 små minibiotoper med insekttiltrækkende planter, svarende til i alt 4.150 kvm. Minibiotoperne er anlagt ved daginstitutioner og skoler, sådan at børn og voksne kan studere myldret af smådyr lige uden for døren.

  • I forbindelse med Krible Krable projektet udgives der forskelligt inspirations- og undervisningsmateriale målrettet henholdsvis daginstitution, indskoling og pædagogseminarier. Materialet publiceres gradvis i løbet af perioden 2016-18.

  • Naturvejledere over hele landet tilbyder Krible Krable-kurser og faglig sparring målrettet pædagoger og lærere.

  • DR Ramasjang lader det hvert år Krible og Krable på tv og app den sidste uge i maj.

Pædagogernes og lærernes involvering i Krible Krable kunne for eksempel være tilrettelæggelse af længerevarende Krible Krable-projekter med udgangspunkt i de seks læreplanstemaer, eller udeskole og tværfaglige undervisningsforløb med Krible Krable som tema.

Krible Krable-jagt under åben himmel og på skærmen

Krible Krable udfoldede sig i maj måned, i store og små byer i hele Danmark. Her stod professionelle naturvejledere for arrangementer for daginstitutioner, skoler og børnefamilier i den bynære natur.

Sideløbende viste DR Ramasjang hvert år Krible Krable tv den sidste uge i maj. Tv-kanalen viste blandt andet tv-programmet MikroMakkerne, hvor børneværterne Selma og Milton var på smådyrs-jagt i naturen sammen med en naturvejleder. DR Ramasjang relancerer hvert forår Krible Krable på deres app og tv on demand.


Gode liv for småbørn og smådyr


Krible Krables mål var at bidrage til gode liv i byen for både små børn og smådyr bl.a. ved at skabe flere levesteder for smådyr og inspirere børn og voksne til at gå på opdagelse i den nære natur.

Det var dermed et projekt, som er i tråd med Nordea-fondens øvrige arbejde med at fremme aktive, sunde liv og naturoplevelser. 

”Alt for mange tror, at de skal rejse langt for at opleve naturen, og så glemmer de krattet, søen og græsplænen lige uden for hoveddøren. Med Krible Krable håber jeg, at forældre, pædagoger og lærere bliver inspireret til at se nye muligheder i den bynære natur, så vores børn, uanset bopæl, kan få et godt, nysgerrigt og trygt forhold til at færdes i naturen og lærer at værne om den,” siger Henrik Lehmann Andersen, som er direktør i Nordea-fonden.

Fakta om projektet

  • Krible Krable-universet er udviklet i et samarbejde mellem Naturvejlederforeningen og DR Ramasjang.
  • Målgruppen er 0-8 årige børn i daginstitutioner, skoler og SFO, samt børnefamilier.

  • Formålet med projektet er at inspirere børn og voksne til at gå på opdagelse i naturen samt at inspirere og motivere pædagoger og lærere fra daginstitutioner, indskolingsklasser og SFO til at igangsætte læringsforløb ud fra emnet ”Krible Krable”.

I maj 2018 afholdte naturvejledere fra Naturvejlederforeningen:

  • 515 arrangementer for daginstitutioner, skoler, SFO og børnefamilier
  • 105 kurser for pædagoger og lærere
  • 1.300 Daginstitutioner, indskolingsklasser og SFO´er var tilmeldt til Krible Krable
  • I alt deltog 65.000 børn og voksne i Krible Krable-måneden i maj 2018

 


Kort og kontant

Projektnavn
Krible Krable
Projektejer

Naturvejlederforeningen

Projektperiode
2016-2018
Støttet med

4,8 mio. kr.

Samlet budget

4,8 mio. kr.

Få mere at vide

Rikke Laustsen
Projektleder

Krible Krable

5356 6640

Nyhedsbrev

Tilmeld dig 'Nyt om gode liv'

Få nyheder, gode råd til ansøgningsprocessen og nyt om støttemuligheder direkte i din indbakke. 

Nordea-fondens nyhedsbrev er til alle, der arbejder med projekter, hvor aktiviteter og fællesskaber er nøgleord.

Du hører fra os ca. 10 gange om året.